Mutlu olmak için 630 bin TL gerekli: ABD'de yapılan araştırmadan 'Parayla saadet olmaz' tezinin tam tersi sonuç çıktı

ABD’de yapılan araştırmadan ‘Parayla saadet olmaz’ tezinin tam tersi sonuç çıktı. Yıllık hane geliri 630 bin liranın üzerinde olanların depresyon, endişe, üzüntü gibi durumlardan daha az etkilendiği görüldü.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2021 Güncelleme 27 Ocak 2021, 07:00
Mutlu olmak için 630 bin TL gerekli: ABD’de yapılan araştırmadan ’Parayla saadet olmaz’ tezinin tam tersi sonuç çıktı

İÇİNDEKİLER

Paranın mutluluğu satın alamayacağı yüzyıllardır kullanılan bir deyiş.

Ancak ABD'de yapılan son araştırma tam tersi sonuç ortaya koydu. Araştırmada yıllık hane geliri ile ruhsal durum arasındaki ilişki ölçüldü.

Sonuçlarda, yılık hane halkı geliri 85 bin doların (yaklaşık 630 bin lira) üzerinde olan insanların, depresyon, endişe ve üzüntü gibi olumsuz ruhsal durumlardan diğerlerinden önemli ölçüde daha az etkilendiği görüldü.

ABD'li ekonomist Richard Easterlin, 1974'te yaptığı bir çalışmada daha yüksek kişi başına düşen milli gelirin daha yüksek mutluluk getirmediğini ortaya koydu ve günümüze kadar süren büyük bir tartışmayı tetikledi.

Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar bunun doğru olmadığını gösterdi.

Matthew Killingsworth, Harvard'da psikoloji doktorası yaparken, Track Your Happiness adlı bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi.

2010'da yayınlanan ilk bulgulardan biri, düzenli olmayan gelirin mutsuzluk getirmesiydi.

Son sonuçlara göre ise uygulamayı kullanan 33 bin 391 ABD'liden yıllık geliri 85 bin dolar (yaklaşık 630 bin TL) ve üzerinde olanlar, stres ve kaygıdan daha az etkilendi.

Killingsworth, "Sonuçlarımız gösteriyor ki parayla mutluluk satın alınabiliyor" dedi.