Borsa kapandı mı? 23 Mart Borsa İstanbul ne zaman açılacak? Borsa devre kesici nedir?

Borsa İstanbul'da uygulanan devre kesici işlemlerinin ardından Borsa devre kesici nedir sorusuna yanıt aranıyor. Borsa İstanbul ne zaman açılacak? 23 Mart Borsa kapandı mı sorusuna yanıt arayan yatırımcılar için açıklama geldi. Haftanın ikinci gününde de devre kesici çalıştı. Gaftanın ilk işlem günü yüzde 10'a yakın kayıp yaşarken, haftanın ikinci işlem gününe de düşüşle başlanmıştı.

Giriş Tarihi 23 Mart 2021, 10:47 Güncelleme 23 Mart 2021, 10:47
Borsa kapandı mı? 23 Mart Borsa İstanbul ne zaman açılacak? Borsa devre kesici nedir?

İÇİNDEKİLER

Borsa İstanbul ne zaman açılacak? 23 Mart Borsa kapandı mı? Borsa devre kesici nedir? Borsa İstanbul'da devre kesici çalışırken, Borsa İstanbul ne zaman açılacak sorusuna da yanıt aranıyor.

BORSA İSTANBUL NE ZAMAN AÇILACAK?

Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Açıklamada, saat 09.55 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği, pay piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) pay senedi repo pazarında işlemlerin geçici olarak durdurulduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikalarında saat 10.20'de tek fiyat emir toplama, 10.25'de eşleştirme yapılacak ve 10.30'dan itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 10.20'de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 10.30'dan itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler 10.30'dan itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir."

DEVRE KESİCİ NEDİR?

Borsalarda işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi için ani fiyat dalgalanmalarından koruyan sisteme devre kesici denir.

Bir senet fiyatında yüzde 10 yükseliş ya da yüzde 5 düşüş meydana geldiğinde devre kesici müdahil olur ve bütün emirleri iptal eder.

Borsada devre kesici uygulaması otomatik olarak devreye girer, manuel bir müdahale gerektirmez.

Otomatik Seans Durdurma Sistemi (Devre Kesiciler) kısaca; Sürekli İşlem Bölümü'nde fiyat değişiminin eşik değeri aşması durumunda işlemlerin geçici süre durdurulması ile emir toplama aşamasına alınması durumudur.