2 bin 862 lira çalışmayanlara, işsizlere aylık para verilecek!

İşsizlik maaşından yararlanmak isteyen kişinin, işinin sona ermeden 4 ay önce, bazı durumlardan dolayı primi yatmamışsa, yatmayan prim kesinti olarak sayılmamaktadır. İşsizlik maaşı almaya hak kazanan vatandaşlar da sağlık sigortası altındadır. İşsiz ve işsizin sorumluluğu altında olan kişiler de, işsizlik maaşı sağlık sigortası sayesinde ücretsiz bir şekilde sağlık hizmetlerini kullanabilir.

Giriş Tarihi 10 Mart 2021, 08:43 Güncelleme 03 Haziran 2021, 12:12
2 bin 862 lira çalışmayanlara, işsizlere aylık para verilecek!

İÇİNDEKİLER

Çalıştığınız sigortalı işinizden, atıldıysanız İŞKUR tarafından işsizlik aylığı bağlanır. İşsizlik tahsisatı verilmesinin temel nedeni, çalışanın işinden olduktan sonra, başka bir iş bulana kadar geçen müddette parasal lüzumlarını gidermesidir. İşsizlik aylığı, Aile Bakanlığı'nın bir müdahalesi olmadığı sürece her ayın 5.gününde vatandaşa ödenir.

İŞSİZLİK MAŞI BAŞVURU ŞARTLARI

İŞKUR tarafından yapılan açıklamada işsizlik maaşına başvuru yapacak vatandaşların aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

BAŞVURUYA İLİŞKİN DETAYLAR

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır.

İşsizlik maaşı alanlara sunulan hizmetler ise şu şekilde:

İşsizlik Ödeneği
Genel Sağlık Sigortası Primleri
Yeni bir iş bulma
Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi


İşsizlik Maaşı Nedir?

Çalıştığınız sigortalı işinizden, atıldıysanız ya da sizin isteğiniz dışında ayrıldıysanız, İŞKUR tarafından işsizlik aylığı bağlanır. İşsizlik ödeneği verilmesinin esas sebebi, çalışanın işinden ayrıldıktan sonra, başka bir iş bulana kadar geçen sürede maddi ihtiyaçlarını tamamlamasıdır. Tabii, bu ödeneği almaya hak kazanmanız için de İŞKUR'un yönetmeliğinde belirlediği ve bizim de yazımızda bahsettiğimiz işsizlik maaşından yararlanma koşullarını sağlamanız gerekiyor. Bu aylığın miktarı ve süresi, maaşınıza ve ödenen işsizlik sigortası primine göre değişkenlikler gösterir.