Türkiye'de neredeyse herkes kullanıyor! Kredi kartı aidatı nasıl geri alınır?

Kredi kartı kullanan vatandaşları ilgilendiren yeni açıklama geldi. Yapılan açıklamada kart aidatları için şimdiye kadar 100 bin şikayet başvurusu alındığını, bankaların birçok vatandaştan haksız yere her yıl kart aidatı aldığına yer verildi. Kredi kartı kullanımı her geçen gün daha da artıyor. Kart kullanan kişi sayısında artış olması sonrası büyüyen pasta, büyük oyuncuların da iştahını kabartıyor.

Giriş Tarihi 26 Ocak 2021, 08:49 Güncelleme 14 Nisan 2021, 12:40
Türkiye’de neredeyse herkes kullanıyor! Kredi kartı aidatı nasıl geri alınır?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de neredeyse herkes kullanıyor! O paralar anında hesabınıza geri yatıyor! Ülkemizde kredi kartı kullanım oranı oldukça yüksektir. Bu anlamda kredi kartı ödentileri mesele olmaya devam ediyor. Her banka kendi tanımladığı kart vergisini alıyor. Her ay alınan kart aidatı ise alıcıların canını sıkıyor.

KREDİ KARTI AİDAT ŞİKAYETLERİ PATLAMIŞ DURUMDA

Her banka kendi belirlediği kart aidatını alıyor. Her ay alınan kart aidatı ise müşterilerin canını sıkıyor. 200 TL 'ye kadar alınan kart aidatlarının geri verilmesi, kart aidatlarının haksız şekilde alındığını belirten vatandaşlar ise şikayete gitti. Şikayet sayısı 100 bini aştı.

BAŞVURU YAPANA PARASI İADE EDİLECEK

Tüketici birlikleri, vatandaşların tüketici hakem heyetlerine başvuru yapması gerektiğine yer verildi. Kredi kartı aidatının banka ve müşteri arasında karşılıklı müzakere edilerek mutabakat sağlanırsa alınabileceğine dikkat çekildi. Uzmanlar kart aidatını bankayla müzakere etmiş olanların da bundan sonrası için aidatsız kart isteyebileceğini dile getiriyor.

İade başvurusu yapanların gerekçeleri genel olarak şu şekilde:

''4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun sözleşmedeki haksız şartlar başlıklı 6 maddesi gereğince bankanızın almakta olduğu üyelik ücreti herhangi bir hizmet karşılığı olmadığından haksız söz konusu sözleşme şartı önceden hazırlanmış.

T.C. Yasalarına göre yapılan bu ücretlendirme 13. Hukuk dairesince verilen 2011/47 ** esas 2011/115** sayılı son karara göre söz konusu yıllık kart ücreti aidatının bk. 125. Madde ve HGK 2010/1-93-88 sayılı karar uyarınca geriye dönük kesilen kart aidatlarının da iadesinin de olacağına dair de kesin hükmü bulunmaktadır. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde ekstreme yansıtılan yıllık kart ücretinin iptalini istiyorum.''

BAŞVURU SAYFASI

E- Devlet üzerinden başvuru yapmak suretiyle kredi kartı aidatlarını geri almak mümkündür. bunun için; TC kimlik numarası ve şifreyle e-devlet sitesine giriş yapılır

Arama bölümüne "tüketici hakem heyeti" yazıp aranır.

Yeni başvuru butonuna tıklayın. Uyarıları okudum, kabul ediyorum dedikten sonra başka sayfaya yönlendirmektedir.

Devam et dedikten sonra hangi bankadan kredi kartı alındıysa, o bankanın seçilmesi gerekmektedir.

Yönlendirilen diğer sayfada; banka başvuru tarihi, konu ve başvurunuzu anlatan kısa açıklama yazdıktan sonra, bankadan yazılı cevap aldınız mı? Sorusunu cevaplayarak başvuru tamamlanır.

Tüketici Hakem Heyetine başvurular e Devlet kapısı üzerinden yapılıyor.

https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

BANKA MÜŞTERİ HİZMETLERİNİ ARAMA

Kredi kartı verilen banka müşteri hizmetlerini aramak kartıyla da kart aidatı ücretini talep edebilirsiniz. Müşteri hizmetleriyle yapacağınız görüşmeler sırasında yetkili kişi tarafından bankanın size özel teklifleri anlatılır. Bankanın özel tekliflerini kabul edip etmemek size kalmış bir tercihtir. Aidat ücretinin tarafınıza iadesini istemek ve almak sizin yasal hakkınızdı. Bunu asla unutmayın. Aidat ücretinin ödeme işlemi 24 saat içinde yapılmalı ve kartınıza yatırılmalıdır.