Semt pazarlarında tezgah borsası! Tek tahtadan aylık 5 bin lira gelir...

Pazar tezgahları kazanç kapısı oldu. Tek tezgahtan aylık kira geliri 5 bin lirayı buldu. İş adamları, sanatçılar bile tezgah sahibi olurken, pazarcılar kiracı durumuna düştü.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Şubat 2021 Güncelleme 22 Şubat 2021, 06:59
Semt pazarlarında tezgah borsası! Tek tahtadan aylık 5 bin lira gelir...

İÇİNDEKİLER

Yıllar önce kura ile elde edilen pazar tezgahları, İstanbul'da kazanç kapısı oldu. Genellikle babadan oğula devredilen pazar tahtalarını işletmeyen genç kuşaklar, bu tahtaları günlük, haftalık ya da aylık olarak pazarcı esnafına kiralıyor. 1.5 metrelik tahtanın günlük kiralama bedeli 50-400 lira arasında değişirken; bu kazancı gören bazı kişiler de tezgah alımı yaptı. Tek tezgahtan aylık 4-5 bin lira kazananlar bulunurken, pazarcılar ise kiracı durumuna düştü.



EV YERİNE TAHTA ALINDI
Pazar tahtalarının yatırım aracına dönüşmesinden rahatsız olduklarını ifade eden İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, "Buna karşı davalar açtık. Açtığımız davalarda tahta sahibi kişiler arasında hostesler, sanatçılar, işadamları, müteahhitler, emlakçılar vardı. Pazarcı bu kiraları karşılamak için mala zam yapıyor. Bunu ortadan kaldırmamız lazım" dedi. Tekstil ürünleri satışı yapan bir pazarcı, "Ben tezgah için günlük 150 lira kira veriyorum. Pazarına göre değişiyor bu fiyatlar. Bakırköy'de tahtası 350-400 lira. Tezgahımın aynısını orada açsam günlük 800 lira vermem lazım. 500 bin lirayı bir daireye bağlayanın aylık 2 bin lira geliri oluyor ama pazara bağlayanın minimum 12-13 bin liradan aşağı kira geliri olmaz" şeklinde konuştu.

12 BİN TL KAZANAN VAR
Bir başka pazarcı ise "25 yıl önce babama belediye, işgaliye almak için pazar yerini bağış yapmış. Ücretsiz almış o dönemde. Bahçelievler'de 14 tezgahımız var. Bir tahtayı günlük 100 liradan kiralıyorum. Kiraya verdiğimde aylık 4-5 bin lira kazanıyorum. Tezgahlarımı satmaya kalksam, hepsini 300 bin liraya elden çıkartırım" ifadesini kullandı. Pazar tezgahının dedesinden kaldığını anlatan Hasan Şavdır da şunları söyledi: "Pazarda şu an 18 tahtamız bulunuyor. Önceden dedemler almış. Şimdi kardeşler bölündük. Satmaya kalksak tahta başına 60 bin lira eder. Ayda toplam 12 bin lira kira gelirim var."


RUHSATLARI İPTAL EDİLMELİ
Hukukçular, durumun yasal olmadığını belirterek, şöyle konuşuyor: "Kanun diyor ki, 'Kim kiralamışsa, kime tahsis edilmişse bizzat o işletip kullanabilir'. İzinsiz kullanımlar varsa, başkalarına kullandırma varsa bunların ruhsatlarının tahsislerinin iptal edilmesi gerekir."



YAŞ TAHTAYA BASMAYIN
Kiralamanın yanı sıra tezgah satışı ya ve devri konusunda uyarılarda bulunan Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Avukat Osman Gökçebaş, şöyle konuştu: "Bu işi ranta çeviren esnaf olabiliyor. Devralan vatandaşlar şunu bilmeli; bu pazar yerleri sonsuz devam etmeyebilir. Belediye meclisi pazar yerini küçültebilir, tahtaları iptal edebilir ya da pazar yerini tamamen kapatabilir. 'Hava parası' dediğimiz şey yasal olmayan bir şey. Kayıtlı esnaf dışında başka esnaf tarafından işletilmesi halinde pazar tahtası hakkı belediye encümeni kararıyla iptal edilir."