Asgari ücret tespit komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücret tespit komisyonunda kimler var?

Asgari ücret toplantısı için meraklı bekleyiş başladı. Asgari ücret zam görüşmeleri başlayacak. Kurulacak komisyon ilk toplantısını yapacak ve zam pazarlıkları için talepler dile getirilecek. 2021 asgari ücret tutarı için ilk görüşme bu hafta yapılacak. Aralık ayında belirlenen zam oranı için toplantıda hükümet yetkililerinin yanı sıra işçi ve işveren temsilcileri de yer alacak. Peki, asgari ücret tespit komisyonunda kimler var? Asgari ücret tespit komisyonu ne zaman toplanacak?

Giriş Tarihi 03 Aralık 2020, 16:24 Güncelleme 03 Aralık 2020, 16:24
Asgari ücret tespit komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücret tespit komisyonunda kimler var?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücret tespit komisyonunda kimler var? Asgari ücret tespit komisyonu ne zaman toplanacak? 2021 asgari ücret görüşmeleri başlıyor. Bu hafta yapılacak görüşmelerde hükümet yetkililerinin yanı sıra işveren ve işçi temsilcileri masada yer alacak.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç, 4 Aralık tarihinde resmi olarak başlayacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğindeki ilk toplantı, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirler doğrultusunda çevrim içi yapılacak.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlık edeceği toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil edecek.

ASGARİ ÜCRETTE 5 PARAMETRE ÖN PLANDA

Asgari ücret pazarlığında 'yaşam maliyeti, pandemi döneminde ekonomik durum, gerçekleşen ve hedef enflasyon, refah payı' olmak üzere 5 parametrenin ön plana çıkacağı belirtiliyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENECEK?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNDA KİMLER VAR?

Komisyon, TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın belirleyeceği üyelerden birinin başkanlığında;

-TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,

-Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci,

-Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik işkolları için seçeceği beş temsilci

olmak üzere 15 üyeden oluşur.

Komisyonun sekreterya ve raportörlük hizmetleri TC Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir. Raportörler, altı kişiyi geçmemek üzere Çalışma Genel Müdürlüğü personelinden görevlendirilir.