AÇSHB şartları açıkladı! Evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir 2021 ne kadar? İşte tüm detaylar

Evlerinde bakıma ihtiyaç duyan engelli veya yaşlı kişilere yönelik olarak verilen evde bakım maaşlarının Şubat ayı ödemesi merakla bekleniyor. Engelli bireylerin desteklenmeleri için verilen evde bakım yardımından her ay binlerce kişi faydalanıyor. Bilindiği üzere evde bakım maaşları farklı illerde farklı tarihler için yatırılıyor. Peki, Evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir nasıl hesaplanır? Evde hasta bakım maaşı alma şartları nelerdir? 11 Şubat evde bakım maaşı yattı mı? İşte konu hakkında detaylı bilgiler...

Giriş Tarihi 11 Şubat 2021, 17:15 Güncelleme 11 Şubat 2021, 17:15
AÇSHB şartları açıkladı! Evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir 2021 ne kadar? İşte tüm detaylar

İÇİNDEKİLER

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen evde bakım maaşları hasta, engelli ve yaşlı yani bakıma muhtaç olan kişilerin bakımını sağlayan kişilere verilir. Evlerinde bakıma ihtiyaç duyan engelli veya yaşlı kişilere yönelik olarak verilen evde bakım maaşlarının Şubat ayı ödemesi merakla bekleniyor. Engelli bireylerin desteklenmeleri için verilen evde bakım yardımından her ay binlerce kişi faydalanıyor. Bilindiği üzere evde bakım maaşları farklı illerde farklı tarihler için yatırılıyor. Peki, Evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir nasıl hesaplanır? Evde hasta bakım maaşı alma şartları nelerdir? 11 Şubat evde bakım maaşı yattı mı? İşte konu hakkında detaylı bilgiler...

2021 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Evde Bakım Yardımı hizmeti verilmekte olup 2021 yılı ilk altı aylık dönemi için Evde Bakım Yardımı kapsamında kişi başına ödenecek yardım miktarı 1.657,86 TL'ye yükselmiştir.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evde bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.

SMS İLE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e sms atarak sorgulayabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından verilen hasta bakım parasıdır. Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilir.

Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.

Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.

ŞUBAT AYI EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER HANGİLERİ?

2021 Şubat ayı evde bakım maaşı ödemeleri henüz başlamadı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen evde bakım maaşları, her ay düzenli olarak ayın 15'i ile 30'u arasında yatırılıyor. Şubat ayı ödemeleri başladığında güncel listeye takvim.com.tr'den ulaşabilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR NASIL HESAPLANIR?

Bakım aylığı alabilmek için bazı şartları bulunmaktadır. Bunlar;

Ailenin gelir kriterine uygun olması: Bu maaşı alabilmek için istenen şartlardan en önemli ve en çok araştırılan şart gelir kriteri şartıdır. 4 kişilik ailenin evde bakım maaşı alabilmesi için gelirleri toplamda 6.818 TL olmalıdır. Bir kişinin dikkate alınacak gelir kriteri 1.704,67 TL'dir. Bu gelir kriteri asgari ücret ile belirlenmektedir.

* 2021 yılı ile asgari ücret 2.825,90 TL olmuştur.

* Buna ek olarak asgari geçim indirimi 268,31 TL olarak verilmektedir.

* Verilen bu asgari geçim indirimi bir vergi desteğidir.

Asgari ücretten vergi desteği olan asgari geçim indirimi çıkartıldığında kalmaktadır. Kişi başı gelir 2.557,59 TL'nin 2/3′ sinin altında olması durumda kişi evde bakım maaşı alabilmektedir.

* Yani kişi başına düşen gelir 1.704,67 TL altında olmalıdır.

Hesaplama yapacak olursak; 4 kişilik bir ailenin hane geliri 1.704,67*4=6.818TL'nin altında olmalıdır. Hane için hesaplamalar yapılırken kişi başına düşen gelir kriteri dikkate alınmalıdır.

* 2 kişi ailede 3.409 TL

* 3 kişi ailede 5.114,01 TL

* 4 kişilik ailede 6.818 TL

* 5 kişilik ailede 8.523,35 altı olması gerekmektedir.