4D'li taşeronlar için maaş zammında herkesi oldukça sevindiren gelişme!

Taşeronlar için maaş zammında herkesi oldukça sevindiren gelişme! 4D'li taşeron işçi en düşük maaş belli oldu. Yaşadığımız bu süreç içerisinde oldukça sorun yaşayan 4D'li belediye taşeronları içinde 2021 ücret zammı için oldukça coşturucu gelişmeler yaşandı.

Giriş Tarihi 28 Aralık 2020, 00:30 Güncelleme 03 Ocak 2021, 11:51
4D’li taşeronlar için maaş zammında herkesi oldukça sevindiren gelişme!

İÇİNDEKİLER

Taşeronlar için maaş zammında herkesi oldukça sevindiren gelişme! 2020 senesinin son günlerinde olmamızdan kaynaklı olarak hem özel sektör hem kamu çalışanları hem de emekli ücretlerinde güncellemeler yapılmaya başlandı. Taşeronları da oldukça etkileyen ücret güncellemesini milyonlarca insan bekliyor. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taşeron işçilerin mali ve sosyal hakları yeniden belirlenecek.


Kütahya Belediyesi asgari ücreti 3200 TL yaptı

Kütahya Belediyesi bugün toplu iş sözleşmesi imza töreninde asgari ücreti 3200 TL olarak açıkladı. Belediye Başkanı Alim Işık, "Çalışanlarımızın maaşlarını şartlar doğrultusunda en iyi hâle getirmek için çaba gösterdik" dedi. Işık, "Belediyede çalışan bazı işçilerimizi kapının önüne koymadık ama hala istenilen performansı göstermiyor. Onları son kez uyarıyorum. Her çalışan bu uyarımı dikkate alıp, ona göre çalışsın. Bundan sonra gerekli işlemler yapılacaktır" dedi.

2020 TİS BAŞLIKLARI

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taşeron işçilerin mali ve sosyal hakları yeniden belirlenecek. Bu alanda yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. TİS görüşmelerinin zirvesinde ise maaş zammı, görev tanımı, yüzdelik dilim, tayin hakkı ve ek ödeme ikramiye promosyon artışları olması bekleniyor.

İşte o görüş yazısı:

İlgi yazınız ile il müdürlüğünüze bağlı 24 saat esasına göre hizmet vermekte olan yatılı kuruluşlarda 4/D sürekli işçi kadrosunda çalışmakta olan personellerin nöbet hizmetlerine dahil edilmesi halinde nöbet ücreti ödenip ödenemeyeceği konusunda başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

Bilindiği üzere, Bakanlığımız 2017/05 sayılı Nöbet Hizmetleri Genelgesinin 'üncü maddesinde "Tabip, Uzman Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Odyolog, Sosyal Çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, diyetisyen, hemşire, fizyoterapist, laborant, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, sağlık teknikeri, sosyolog, öğretmen, çocuk eğitimcisi ve din görevlisi nöbet tutmakla yükümlü personeldir. "4 'üncü maddesinde: "Nöbet tutmakla yükümlü personel sayısının 7 'den az olması halinde kuruluşta 657 sayılı DMK 'nın 4 'üncü maddesinin 1 inci fıkrasının a bendi kapsamında görev yapan personele kuruluş müdürünün teklii, il müdürünün onayı ile nöbet görevi verilebilir" ve 7 'nci maddesinde de; "Kuruluşlarımıza diğer kamu kurumlarından yalnızca nöbet ücreti için personel görevlendirilmemesi esastır. Ancak, ihtiyaç halinde kuruluşun bulunduğu memuriyet mahallinde diğer kamu kurumlarındna 3 üncü maddede belirtilen unvanlı personele, il müdürünün teklifi, mülki idarre amirinin onayı ile nöbet görevi verilebilir.

Zorunlu hallerde ilgili Genel Müdürğün uygun görüşü üzerine diğer personele de nöbet görevi verilebilir" hükmü yer almaktadır.

İlgili Genelgenin 18'inci maddesinde ise "Nöbet ücreti alınması hususunda; 24 Nisan 2015 tarihli 29336 sayılı resmi gazetede yayımlanarak 19 Mart 2015 tarihli ve 2015/7446 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Aile Bakanlığı, Ders ve Ek Ders saatlerine ilişkin esasların 8 'inci maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

Kamu Görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin yapılan toplu sözleşme hükümleri ile bu genelge hükümleri arasında farklılık olması halinde toplu sözleşme hükümleri uygulanır. Nöbet izninden yararlananlara bu ödeme yapılamaz." denilmektedir.

Bu bağlamda, zorunlu hallerde ilgili Genel Müdürlüğün uygun görüşü ile nöbet görevi verilen 4/D sürekli işçi kadrosunda çalışan personellere, söz konusu genelgenin 18 'inci maddesi doğrultusunda ücret ödenebileceği değerlendirilmektedir. "