Bunu kimse bilmiyor! SGK bu durumda olanlara erken emeklilik tanıyor! 55 yaşında emekli olabilirsiniz!

Milyonlarca çalışan işe girdiği ilk günden itibaren ‘ne zaman emekli olurum?’, ‘erken emeklilik için ne yapmam gerek?’ gibi soruların cevabını araştırıyor. Emeklilik için; prim miktarı, sigortalılık süresi, sigorta başlangıç tarihi, yaş ve cinsiyet gibi faktörler etkili olur. Ancak erken emeklilik isteyen vatandaşların çoğunlukla bilmediği bir detay var. Erken emeklilikte birçok kişi bunu bilmiyor, sosyal güvenlik sistemi bazı özel durumlar için erken emeklilik hakkı tanıyor. Sağlık sorunu olanların emekli olabilmesi için özel durum var mı? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 04 Şubat 2021, 09:13 Güncelleme 04 Şubat 2021, 09:18
Bunu kimse bilmiyor! SGK bu durumda olanlara erken emeklilik tanıyor! 55 yaşında emekli olabilirsiniz!

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca vatandaş, çalışma hayatını sonlandırıp, emekli aylıklarını alacakları tarihi iple çekiyor. 'Ne zaman emekli olurum?' sorusu sorulmaya devam ediyor. Emeklilikle ilgili birçok düzenleme mevcut. Erken emeklilik fırsatları da var.

Sosyal güvenlik sistemi bazı özel durumlar için erken emeklilik hakkı tanıyor ki, bunlardan biri okuyucunun sorusunu da kapsıyor. Peki, hangi durumlarda çalışanlar erken emekli olabiliyor? Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan merak edilen sorulara yanıt verdi.

Bunlardan biri, erken yaşlanan çalışanlarla ilgili. Buna göre, erken yaşlananlar ya da vaktinden önce yaşlananlar erken emekli olabiliyor. İşçi statüsünde 4/A'lı olarak çalışanlar ile Bağ-Kurlular bu haktan yararlanıyor.

Tabi, erken yaşlanma, bir sağlık sorunu. Sağlık sorunu olduğu için de fazla detaya girmeyeceğim ama özetle; dikkat, algı, bellek, kavrama, soyutlama gibi işlevlerin kaybı olan bilişsel yaşlanma ile fizyolojik ve psikolojik yaşlanma durumu tespit edilenler erken yaşlanmış sayılıyor ve sosyal güvenlik sisteminden erken emekli olabiliyor.

55 YAŞINDA EMEKLİLİK
Bu durumlar da nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve kardiyoloji başta olmak üzere ilgili branşlarca düzenlenen sağlık kurulu raporları ile tespit ediliyor ve bu tespit de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu tarafından yapılıyor.

Erken yaşlılık tespiti yapılan kişiler 55 yaşını doldurması ve en az 5400 gün prim ödemesi şartıyla erken emekli olabiliyor ve emekli aylığı alabiliyor.

Engelli çocuğu bulunan kadın çalışanlar da erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor. Bu durumda olan kadın çalışanların, prim ödeme gün sayılarının dört biri ödenen prim ödeme gün sayılarına ekleniyor.

Ağır engelli çocuğu olan kadın çalışanların prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor. Böylece erken emekli olabiliyor ve emekli maaşı alabiliyor.

Bunun için başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğun varlığının sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi gerekiyor.

ÇALIŞMA GÜCÜNDEKİ KAYIP
Erken emeklilik hakkından, işe başlamadan önce malul olanlar da yararlanabiliyor. İşe başlamadan önce malul olanlar ve çalışma gücündeki kayıp oranı yüzde 60'dan az olanlar erken emekli olabiliyor.

Bunun da iki koşulu var. Birincisi, 2008 yılının ekim ayından önce sigortalı olanlar, işe başlamadan önce çalışma gücünün en az üçte ikisini veya iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş gücünün yüzde 60'ını kaybedenler; 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3600 gün prim ödemeleri halinde erken emekli olup, yaşlılık aylığı alabiliyorlar.

İkincisi, 2008'in ekim ayından sonra işe başlayanlar ve işe başlamadan önce çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilenler; en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün prim ödemeleri halinde erken emekli olup, yaşlılık aylığı alabiliyorlar.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?
4 Ekim 2000 tarihinden önce Bağ-Kur tecili bulunan esnaf, daha sonra dönemlerde şirket ortağı ya da vergi levhası olan bir işletmesinin bulunması halinde, SGK tecil tarihini 20 Nisan 1982 yılan kadar geriye çekebiliyor.

Aynı zamanda oda kaydı bulunan esnaflar ise sigorta tecil tarihini 22 Mart 1985 tarihine kadar geri çekebiliyor. 2000 yılı öncesi işletmesi olan fakat 4 Ekim 2000 tarihine kadar Bağ-Kur tescili yaptırmayan esnaflar bu fırsattan yararlanamıyor. Bu esnafların tecil tarihi 4 Ekim 2000'den başlayacak şekilde düzenleniyor.

4 Ekim 2000 tarihi öncesi tecil yaptırmayan vatandaşlar için bir şans daha bulunuyor. 1 Ekim 2008 tarihi öncesi Bağ-Kur tecili yaptıran esnaflar, tecil tarihini 4 Ekim 2000 yılına geri çekebilecekler. SGK, değerlendirmeleri bireysel olarak kabul etmektedir. Bu nedenle her vatandaş kendi başvurusunu yapıp, değerlendirmeye alınmasını sağlamalıdır.