5.250 liraya kadar veriliyor! Aynı anda iki destek alınabilecek! Tutarın altında olması durumunda ise...

5.250 liraya kadar veriliyor! Aynı anda iki destek alınabilecek! Kira, iş yeri kira tutarının altında olmasında ise kira tutarı kadar ödeme yapılacak. Esnaflar için başlatılan gelir kaybı hibe ve kira desteği için ödeme tarihleri merak ediliyordu. Bilindiği üzere başvuru süreci 11 Ocak'ta tamamlandı. Gelir kaybı desteği aylık 1000 lira olarak belirlenirken, 3 aylık süreçte toplamda 3 bin lira hibe desteği alınabilecek. Şartların sağlanması durumunda gelir kaybı ile kira desteğinden aynı anda yararlanılabilecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan gelir kaybı ve kira destek ödemelerine dair önemli bir açıklamada bulunarak ödemelerin başladığını belirtti.

Giriş Tarihi 20 Ocak 2021, 22:27 Güncelleme 20 Ocak 2021, 22:27
5.250 liraya kadar veriliyor! Aynı anda iki destek alınabilecek! Tutarın altında olması durumunda ise...

İÇİNDEKİLER

Pandemi sürecinde başlatılan destek ödemeleri devam ediyor. Son olarak duyurulan ve başvuruları Ocak 11'de sona eren esnaf için gelir kaybı ve kira desteği ödemeleri başladı. Gelir kaybı tutarı için aylık bin lira ödenirken üç aylık süreçte 3 bin lira ödemesi alınabilecek. Aynı zamanda büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği yapılacak. Şartların sağlanması durumunda gelir kaybı ile kira desteğinden aynı anda yararlanılabilecek. Böylece büyükşehirlerde esnafa 5.250 liraya kadar destek sağlanmış olacak.

GELİR KAYBI VE KİRA DESTEĞİ TUTARLARI

Gelir kaybı desteği aylık 1000 lira olarak belirlenirken, 3 aylık süreçte toplamda 3 bin lira hibe desteği alınabilecek.

Gelir kaybı desteğine ek olarak esas faaliyetin yürütüldüğü iş yerinin kira olması halinde, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği yapılacak.

İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda ise iş yeri kira tutarı kadar kira desteği verilecek. Şartların sağlanması durumunda gelir kaybı ile kira desteğinden aynı anda yararlanılabilecek.

Destek kapsamına giren birden fazla işletmesi olanlara vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 kez destek yapılacak. Kira ödemesi yapılan birden fazla iş yeri bulunması halinde sadece 1 iş yeri için kira desteği sağlanacak.

2 MİLYONDAN FAZLA ESNAF VE SANATKAR BAŞVURU YAPTI

Ticaret Bakanı Pekcan, esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik destekler için 2 milyondan fazla başvuru geldiğini söylemişti.

Pekcan, bunlarla birlikte, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay açıkladığı esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik "gelir kaybı desteği" ve "kira desteği" ile Kovid-19'dan etkilenen işletmelerin yanında olduklarını belirterek şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Söz konusu desteklere yönelik talepleri ve başvuruları 30 Aralık 2020 itibarıyla almaya başladık. Burada en çok etkilenen 133 iş kolunu tespit ettik, internet sitemizde yayımladık.

Bunlarla ilgili faal olan ticari işletmelerde basit usulde vergiye tabi olanlardan, esnaf ve sanatkarlardan, vergi muafiyeti olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnaf ve sanatkarlarımızdan kimlerin yararlanabileceklerini ilan ettik. 11 Ocak Pazartesi akşamına kadar başvuru sürecini uzatmıştık, gerekirse yine uzatırız.

Şu ana kadar 2 milyonun üzerinde başvuru var. Gelir kaybı desteğine 1 milyon 300 binin üzerinde, kira desteğine 754 bin civarında müracaat eden esnafımız var.

Devletimiz her zaman olduğu gibi bu zor günlerde ticaret erbabımızın yanında olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir."