SON DAKİKA: Sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 10,2 yükseldi

Son dakika haberi: Sanayi üretim endeksinde sevindirin gelişme. Sanayi üretim endeksi, ekimde aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda yüzde 10,2 yükseldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Ekim verisi açıklanan ülkeler arasında en güçlü görünüm ülkemize ait." açıklamasında bulundu.

Giriş Tarihi 14 Aralık 2020, 10:07 Güncelleme 14 Aralık 2020, 12:40
SON DAKİKA: Sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 10,2 yükseldi

İÇİNDEKİLER

Dünyada ve Türkiye'de etkili olan koronavirüs salgınına rağmen Türkiye ekonomisinden güzel haberler gelmeye devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu ekim ayı sanayi verilerini açıkladı. Buna göre sanayi üretim endeksi arttı.

TÜİK'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:

SANAYİ ÜRETİMİ YILLIK %10,2 ARTTI
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4, imalat sanayi sektörü endeksi %11 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %5,5 arttı.

SANAYİ ÜRETİMİ AYLIK %1,1 ARTTI
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,6 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,5 azaldı.

SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ DEĞİŞİM ORANLARI (%), EKİM 2020

"EN GÜÇLÜ GÖRÜNÜM"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da ekim ayı sanayi verilerini şu sözlerle değerlendirdi "Sanayi üretimi ekimde piyasa beklentilerinin üzerinde yıllık %10,2 arttı. Ekim verisi açıklanan ülkeler arasında en güçlü görünüm ülkemize ait. Önümüzdeki dönemde kredi artış hızındaki düşüş ve salgının 2. dalgası nedeniyle sanayi üretiminde bir miktar yavaşlama bekliyoruz.

"FİNANSAL İSTİKRARI GÜÇLENDİRECEĞİZ"
Hedefimiz çok net: sanayide teknolojik ve dijital dönüşümü hızlandırarak katma değerli üretimi yaygınlaştırmak. Bu hedeflere ulaşmak içine ekonomi yönetiminde güçlü koordinasyon ile öngörülebilirliği daha da iyileştirerek finansal istikrarı güçlendireceğiz."