Borsa açığa satış nedir? Borsa İstanbul açığa satış ne demek?

Borsa açığa satış sistemine geçerken açığa satış nedir sorusuna yanıt aranıyor. Borsa açığa satış ne demek? Açığa satış, satıcının elinde olmayan hisse senetlerini satıp, vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleri işlemidir. İşte açığa satış hakkında merak edilen bilgiler...

Giriş Tarihi 23 Mart 2021, 10:17 Güncelleme 23 Mart 2021, 10:20
Borsa açığa satış nedir? Borsa İstanbul açığa satış ne demek?

İÇİNDEKİLER

Borsa açığa satış nedir? Borsa İstanbul açığa satış ne demek? Borsa İstanbul, BIST 50 endeksi paylarında açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının sadece bugün olmak üzere uygulanması kararlaştırıldı. Bu gelişmenin ardından açığa satış ne demek sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Peki açığa satış nedir? İşte yanıtı!

BORSA AÇIĞA SATIŞ NEDİR?

Açığa satış, satıcının elinde olmayan hisse senetlerini satıp, vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleri işlemidir. Hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların kullandığı bir yöntemdir.

Amaç, hisse senetlerini yüksek fiyattan satıp, daha sonra düşük fiyattan alınarak alıcıya teslim edilmesi ve arada gerçekleşen fiyat farkının da kâr olarak yansımasıdır. Alış-satış işleminin tam tersidir. Hisseler önce satılmakta, daha sonra alınarak geri konulmaktadır.

Örnek

Hisse fiyatlarında düşüş olacağını düşünen alıcının x hisselerini işlem fiyatından vadeli alıp, vadesinden önce düşen hisseden aynı birimde toplayarak satıcıya teslim etmesi olarak örneklenebilir.

Dezavantajları

Açığa Satış işleminin çalışma mantığı hisselerin düşeceğini öngörmek üzerine kuruludur. Eğer hisse fiyatları yükselirse, bu sefer tam tersine zarar edilebilir.