SON DAKİKA! Bakan Fatih Dönmez müjdeyi verdi: Türkiye ilk kez lityum üretimine başlıyor

Son dakika haberi... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk kez lityum üretimine başlandığını duyurdu. Dönmez, "Türkiye’nin madeni Bordan elektrikli otomobiller başta olmak üzere tüm mobil bataryalar için kullanılacak lityumu elde edeceğiz" dedi.

Giriş Tarihi 25 Aralık 2020, 11:23 Güncelleme 25 Aralık 2020, 11:35
SON DAKİKA! Bakan Fatih Dönmez müjdeyi verdi: Türkiye ilk kez lityum üretimine başlıyor

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk kez lityum üretimine başlandığını duyurdu. Dönmez, "Türkiye'nin madeni Bordan elektrikli otomobiller başta olmak üzere tüm mobil bataryalar için kullanılacak lityumu elde edeceğiz" dedi.

İşte Dönmez'in o paylaşımı
Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan liderliğinde ülkemizde ilk defa Lityum üretimini başlatıyoruz. Türkiye'nin madeni Bordan elektrikli otomobiller başta olmak üzere tüm mobil bataryalar için kullanılacak lityumu elde edeceğiz.

CUMARTESİ AÇILIŞI YAPILACAK
Bakan Dönmez, Madencilik Şurası Ön Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada cumartesi günü Başkan Erdoğan'ın videokonferans yöntemiyle katılacağı toplantıda ETİ Maden Pilot Lityum Üretim Tesisi'nin açılışının gerçekleşeceğini söylemişti. Dönmez konuşmasında, "MTA'nın yakın dönemdeki keşiflerinden Malatya Kuluncak sahası gerek içerdiği lityum potansiyeli gerekse nadir toprak elementleriyle ülkemiz için önemli bir fırsat oluşturacak. Yine MTA'nın laboratuvar ölçeğinde yüzde 99'un üzerinde ürettiği nadir toprak elementleri ve oksitleri bu alanda koyduğumuz hedeflerimize emin adımlarla ilerlememizi sağlıyor. Diğer taraftan, pandemi süreciyle metal fiyatlarında zaman zaman negatif yönlü dalgalanmalar olsa da altın ve gümüş gibi değerli metallerin yukarı yönlü ciddi hareketleri oldu. Biz de altın üretiminde 2018'den itibaren başlayan artış trendimizi devam ettiriyoruz. 2020 sonunda hedefimiz olan 40 tonun üzeri altın üretimini gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

MADENCİLİKTE DİJİTAL SİSTEMLERE YATIRIM
Dönmez, salgınla birlikte otonom ve dijital sistemler ile uzaktan çalışma sisteminin madencilik sektöründe de uygulanmaya başlandığını ifade etti, 5G teknolojileri ve dijital sistem yatırımlarının dünyada artarak devam edeceğini ve nikel, bakır, kurşun ve çinko gibi metallere olan ilginin daha da artacağını söyledi.

Bu yılın başında temeli atılan Çinko Metal Külçe Üretim Tesisi ve diğer yatırımlarla Türkiye'nin gelişmelerin gerisinde kalmayacağını vurgulayan Dönmez, "Madencilikte uç ürünle farklılaşacağız. Milli Enerji ve Maden Politikamız doğrultusunda küresel gelişmeleri dikkate alarak madencilikte yeni adımlar atmayı sürdüreceğiz." dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN