SGK 801 TL ödeme yapıyor! Bu parayı almayı unutmayın! 5 yıllık süre içerisinde…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) birçok farklı yardım ödeneğiyle vatandaşlara yardım imkanı sunuyor. Çalışanlara ek ödemeler verildiği gibi vatandaşların acılı günlerinde de devlet desteği sürüyor. Cenaze sürecinin ardından eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlere 801 TL ödeme yapılıyor. Geriye dönük 5 yıllık süre zarfında bu ödemelerden faydalanmak mümkün.

Giriş Tarihi 28 Kasım 2020, 14:50 Güncelleme 28 Kasım 2020, 14:50
SGK 801 TL ödeme yapıyor! Bu parayı almayı unutmayın! 5 yıllık süre içerisinde…

İÇİNDEKİLER

Dul, yetim, anne, baba ve kardeşlere geriye dönük 5 yıllık süre içerisinde 801 TL cenaze yardımı sağlanıyor. SGK tarafından vatandaşlara birçok konuda yardım sağlanıyor. Bunlardan birisi de cenaze yardımı oluyor. Bu ödemelerden faydalanmak için başvuruda bulunmak zorunluğu olduğundan o dönem başvuru yapmayan vatandaşlar ödemeleri almayı unutabiliyorlar. Ancak 5 yıllık süre zarfında başvuru yaptığınız takdirde cenaze yardımından faydalanabiliyorsunuz.

CENAZE YARDIM PARALARINI 5 YIL SÜRE İLE ALABİLİRSİNİZ

Cenaze yardım paraları Sosyal Güvenlik Kurumu'na yazılı başvuru yapılması durumunda ödeniyor.

Bu ödemelerden faydalanmak için başvuruda bulunmak zorunluğu olduğundan o dönem başvuru yapmayan vatandaşlar ödemeleri almayı unutabiliyorlar. Bu tür durumlarda vatandaşlara geriye dönük hak sağlanıyor. Vatandaşlar SGK'ya yazılı başvuru yapmaları durumunda 5 yıl için cenaze yardımlarını alabiliyorlar.

ÖDEMELER HANGİ ŞARTLAR KAPSAMINDA YAPILIR?

SGK'dan cenaze yardım parası almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken şartlar bulunuyor. Vefat eden kişinin sigorta ve prim ödemelerine ilişkin bu şartlar şunlar; Cenaze yardımı ödeneğini almak için vefat eden kişinin en az 360 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Burada gözden kaçırılan bir diğer nokta cenaze yardımı almak için vefat eden kişinin, vefat ettiği tarihte sigortalı olmasına gerek yok.

801 TL Olarak Ödeniyor

2020 yılında 801 TL olarak ödenen cenaze yardımı için başvuru yapacak olan vatandaşlar SGK'ya dilekçe verecekler. Bu sürecin ardından ödemeler öncelikle eş ve çocuklar varsa eş ve çocuklara ödenir. Eğer yoksa ödemeler anne, baba veya kardeşlere yapılır.

KİMLER İÇİN CENAZE YARDIMI ALMAK MÜMKÜNDÜR?

Sigortalı bir kişi, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat ettiğinde,

Malullük, yaşlılık veya sürekli iş göremezlik raporu olan kişilerin vefatı gerçekleştiğinde,

Kendisi adına en az 360 gün olmak şartıyla yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilen sigortalı kişiler öldüğünde hak sahipleri cenaze ödeneği için başvurulabilir.

Eğer 360 gün yaşlılık veya ölüm sigortası primi bildirilmiş ise kişinin öldüğü zaman sigortalı olup olmadığına bakılmaz.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Ölüm tarihinin belirtildiği bir dilekçe ile birlikte Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne/ Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurmak gerekir.

Eğer sigortalı/emekli kişinin ölüm tarihi nüfus kütüğüne henüz işlenmemiş ise dilekçeyle birlikte ilgili makamların düzenlemiş olduğu ölüm belgesi de kuruma verilir.

Vefat tarihinden itibaren 5 yıl içinde başvuru yapmak mümkün. 5 yıl geçtiğinde ise kişilerin bu haktan vazgeçmiş oldukları kabul edilir ve başvuruya izin verilmez.

Cenaze yardımı sadece ölen kişinin ailesine bir kez ödenir. Ölüm aylığı ile karıştırmamak gerekir.