Ve netleşti! Günlük 98 lira... Bakkal, manav, kasap, terzi, çiftçi, muhtar, doktor, avukat, mühendis milyonları sevindirdi!

Ve netleşti! Günlük 98 lira... Bakkal, manav, kasap, terzi, çiftçi, muhtar, doktor... Borç yapılandırma ilk taksitinin son ödeme tarihi yaklaşıyor. 1 Mart'ta kadar yapılandırma yapan vatandaşlar borçlarını ilk taksitlerini ödedikleri halde nasıl bir durum gerçekleşecek merak konusu oldu. Yapılandırma yaparak tüm taksitlerini peşin ödeyen vatandaşlara Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 90 ve idari para cezalarında ise yüzde 25 indirim uygulanacak. Kamu kurumlarından telefon ve internet üzerinden bilgi alınamadığından vatandaş sadece soru sormak için bile SGK ve Vergi Dairelerine koşuyor.

Giriş Tarihi 26 Şubat 2021, 12:07 Güncelleme 26 Şubat 2021, 12:07
Ve netleşti! Günlük 98 lira... Bakkal, manav, kasap, terzi, çiftçi, muhtar, doktor, avukat, mühendis milyonları sevindirdi!

İÇİNDEKİLER

Borcunu ödeyen binlerce Bağkurlu hemen emekli olabilecek. Bakkal, manav, kasap, terzi, çiftçi, muhtar, hekim, avukat, mühendis... hepsi için bulunmaz bir fırsat... Bağkur prim borçlarını ödemek istemeyen sigortalıların SGK'ya başvuru etmelerine gerek yok. Bağkur müddetlerini ihya etmek isteyen bireyler günlük en düşük 98,10 TL hasılat beyan edeceklerdir. Yapılandırmaya bu şekilde bakacak olursak 6 ay taksit imkanını seçen 12 ayda, 9 ay taksit imkanını seçen 18 ayda, 12 ay taksit imkanını seçen 24 ayda, 18 taksit imkanını seçen ise 36 ayda borcunu ödemiş olacak.

Bağkur borçları kaç taksit olacak? Taksit şaşırtması!

31.10.2020 Tarihine kadar tahakkuk ettirilen Bağkur prim borçları yapılandırma kapsamına girmektedir. Borcunu yapılandırmak isteyen Bağkur sigortalıları 6-9-12-18 ay taksit imkanından faydalanabilecektir. Ancak burada belirtilen taksit süreleri 2 ayda bir ödemelidir. Yani siz 6 ay taksit imkanı seçtiyseniz bu borcu 12 ayda bitirmiş olacaksınız. Çünkü taksitlerinizi bir ay ödeyecek, bir ay ödemeyeceksiniz. İlk ödeme tarihiniz 01.03.2021 tarihi ise ikinci taksitinizi 01.05.2021 tarihi olacaktır.

Yapılandırmaya bu şekilde bakacak olursak 6 ay taksit imkanını seçen 12 ayda, 9 ay taksit imkanını seçen 18 ayda, 12 ay taksit imkanını seçen 24 ayda, 18 taksit imkanını seçen ise 36 ayda borcunu ödemiş olacak.



Borcumu ödemek istemiyorum, ne yapmalıyım?

31 Ekim 2020 Tarihine kadar tahakkuk etmiş Bağkur prim borçlarını ödemek istemeyen sigortalıların kuruma müracaat etmelerine gerek yoktur.Bu kapsamda bulunan sigortalıların borçları SGK tarafından 31.01.2021 tarihinde otomatik olarak dondurulacaktır. Ancak siz bu tarihi beklemeksizin 31.10.2020 tarihinden önceki dönemlerinizin hemen dondurulmasını istiyorsanız EK1 formunun (1.maddesini işaretleyerek) ekine de kimlik fotokopinizi ekledikten sonra imza altına alıp bağlı bulunduğunuz SGK merkezine iadeli taahhütlü posta (posta ile işlem süresi uzamaktadır) veya elden giderek teslim edebilirsiniz.

Erteleme kapsamında bulunan süreler de aynı formla dondurulabilecektir. Dondurma işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden de yapılmaktadır. (e-devlet sisteminden peşin ödemek isterken taksit, taksit yapmak isterken ihya yapabilirsiniz. Yanlış müracaat yapmamak için manuel formları kullanınız)


Yapılandırması olanlar bozup dondurabilecek!

7143, 7256 ve 6183 Sayılı kanun kapsamında yapılandırması bulunan Bağkur sigortalıları EK1 formunu doldurarak yapılandırmalarını bozdurabilecek. Yapılandırma kapsamında ödememiş oldukları süreler kanun kapsamında dondurulacaktır. Ödemiş oldukları sürelerin iadesi mümkün değildir. Borcunu yapılandırma kapsamına aldırıp, donduranların sonradan tekrardan yapılandırma hakları dikkate alınmayacaktır.

İhya kapsamında ne kadar prim ödeyeceğim?

7256 Sayılı kanun kapsamında geçmiş dönemlere ilişkin dondurulan Bağkur sürelerini ihya etmek isteyen kişiler günlük en düşük 98,10 TL kazanç beyan edeceklerdir. Bu tutar asgari ücretin 1 günlük brüt tutarıdır. Bu tutarın da %34,5'ğunu kuruma ödeyeceklerdir. Bağkur sürelerini ihya etmek isteyen kişilerin ödeyecek olduğu günlük minimum rakam 33,84 TL'dir.
100 Gün ihya edecek birisi en düşükten ödemek isterse 33,84 x 100 = 3.384,00 TL ödeme yapacaktır. İhya formu EK2 formudur, bu form doldurulduktan sonra kazanç kısmına en düşükten borçlanma yapmak istiyorsanız 98,10 TL şeklinde belirtiniz.



İhya edilen süreler taksitlendirilmemektedir!

Bu süreler borcun tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde peşinen ödenmesi gerekmektedir. 3 Ay içerisinde parça parça ödeme yapılabilir, 50 bin liralık borç tahakkuk ettirildiyse 3 ay içerisinde bunu parça parça ödeyebilirsiniz. Eksik yapılan ödemelerde ödediğiniz tutar kadar gün tahakkuk ettirilir. Başvuru tarihler 01.12.2020 – 01.02.2021 tarihleri arasındadır.

Dondurulan sürelere ilişkin GSS hükümleri!

Bağkur sürelerini donduran sigortalıların, bakmakla yükümlü olunan kişiler arasında sayılan yakınlarına ilişkin geriye dönük GSS hükümleri uygulanmayacaktır. Yani 31.10.2020 tarihinden önce sizin sigortanızdan yararlanmakta olan eşinizden veya çocuklarınızdan sağlık masrafları istenmeyecek ve bu kişilere GSS primleri tahakkuk ettirilmeyecektir.



Emeklilik yolu açılacak

Borcu olduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile emeklilik hakkına da kavuşuyor. Ayrıca bu borçlarını sildirip günleri dondurarak da eğer yeterli primler varsa para ödemeden de emekli olabilecekler. Düzenlemeye göre; Bağkurlu olan esnaf (bakkal, manav, kasap, berber...), çiftçiler (tarım bağkurlusu), serbest çalışanlar, köy ve mahalle muhtarları 31 Ekim 2020'ye kadar olan prim borçlarını iki ay içinde ödemeyen ya da yapılandırmayanların prim borcu silinirken sigortalılıkları dondurulacak. Bu süreler emeklik için geçerli olmayacak.

SGK YAPILANDIRMA UZATILDI MI?

30 Aralık 2020 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararında 1 Şubat 2021'de sona eren SGK yapılandırma başvuru tarihi bir ay süreyle daha uzatıldı. SGK yapılandırma uzatılacak mı araştırması yapan vatandaşlara, daha önce bir ay uzatıldığını belirtelim. Bu işlemle birlikte hem ilk taksit ödeme süresi hem de yapılandırma başvuru süresi değişmişti. Tekrar bir yapılandırma uzatma kararı alınırsa eğer haberlerimizde yer vereceğiz.

SGK YAPILANDIRMA BORCU ÖDEME EKRANI

KAÇ TAKSİT ÖDENMEZSE YAPILANDIRMA BOZULUR?

Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek

Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birinin seçilmiş olması gerekiyordu. Bu kapsamda ilk taksit 1 Mart'a kadar, kalan taksitler de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

Taksitle ödeme durumunda yapılandırılmış borçlar, belirlenen katsayılar oranında artırılarak tahsil edilecek. Katsayılar, 6 taksitte, 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,045, 9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,083, 12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,105, 18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,150 olarak uygulanacak.

Başvuru sırasında seçilen taksit sayısından daha az taksitte ödeme yapılması da mümkün olacak. Bu durumda ödenecek tutar, ilgili katsayıya göre düzeltilecek.