Yeni ev alacak vatandaşlar bu habere çok sevinecek 33 bin 97 TL ödeme

İlk kez ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara devlet desteği tüm hızı ile devam ediyor. Devlet ilk defa ev sahibi olacaklara ve evlenecek gençlere çeyiz hesabı ve konut hesabı ile karşılıksız, geri ödemesiz hibe para desteği sağlıyor. Türkiye'de konut sahipliği oranı her geçen gün yükselmeye devam ederken insanların ağırlıklı olarak borçlanarak ev sahibi olmayı tercih etmeleri üzerine devlet yeni bir tasarruf sistemi üzerinde çalışmalara başlamıştı.

Giriş Tarihi 10 Şubat 2021, 08:16 Güncelleme 04 Mayıs 2021, 15:28
Yeni ev alacak vatandaşlar bu habere çok sevinecek 33 bin 97 TL ödeme

İÇİNDEKİLER

Devletin 2021 yılı destek ve hibe para programları tüm hızı ile devam ediyor. Devlet katkılı konut hesabı için başvurular yakından takip ediliyor. Bu devlet desteği herhangi bir gelir koşulu olmadan sunulan yardımlardan uzun süreli ev alım planlamalarında geçerli oluyor. Konut hesabında yapılacak birikimin en az 3 yıl olması gerekiyor.


EV ALACAK OLANLARA KONUT HESABI DESTEĞİ

Ev alacak olanlara sunulan konut hesabı desteği uzun vadeli bir destek türü. Vatandaşlar, kendilerine, devletin anlaşması olduğu bankalardan konut hesabı açıp birikim yaptıklarında bu hesap üzerinden 33 bin TL'ye varan destek alma fırsatı buluyor.

KONUT HESABIYLA 33 BİN TL DESTEK NASIL ALINIR? SİSTEM, SÜREÇ NASIL İLERLER?

Vatandaşlar bu destekten yararlanmak için, öncelikle konut hesabı anlaşmalı olan bir bankadan hesap açıyor. Hemen hemen her bankada konut hesabı bulunuyor. Hesabı açan vatandaşlar daha sonra bu hesapta düzenli para biriktiriyor. Konut hesabında her ay, 3 ayda bir ya da 6 ayda bir ödeme yapacak ve bu hesaptaki para istenildiği gibi kullanılamayacak. Belli bir tutarda çekim limiti olacak. Yani konut hesabında para birikecek. Yapılan birikim tutarına göre devlet destek sunacak.

KONUT HESABIYLA 3 YIL, 4 YIL VE 5 YIL BİRİKİM YAPARSAM KAÇ TL DESTEK ALIRIM?

Konut hesabında yapılacak birikim tutarı en az 3 yıl olacak. 36 ay birikim yapanlara destek ödemesi yapılacak. Birikim yapılan süre 4 yıl yada 5 yıl olursa ödemeler artacak. Ödemeler yapılan birikim tutarına göre değişecek.

36-47 Ay Birikim Yapanlara 26 Bin 995 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 36 ay ile 47 ay arasında birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alıyor. En yüksek ödenecek devlet desteği 26 bin 995 TL olarak belirlendi.

48-59 Ay Birikim Yapanlara 29 Bin 72 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 48 ay ile 59 ay arasında birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar destek alabiliyor. En yüksek ödenecek devlet desteği 29 bin 72 TL olarak açıklandı.

60 Ay ve Daha Fazla Birikim Yapanlara 33 Bin 97 TL Devlet Desteği

Bankalardan konut hesabı açarak 60 ay veya daha fazla birikim yapan vatandaşlar, bankada biriken paranın yüzde 15'i kadar devlet desteği alabiliyor. En yüksek ödenecek devlet desteği tutarı 33 bin 97 TL olarak belirlendi.

DEVLET DESTEKLİ KONUT HESABI HANGİ BANKADA?

Aralarında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi bankaların yer aldığı kamu bankaları yanı sıra Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, ING Bank, İş Bankası gibi hemen hemen tüm özel bankalarda açılabiliyor.

Devletin konut ve çeyiz hesabı desteğinden yararlanan kişilerin alacakları devlet katkısı hibe para tutarı 82 bin liraya yükselmiş oldu. Bu rakam her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı rakamı üzerinden hesaplanarak yükseltilmekte olup isteyen kişiler vadeli hesap açarak aynı zamanda hesapta biriktirdikleri para için faiz geliri de elde edebilmektedir.

İLK KEZ EV SAHİBİ OLACAKLARA DEVLETTEN HİBE PARA DESTEĞİ

Türkiye'de konut sahipliği oranı her geçen gün yükselmeye devam ederken insanların ağırlıklı olarak borçlanarak ev sahibi olmayı tercih etmeleri üzerine devlet yeni bir tasarruf sistemi üzerinde çalışmalara başlamıştı.

Kurulan yeni sistem ile beraber vatandaşların tasarruf ederek ev sahibi olmalarını sağlamak amacı ile konut hesabı hayata geçirilmiş, bankalar üzerinden ev satın almadan önce hesap açarak para birikimi yapan kişilere ilk kez ev sahibi olmaları halinde devlet tarafından hibe para ödemesi yapılması amaçlanmıştı.

Kurulan sistemde konut hesabı ve devlet katkısı her sene bir miktar daha arttırılırken bu da para biriktiren kişiler için daha büyük bir avantajın ortaya çıkmasını sağladı.