İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı, devam edecek mi?

Gündemde yüzbinlerce kişi İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? Sorusunun yanıtını merak ediyor ve sıklıkla araştırıyor. Koronavirüs salgını sürecinde verilen desteklerden biri olan işsizlik ödeneğinin ne zaman biteceği Kabine Toplantısı’nın ardından büyük bir hızla sorgulanmaya başlandı. Yeni kontrollü normalleşmenin başlamasının ardından bu konuda da bir değişiklik olup olmayacağı akıllara geldi. Peki İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı, devam edecek mi? işte son gelişmeler…

Giriş Tarihi 03 Mart 2021, 21:21 Güncelleme 03 Mart 2021, 21:21
İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı, devam edecek mi?

İÇİNDEKİLER

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı, devam edecek mi? sorularının yanıtları arama motorları üzerinden sıklıkla sorgulanıyor. Pandemi döneminde binlerce işçinin ekonomik anlamda madur olmaması için ödenen işsizlik ödeneğinin ne zaman sona ereceği binlerce kişinin gündeminde. Yeni normalleşme takviminin uygulanmasının ardından İşten çıkarma yasağı hakkında gelişmeler merak konusu oldu. Peki Şubat ayına ilişkin ödemeler ne zaman yapılacak?

"ŞUBAT AYINA İLİŞKİN ÖDEMELER 5 MART 2021 TARİHİNDE YAPILACAK"

Ödemelerin banka hesaplarına yatırılacağını, IBAN bilgileri bulunmayan vatandaşlara da PTT üzerinden ödeme yapılacağını hatırlatan Selçuk, "Kısa çalışma ve işsizlik ödeneği ödemelerini 5 Mart 2021 tarihinde hesaplara yatıracağız" açıklamasını yaptı.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UZATILDI MI?

İşten çıkarma yasağı en son yapılan uzatma ile birlikte 17 Mart 2021 tarihinde bitiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haziran ayına kadar uzatma yetkisi de bulunuyor.

İşveren yasağa aykırı olarak fesih yapar ise fesih tarihindeki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası ile cezalandırılacak. Yani 2020 yılı tamamlanana kadar her bir haksız fesih için işveren 2 bin 943 lira para cezası kesilecek.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞININ GEÇERSİZ OLDUĞU DURUMLAR

Çalışanının işten ayrılışını, SGK'ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için '03', işçinin haklı nedenle feshi için '25', işverenin haklı nedenle feshi için '29' ve işyeri kapanması için '17' no.lu kodlar seçiliyor. Ve bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade ediyor.

Fesih kapsamına girmeyen durumlar:

İş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi,

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller,

İşverenin faaliyetinin sona ermesi,

İşin sona ermesi halleri dışında.

2021 YILINDA İŞSİZLİK MAAŞI ZAMMI NE KADAR OLDU?

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması 2 bin 943 TL olan bir kişi, 2020 yılında 1168 TL maaş alırken, 2021 yılında alınacak olan maaş miktarı 1420 TL olacak. Diğer maaş türlerine göre işsizlik maaş tutarları şu şekilde olacak;

İşsizlik maaşı ise ödenen tutara göre değişiklik gösterdi.

Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışana verilen 1168.27 lira maaş 1420.14 liraya
Son 4 Ay 3.500 TL ile Çalışana verilen1389.37 lira maaş 1688.91 liraya
Son 4 Ay 6.000 TL ile Çalışana verilen 2336.53 lira maaş 2840.28 liraya çıktı.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN YAPILAN KESİNTİLER

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.