Toplu ödeme imkanından yararlananlar maaşlarını almaya devam ediyor! Yazılı başvuru şart!

Toplu ödeme imkanından yararlananlar maaşlarını almaya devam ediyor. Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali bulunmayan sigortalılar ödenen primleri SGK'dan toplu olarak geri alabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ödeyen vatandaşlara sağladığı haklardan bir tanesi de toplum prim parası iadesi.

Giriş Tarihi 12 Ocak 2021, 08:44 Güncelleme 24 Mart 2021, 15:07
Toplu ödeme imkanından yararlananlar maaşlarını almaya devam ediyor! Yazılı başvuru şart!

İÇİNDEKİLER

Emekli olma hayalleri suya düşen vatandaşların ödedikleri primler boşa gitmiyor. Nasıl mı? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim ödeyen vatandaşlara sağladığı haklardan bir tanesi de toplum prim parası iadesi.

SGK'DAN TOPLU PARA ALABİLİRSİNİZ

SGK tarafından sağlanan toplu prim parası iadesi için emekli olmak için talep edilen koşullardan ikisinin sağlanmış olması gerekiyor. SGK'nın talep ettiği prim ödemeleri tam olmayan vatandaşlar gün şartını ve yaş şartını sağlamışlarda prim ödemesi alabiliyorlar. Diğer bir deyişle emekli olmak için sigortalılık gün şartı ve yaş şartını sağlamış olan vatandaşlar prim eksikleri varsa bu eksiği kapatamıyorlarsa toplu para için başvuru yapabiliyorlar.

TOPLU ÖDEME ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

– Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.

– Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.

Bu şartları taşıyanlar eğer gerekli primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyorlar. Ancak primleri eksik ise ve tamamlama imkanı da yoksa paralarını geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.

ÇİFT MAAŞ HAKKINIZ VAR

Soru: Annemin babasının vefat tarihi 2000, SSK emeklisi. Benim babamın vefat tarihi ise 2019, Bağ-Kur emeklisi. Bu durumda annem her iki emekli maaşını da alabilir mi? Ulvi B.

Cevap: Annenizin eşinin vefatı 2008 sonrası olduğu ve babasının vefatı da 2008 öncesi olduğu için her iki emekli maaşını da alabilir.

58 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 1967 doğumluyum. 1987'de Bağ-Kurlu olarak işe başladım, 705 gün prim günüm var. Sonrasında sigortalı olarak çalışmaya başladım, 2.199 prim günüm var. Şu anda İstanbul'da çeşitli ailelerin evlerinde temizlik işleri ile kayıt dışı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Necmiye K.

Cevap: 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Ancak prim gün sayınız emeklilik için yeterli değil. Prim gün sayınızı tamamlamak için sigortalı olarak çalışmanız gerekiyor. Doğum borçlanması imkanınız varsa, borçlanarak da prim gün sayınızı tamamlayabilirsiniz.

TOPTAN ÖDEME YAPIP EMEKLİ OLAMAZSINIZ

Soru: 1974 doğumluyum, 1987 tarihinden sigorta girişim var, ancak 830 gün pirim yatırılmış. 43 yaşında emekliliğe hak kazanmışım. Kalan primleri geriye dönük toptan ödeyip emekli olabilir miyim? Meryem T.

Cevap: Normal şartlarda 20 yıl çalışıp, 5150 gün prim ödemeniz halinde 43 yaşında emekli oluyorsunuz. Prim gün sayınız 830 gün. Geriye dönük prim borçlarını toptan ödeyip, emekli olma gibi bir durum söz konusu değil. Ancak yeniden çalışmaya başlayıp, 15 yıllık süreyi ve 3600 prim günü tamamlarsanız yaş nedeniyle 50 yaşında emekli olabilirsiniz.

KISA ÇALIŞMA İŞSİZLİK MAAŞINDAN DÜŞÜLMEZ

Soru: 30.8.2020 tarihinde işten çıkarıldım. Öncesinde kısa çalışma ödeneği aldım. İşsizlik ödeneği 8 ay görünüyor. İşsizlik maaşı, kısa çalışma ödeneği öncesinde hesaplanması gerekmiyor mu? Hacer E.

Cevap: İşsizlik maaşı için iş sözleşmesinin iptalinden önceki 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışılmış olması, son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekiyor. 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar 180 gün, 900 gün sigortalı çalışanlar 240 gün, 1080 gün çalışanlar 300 gün maaş alabiliyor. Yeni yapılan düzenleme ile kısa çalışma ödeneği işsizlik ödeneği sürelerinden düşülmüyor.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ

Soru: 8270 prim gün sayım var. 6.12.1971 doğumluyum. 7.8.1997 tarihinden itibaren sigortam yatmaktadır. Ne zaman emekli olabilirim? Halil C.

Cevap: İlk işe başlama tarihi olan 1997 yılından itibaren 25 yıl çalışıp, 5900 gün prim yatırmanız durumunda 57 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Prim gün sayınız dolmuş. 2022 yılında 25 yıllık çalışma süresini de dolduruyorsunuz. Emeklilik için yaşı bekleyeceksiniz.