Yabancı yatırım bankalarının borsada açığa satış oyunu!

Merkez Bankası'ndaki değişim sonrası yabancı yatırım bankaları borsada açığa satışa geçti. Borsa tedbir aldı. İlk paniği atlatan yerli yatırımcı ise alımla endeksi ayakta tuttu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2021 Güncelleme 24 Mart 2021, 06:59
Yabancı yatırım bankalarının borsada açığa satış oyunu!

İÇİNDEKİLER

Hafta sonu Merkez Bankası Başkanlığı'na Naci Ağbal'ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun atanmasını fırsat bilen uluslararası yabancı yatırım bankaları ve yatırım uzmanları mesailerini Türkiye'ye ayırdı.

Pazartesi sabahı yabancılar planladıkları gibi satışa geçerek ve açığa satışlarla Borsa İstanbul'u yüzde 10'a yakın düşürdüler.

8 MİLYAR DOLAR


Yabancının bu satış oyununa bazı yerli yatırımcı da panikle katılınca birçok vatandaş zararla hisse senetlerini satmaya başladı.

Dün ise yine borsada yabancı satışları görüldü ancak bu kez yerli yatırımcı farklı bir reaksiyon verdi.

Yerli yatırımcılar yabancıların sattığı yerden alım yaparak endeksi ayakta tuttu.

Özellikle yabancıların satışlarının yoğunlaştığı banka hisselerinde alıma geçen yerliler, endeksin daha fazla düşmesini engelledi.

Döviz piyasasında ise yoğun satışlar dikkat çekti.

Uzmanlar, haftanın ilk iki gününde yaklaşık 8 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildiğini belirtti.

Borsada pazartesi günü yaşanan yüzde 10'luk düşüşte açığa satışların etkili olduğu belirlendi.

BIST-50 hisselerinde toplam işlem hacmi 13.6 milyar lira olurken, bunun 2 milyar 22 milyon lirasını açığa satışlar oluşturdu.

HİSSE SEÇTİLER


Pazartesi günü açığa satış işlemlerinin özellikle Turkcell, Şişecam, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Koza Altın ve Aselsan hisselerinde yoğunlaştığı dikkat çekti.

Borsa İstanbul, BIST-50 endeksinde yer alan paylarda, dün itibarıyla geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu.