Kuruşu kuruşuna hesaplandı! Ve resmen kesinleşti! Hesaplara en az 2.000 TL para yatacak! Liste yapıldı

Kuruşu kuruşuna hesaplandı! Ve resmen netleşti! En az 2 bin TL, en fazla 40 bin TL olmak üzere dayanak ödemesi yapılacak. GİB çalışmalara başladı. 2020 seneyi cirosu bir evvelki seneye göre yüzde 50 ve daha fazla eksilen şirketlerin listesi hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkbank kredilerinde öteleme, aidatlarda erteleme kararının ardından pandemi ihtiyatları sebebiyle bir vakittir kapalı bulunan lokanta, restoran ve kafelere ait bir destek haberini daha açıkladı. Peki bu destekten kimler yararlanacak? Hesaplamalar nasıl yapılıyor? İşte kuruşu kuruşuna destek tablosu ve tüm detaylar...

Giriş Tarihi 29 Ocak 2021, 08:57 Güncelleme 29 Ocak 2021, 08:57
Kuruşu kuruşuna hesaplandı! Ve resmen kesinleşti! Hesaplara en az 2.000 TL para yatacak! Liste yapıldı

İÇİNDEKİLER

Kuruşu kuruşuna hesaplandı! Ve resmen kesinleşti! Hesaplara en az 2.000 TL para yatacak! Liste çıkarılıyor. En az 2 bin TL, en fazla 40 bin TL olmak üzere destek ödemesi yapılacak. Ayrıntıları belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün açıklamıştı. Pandemi sebebiyle bir süredir kapalı olan restoran, lokanta ve kafelere para ödenecek. Cirosu 3 milyon lira ve altı olan işletmeler desteklenecek. Destekten tek seferlik yararlanılabilecek. Kararname çıktıktan sonra ödemeler başlayacak. Peki bu destekten kimler yararlanacak? Hesaplamalar nasıl yapılıyor? İşte kuruşu kuruşuna destek tablosu ve tüm detaylar...

YÜZDE 3'ÜNÜ DEVLET KARŞILAYACAK

AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, lokanta, restoran ve kafe gibi sektörlerde alınan tedbirler nedeniyle faaliyetleri kısıtlanan, 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmelere destek ödemesi yapacaklarını bildirdi. Buna göre, 2019 cirosu 3 milyon liranın altında olan, 2020'de önceki yıla göre cirosu 50 ve üzeri azalan işletmelere destek ödemesi yapılacak. Ciro kaybının yüzde 3'ünü devlet karşılayacak. Ciro kaybı destek ödemesi 2 bin lira ile 40 bin lira arasında değişecek.



ÇALIŞMALAR RESMEN BAŞLADI, LİSTE HAZIRLANIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta, restoran, kafe gibi sektörlerde faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin 2019-2020 cirolarına yönelik çalışma başlattı. Buna göre 2019 cirosu 3 milyon lira ve altı olan, gerçek usulde vergilendirilen ticari işletmeler, 2020 yılı cirosu bir önceki yıla göre yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmelerin listesi hazırlanıyor. Bu destekten yararlanma koşulları, kriterleri kararname ile duyurulacak, ödemeler ise defaten bir seferde yapılacak. Her şirket bir defaya mahsus yararlanabilecek.



ÖDEME SÜRECİ BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlanacak. Ardından koşulları taşıyan işletmelere ödeme süreci başlayacak. Destekten yararlanma koşullarını taşıyan işletmeler Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alacak.

EN AZ 2 BİN TL, EN FAZLA 40 BİN TL HESAPLARA YATACAK

Ciro desteği kapsamında 2 bin liradan az, 40 bin liradan fazla olmamak üzere ciro kaybının yüzde 3'ü oranında ödeme yapılacak. Örneğin, küçük bir restoranın 2019 cirosu 80 bin lira. 2020 ciro kaybı 40 bin liraysa (kayıp yüzde 50) bunun yüzde 3'ü bin 200 liraya karşılık gelse de yapılacak ödeme 2 bin lira olacak. Bir kafenin ciro kaybı 30 bin liraysa bunun yüzde 3'ü 900 TL olmasına karşın devlet aynı şekilde 2 bin TL destek verecek.



ÜST LİMİTİ 40 BİN TL

Bir lokantanın 2019 cirosu 2 milyon lira, 2020'de rakam 800 bin lira ise ciro kaybı yüzde 50'nin üzerinde olup 1.2 milyon liraya karşılık geliyor. Bu rakamın yüzde 3'ü olan 36 bin lira kaybı devlet karşılayacak. Örneğin bir işletmenin ciro kaybı 1 milyon 400 bin liraysa bunun yüzde 3'ünün 42 bin lira olmasına karşın toplamda en üst limit olan 40 bin liralık ciro kaybı desteği yatırılacak. Bir kafenin 2019'da cirosu 600 bin lira, 2020'de de cirosu 250 bin lira olduğu varsayılırsa, kaybolan ciro 350 bin lira olup bunun yüzde 3'lük kısmı olan 10 bin 500 lira ödeme yapılacak.



300 BİN İŞLETME VAR

Türkiye'de lokanta, kafe işi yapan yaklaşık 300 bin işletme bulunuyor. Bunlardan 100 bini basit usulde olup Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce açıkladığı gelir kaybı, kira desteğinden yararlanıyor.

KİRA DESTEĞİ ÖDEMELERİ BAŞLADI

Esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı destekleri 20 Ocak'ta ödenmeye başladı. Dün itibarıyla da kira desteği ödemeleri başladı. Büyükşehirdeki işletmelere 3 ay süreyle ayda 750 TL, diğer illerde ise 500 TL ödeniyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik kira desteklerinin ödenmeye başlandığını duyurdu. Erdoğan'ın dün açıkladığı ciro desteğinden 200 bin işletmenin yararlanması bekleniyor.



"KDV İNDİRİMİ YIL SONUNA KADAR SÜRMELİ"

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, sektöre nakit destek verilmesini olumlu karşıladıklarını belirtti. Demirer, "Sektör olarak yüzde 25 isterdik. Fakat yüzde 3 ile sınırlanmış, tabii bu kaynak meselesi. Küçük işletmeleri rahatlatacak bir rakama gidebilir. Fakat orta ve üst ölçekli işletmelere çok fazla çözüm odaklı destek olmayacaktır" dedi. İşletmeler açıldıktan sonra da destek beklediklerini kaydeden Demirer, "KDV indiriminin 31 Aralık'a kadar sürmesini istiyoruz. Açıldıktan sonra net maaş bizden, SGK işçi ve işveren payının da devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.



"BİZE DAHA BÜYÜK BİR ARTI DEĞER KATACAK"

İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı, desteklerin sektöre can suyu olacağını belirtti. Yeme - içme esnafı olarak HES koduyla faaliyet göstermek istediklerini ifade eden Karabağlı, "Böyle bir önlem alınırsa bize daha büyük bir artı değer katacak diye düşünüyorum. Kurala uymayan esnaf cezalandırılsın ama iyi niyetli esnaf da mağdur olmasın" dedi.

"DESTEĞİ OLUMLU KARŞILIYORUZ"

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, ise şunları söyledi: "Desteği sektör olarak olumlu karşılıyoruz. Orta ve alttaki esnaf için de çok önemli bir destek olacak. Bu desteği yanı sıra HES koduyla açılma talebimiz var. TSE ile de restoranlarda sağlıklı ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması ve enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasına yönelik iş birliğimiz var." Hijyen kurallarına uymayan yeme - içme işletmelerine yönelik bir komisyon kurulmasını da talep ettiklerini söyleyen Bingöl, Bilim Kurulu'yla restoran ve kafelerdeki standartları da belirlemek istediklerini sözlerine ekledi.