Çalışanların en büyük hayali emeklilik konusunda flaş gelişme! Primi eksik olan SGK ve Bağkur'luya emeklilik müjdesi!

Milyonlarca çalışanın en büyük hayali emekliliktir. Bunu bildiğimiz için yıllardır emekli olmak isteyenler için bilgilendirici içerikleri takvim.com.tr olarak hazırlıyoruz. Bu anlamda internette yaşanan bilgi kirliliğinin önüne geçiyoruz. Emekliliğe ulaşmak kolay olmuyor. Kiminin yaşı dolmuyor kiminin primi eksik. Kimisi de sigortalılık yılını tamamlamamış. Sistem çalışanlara bazı fırsatlar sunuyor. Öncelikle memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabiliyor. Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirilen doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamında.

Giriş Tarihi 07 Ocak 2021, 08:51 Güncelleme 07 Ocak 2021, 08:51
Çalışanların en büyük hayali emeklilik konusunda flaş gelişme! Primi eksik olan SGK ve Bağkur’luya emeklilik müjdesi!

İÇİNDEKİLER

Emeklilik tüm çalışanların hayalidir. Bu hayal içinde senelerce çalışmak ve bazı koşulları yerine getirmek zorunludur. Sigortalı olarak çalışmaktan uzak kaldığımız zamanların bir kısmını borçlanarak geri kazanma imkânımız var. Bunlardan kimileri şöyle: Memurlar izin vakitlerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabiliyor. Hep anlattığımız askerlik borçlanması ve doğum borçlanması bunlardan ikisi. Böylece hem prim hem de yaştan kazanabiliyorsunuz. Sigortadan sonra yapılan 3 doğum 2160 gün (6 sene) kazandırıyor. Sigortalı olarak çalışmaktan uzak kaldığımız zamanların bir kısmını borçlanarak geri kazanma imkânımız var. Son dakika haberi! Son dakika gelişmesinin ayrıntıları takvim.com.tr'de...

Bunlardan bazıları şöyle: Memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabiliyor. Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirilen doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamında. Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanma kapsamında. Sigortalı olarak yapılan avukatlık stajı diğerlerinden ayrı olarak emeklilik hesabından sayılıyor.

Tutukluluk ve gözaltında geçen süreler de borçlanılabiliyor. Bu süreleri mahkum olunmadığı sürece borçlanarak hizmetinizden saydırabilirsiniz. Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün. Yine ekonomik kriz dönemlerinden ücretsiz izinli olanlar her yıl için 3 aya kadar borçlanma yapabiliyor. Doktorlar fahri asistanlık hizmetinde geçirdikleri süreleri borçlanabiliyor Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa eden kamu görevlileri istifa ettikleri dönem ile seçime kadar ki zamanı borçlanabiliyor. Yurtdışında çalışanlar belli şartlarda bu süreleri borçlanarak emeklilik hesabına katabiliyor. Yine kadınlar yurtdışında 18 yaşından sonra geçirdikleri süreleri çalışmış olmasalar bile borçlanabiliyor.

STAJYERLİK MESELESİ

Geçtiğimiz haftalarda uzun uzun yazdım stajda geçen süreler de borçlanılabilmeli. Yukarıda anlattık avukatların ve hekimlerin bu hakkı var. Ama diğer çalışanların yok. Bu taleplerin karşılık bulmasını bekliyoruz.

YEDEK SUBAY BORÇLANMASI

*1982 doğumluyum ve Eylül 2005 sigorta girişliyim. 2009 Nisan ve 2010 Nisan arasında asteğmen olarak askerlik yaptım. Acaba bu süreyi emeklilik süreme katabilir miyim? Cüneyt ÖZTÜRK

Sigortadan önce askerlik yapanlar bu süreleri borçlanarak yaş şartlarını indirebiliyor. Asteğmenlerde ise sadece yedek subay okullarında geçen süreler borçlanılıyor. Bu da genelde 3-4 ay oluyor.

BİR ÇOCUĞA 720 GÜN

*Annem 27.04.1960 doğumlu. 2007 yılından bu yana çalışıyor. Çocuk parası ödeyip emekli olabilir mi? Derya ALTUN

Anneniz için emeklilik şartları 58 yaş ve 7 bin gün prim gerekiyor. Primlerini artırmak için 2007 yılından sonra doğumları varsa bunları borçlanarak her çocuk için 720 gün kazanma imkanı bulunuyor.

MAAŞ KESİLİR

*36 yaşında bir bayanım ve bir çocuk sahibiyim, eşimden ayrıldım. Babam vefat ettiğinden dolayı ölüm maaşı bağlandı. Çalışmaya başlarsam bu maaş kesilir mi? N. GÜREL

Yetim maaşı kız çocukları evlenmedikleri ve bir yerde çalışmadıkları sürece kesilmiyor. Bu yüzden bir yerde çalışmaya başlarsanız bunu kuruma bildirmeniz gerekir ve maaşınız kesilir.

EMEKLİ OLMAK İÇİN BAŞKA FIRSATLAR DA VAR

Sigortalı olarak çalışmaktan uzak kaldığımız zamanların bir kısmını borçlanarak geri kazanma imkânımız var. Bunlardan bazıları şöyle: Memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabiliyor.

Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirilen doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamında.Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanma kapsamında.

Sigortalı olarak yapılan avukatlık stajı diğerlerinden ayrı olarak emeklilik hesabından sayılıyor.

Tutukluluk ve gözaltında geçen süreler de borçlanılabiliyor. Bu süreleri mahkum olunmadığı sürece borçlanarak hizmetinizden saydırabilirsiniz.

Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün. Yine ekonomik kriz dönemlerinde ücretsiz izinli olanlar her yıl için 3 aya kadar borçlanma yapabiliyor.

Doktorlar fahri asistanlık hizmetinde geçirdikleri süreleri borçlanabiliyor Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa eden kamu görevlileri istifa ettikleri dönem ile seçime kadar ki zamanı borçlanabiliyor.

Yurtdışında çalışanlar belli şartlarda bu süreleri borçlanarak emeklilik hesabına katabiliyor.

Yine kadınlar yurtdışında 18 yaşından sonra geçirdikleri süreleri çalışmış olmasalar bile borçlanabiliyor.

PARA GERİ ALINABİLİR

Bütün bunlardan faydalanma imkanı bulunmayanlar isterlerse yıl ve yaş şartını tamamlamış olma şartıyla bugüne kadar yatırdıkları primlerin parasını geri alabilirler. Bunun için SGK'ya başvurmak yeterli oluyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.04.2004 sigorta girişim, 17 ay askerlik yaptım, 30.08.1982 doğumluyum, 4700 günüm var. A. KÜÇÜK
İşe girişinize göre 7000 gün ve 60 yaştan tam, 25 yıl, 60 yaş ve 4500 prim günden kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. Tam emekli olabilmeniz için 7000 prim gün sayısını tamamlamanız ve 60 yaşınızı beklemeniz gerekmektedir.

01.01.2010 ilk sigorta başlangıcım, 01.01.1977 doğumlu bayanım. G.S.
58 yaş ve 7200 günden tam emeklilik, 61 yaş ve 4800 günle kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. Tam emeklilik için 7200 günü tamamlayıp 58 yaşınızın dolacağı 01.01.2035 tarihini beklemelisiniz. Kısmi emeklilik için ise en az 4800 günü tamamlayarak 61 yaşınızı beklemelisiniz.

17.10.1974 doğumluyum, sigorta giriş tarihim 07.06.1998, 3502 günüm var. Boşluğum çok oldu, askerliğimi borçlanırsam 18 ay, ne zaman emekli olabilirim? Ahmet A.
İşe başlama tarihinize göre 25 yıl, 57 yaş ve 5900 prim gün şartlarına tabisiniz. Askerliği borçlanıp öderseniz 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda askerliği borçlanıp 5825 günü tamamlayarak 56 yaşınızın dolacağı 17.10.2030 tarihinde emekli olabilirsiniz.