29 Ocak Cuma Borsa güne nasıl başladı? Borsa yükseldi mi, düştü mü?

Son dakika haberi... Haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul yüzde 1.39 düşüşle 1,477.42 puanda başladı. Analistler, son bir haftada dünya borsalarındaki satıcılı seyrin Borsa İstanbul'u da etkilediğini belirterek, dolar bazlı bakıldığında BIST 100 Endeksi'nin 200 sent civarında bulunduğunu, 2011'deki 500 sent seviyelerine göre oldukça iskontolu olmaya devam ettiğini söyledi. GameStop hisselerindeki aşırı oynaklığın ardından bazı platformların işlemlere sınırlama getirmesi, New York borsası önünde gerçekleştirilen protestolar ve sınırlamaların hafifletileceği yönündeki açıklamalar, pay piyasalarının geneli için endişeye neden oluyor. Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar '29 Ocak Cuma Borsa güne nasıl başladı? Borsa yükseldi mi, düştü mü?' Sorularını araştırmaya başladı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 29 Ocak 2021, 10:08 Güncelleme 29 Ocak 2021, 10:08
29 Ocak Cuma Borsa güne nasıl başladı? Borsa yükseldi mi, düştü mü?

İÇİNDEKİLER

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) haftanın son işlem gününe yüzde 1.39 düşüşle 1,477.42 puanda başladı. Açılışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 1.17, BIST Mali Endeks yüzde 1.64, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 1.35 eksideydi.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın, yılın ilk Enflasyon Raporu'nun sunumunda, sıkı para politikasının süreceğini söylemesinin ardından 7.40 liranın altına gerileyen dolar, haftanın son işlem gününe de bu düzeylere yakın başladı.
Merkez Bankası'nın (TCMB) net uluslararası rezervleri 22 Ocak ile biten haftada, bir önceki haftadaki 11.42 milyar dolardan, yaklaşık 300 milyon dolar gerileyerek 11.13 milyar dolara indi.



ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini yüzde 0.00 ile yüzde 0.25 aralığında sabit tuttu.
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yapılan açıklamada, politika faizinin sıfıra yakın tutulduğu ve aylık tahvil alım programında değişiklik yapılmadığı belirtildi. Fed açıklamasında, ekonomide "tam toparlanma" sağlanıncaya kadar bu önlemlerin sürdürüleceğinin altı çizildi.



ALB Forex'in analizinde, euro/dolar paritesinin, yükseliş trendinin bulunduğu 1.2060 desteğini test ettiğine işaret edildi ve "Dolar/lira paritesi, 7.33/7.43 arasındaki yatay hareketini koruyor" denildi.
Döviz piyasalarındaki işlemlerde;
- dolar en düşük 7.3341 lira ve en yüksek 7.3849 lirayı gördükten sonra, 7.37 – 7.38 lira aralığında,
- euro en düşük 8.9002 lira ve en yüksek 8.9400 lirayı gördükten sonra, 8.92 – 8.93 lira aralığında,
- sterlin en düşük 10.0733 lira ve en yüksek 10.1259 lirayı gördükten sonra 10.11 – 10.12 lira aralığında hareket ediyor.
Küresel piyasalarda 1.20939 - 1.21300 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.21054 düzeyindeydi.
TSKB'nin analizinde, "Küresel piyasalarda risk iştahı önceki günkü zayıflığın ardından toparlanıyor" denildi ve şöyle devam edildi:
"Küresel makroekonomik veri akışı karışık bir tablo ortaya koyarken, riskli varlıklar önceki günkü kayıplarını kısmen telafi etti. Aşının tedariğindeki sorunlara ve salgına yönelik haber akışı ise iyimserliği sınırlamaya devam etti.


"ABD'nin 2020 son çeyrek büyümesi beklentiler dahilinde gelirken, Euro Bölgesi'nde yeni yılın
ilk ayına ilişkin öncü veriler ivme kaybının endişe edildiği kadar sert olmayabileceğine işaret etti.
"Uluslararası Para Fonu (IMF) güncellediği Ekim 2020 Mali İzleme raporunda sağlam bir toparlanma kaydedilene kadar mali desteklere olan ihtiyacın sürdüğünü belirtirken, desteklerin yeşil, dijital ve kapsayıcı bir ekonomiye geçişi kolaylaştırması gerektiğinin altı çizdi.
"Bu haber akışı altında dün gelişmekte olan ekonomilerde hisse senetleri günü düşüşle kapatsa da gelişmiş ekonomilerde yükselişler yaşandı. Dolar küresel ölçekte gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yükseldi. Altın ve ham petrol fiyatlarındaki kırılganlık sürdü.

"Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerle uyumlu seyretti. TCMB, 2021 I. Enflasyon Raporu'nda sıkı para politikası duruşunun uzun süre korunacağını ve gerekmesi halinde ilave sıkılaştırmaya gidilebileceğini belirterek tahminlerde değişikliğe gitmedi.
"Raporla birlikte, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın sunumda sıkı duruşun orta vadeli enflasyon hedefine kademeli olarak yakınsayacak şekilde uzun süre korunacağının ve gerekmesi halinde ilave sıkılaşmanın yapılacağının altını çizerken, mesajlar piyasalarca olumlu karşılandı.
"Hisse senetleri yüzde 2'yi bulan yükselişler kaydederken, TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 0.7 değer kazandı. Ülke tahvil faizleri ve risk primi ise iyileşti.


"Yeni güne küresel piyasalar dünden kalan eğilimle toparlanarak başladı. Küresel veri takviminde bugün için Almanya Ocak ayı istihdam rakamları ve 2020 son çeyrek büyüme verileri ile Aralık ayı Euro Bölgesi para arzı ve ABD ikinci el konut satışları yer alıyor.
"Yurtiçinde TÜİK Aralık ayı dış ticaret verilerini ve Hazine Şubat-Mart-Nisan dönemi borçlanma stratejisini yayınlanacakken, Türk finansal varlıkların seyrini küresel eğilimlerin belirleyebileceği düşünülüyor."