Borçların üstü çiziliyor! Öneri Meclis'te: Vergi, prim, trafik cezası, esnafa sicil affı...

Vergi, prim, trafik cezası gibi kamuya olan borçlara yeni yapılandırma imkanı için yasa teklifi verildi. Teklifle esnafa sicil affı da geliyor. İşte merak edilen tüm detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2021 Güncelleme 22 Mayıs 2021, 06:58
Borçların üstü çiziliyor! Öneri Meclis’te: Vergi, prim, trafik cezası, esnafa sicil affı...

İÇİNDEKİLER

İş dünyası ve vergi mükelleflerinin beklediği borçların yeniden yapılandırılması, matrah ve vergi artırımının yeniden düzenlenmesini kapsayan kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.



AK Parti'nin sunduğu 15 maddelik kanun teklifine göre, 30 Nisan 2021 tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırma kapsamına alındı. Başvurular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılabilecek.


Alacakların işlenmiş olan gecikme faizleri silinecek, onun yerine Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak.


Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 indirim yapılırken, isteyene 6, 9, 12 ve 18 taksit şeklinde ve 2'şer ayda bir ödemeli seçecek sunulacak. İlk taksit ödemeleri, Eylül ayı sonuna kadar yapılacak.


İlk 2 taksit ödendikten sonra bir takvim yılında 2 taksit ödememe hakkı olacak, bu durumda yapılandırma bozulmayacak.


Süresinde ödenmeyen 2 taksit, gecikme zammıyla birlikte yatırılacak.


Daha önce yapılandırmadan yararlanan ancak taksitlerini ödemeyenler de borçlarının yüzde 10'unu ödemiş olmak şartıyla yapılandırmadan yararlanabilecek.


Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve kredilerini zamanında ödemeyenler yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak.
TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN