İki ülke bunun için deliriyor! Kilo fiyatı ağızları açık bırakacak cinsten! Kerameti ise...

İki ülke bunun için deliriyor. Kilo fiyatı ağızları açık bırakacak cinsten. Sedir mantarının faydaları saymakla bitmiyor. Antibakteriyel özelliğiyle bilinen sedir mantarı, Adana'nın Kozan ve Feke ilçelerinde vatandaşların önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Kilo fiyatı dikkat çeken sedir mantarı fabrikalarla yurt dışına gönderiliyor. Özellikle Japonya ve Güney Kore sedir mantarına ilgi gösteriyor. Katran ağacı dibinde yılın sadece sonbahar ayında yağışlardan sonra görülen sedir mantarı köylülerin ek gelir kaynağı olmaya devam ediyor. Sedir mantarının kilosu 80 ila 100 TL arasında alıcı buluyor. Bölge halkı sabahın ilk saatlerinde sedir mantarı aramaya çıkıyor.

Giriş Tarihi 26 Kasım 2020, 15:50 Güncelleme 26 Kasım 2020, 15:50
İki ülke bunun için deliriyor! Kilo fiyatı ağızları açık bırakacak cinsten! Kerameti ise...

İÇİNDEKİLER

Tıbbi özellikleri, antimikrobakteriyel, antioksidan, antidiyabetik ve bağışıklık sistemini düzenleyici onlarca faydası olan sedir mantarının faydası saymakla bitmiyor. Adana'daki iki ilçede sonbahar yağışlarıyla görülen sedir mantarı bölge halkı için önemli bir kazanç oldu. Özellikle Japonya ve Güney Kore'den sedir mantarına yoğun ilgi gösteriliyor. Feke ve Kozan ilçelerinde katran ağacı dibinde yılın sadece sonbahar ayında yağışlardan sonra görülen sedir mantarını bulmak için köylüler günün ilk ışıklarında ormana akın ediyor. Kilosu 80 ila 100 TL arasında alıcı bulan sedir mantarı Adana'daki fabrikalar aracılığı ile Japonya ve Güney Kore'ye ihraç ediliyor. Sendir mantarı tüccarı Vahit Todil ise vatandaşlara günlük 10 bin TL para dağıtıldığını belirterek, mantarların Güney Kore ve Japonya'ya ihraç edildiğini söyledi.

KİLOSU 80 İLA 100 TL ARASI

Adana'nın Feke ve Kozan ilçelerinde katran ağacı dibinde yılın sadece sonbahar ayında yağışlardan sonra görülen sedir mantarı köylülerin ek gelir kaynağı oldu. Kilosu 80 ila 100 TL arasında alıcı bulan sedir mantarı Adana'daki fabrikalar aracılığı ile Japonya ve Güney Kore'ye ihraç ediliyor.

BEYAZ ALTIN OLARAK TARİF EDİLİYOR

Her yıl sonbahar ayında görülen yağışların ardından orman köylülerinin 'beyaz altın'ı olan lezzeti ve vitamin değeriyle bilinen sedir mantarı için Kozan Ticaret Odası, coğrafi işaret başvurusu yaptı. Bölgedeki 35 köyün geliri olan sedir mantarı için köylüler, bölgede görülen yağışların ardından günün ilk ışıklarında sedir mantarı bulmak için ormana akın ediyor.

1600 rakımlı Toros dağı eteklerindeki ormanda ellerinde sopalar ile her ağacın çevresini tek tek tarayan köylüleri buldukları altın değerindeki sedir mantarlarını köye gelen aracılarla Adana'daki fabrikalara satıyor.

Orman köylüsü Melahat Toruk, "Mantar topluyoruz. Satıyoruz. Çok kıymetli. Kilosu 100 TL'den alıcı buluyor. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Sadece 2 ay görülüyor" dedi.

Sendir mantarı tüccarı Vahit Todil ise vatandaşlara günlük 10 bin TL para dağıtıldığını belirterek, mantarların Güney Kore ve Japonya'ya ihraç edildiğini söyledi.

Sedir mantarının coğrafi işaret başvurusunu yapan Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir yılda hava şartları uygun olduğu zaman 50-100 ton arasında sedir mantarının yurt dışına ihraç edilmek üzere bölgede toplandığını söyledi.

Kandemir, "Köylülerimizin daha iyi bir ekonomiye sahip olması için sedir mantarına coğrafi işaret almaya çalışıyoruz. Kilosu 100 TL değil 150 TL'ye satılması için çalışıyoruz.

Sadece Japonya değil dünyanın bütün ülkelerine sedir mantarı ihraç etmek istiyoruz. Kozan'ın kuzey köyleri ve Feke'nin kuzeybatı 1300 rakımlı Toros dağı eteklerinde yıllık 50-100 ton mantar çıkıyor. Biz buraya kimlik almak istiyoruz.

Bizim mantarımızı kimse sahiplenmesin bölge halkı sahiplensin istiyoruz. Bu insanlar vatana her şeylerini feda etmiş insanlar. Bizler de bu vatandaşlarımızın ekonomisini güçlendirmek, markalaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.