Esnafa kira desteği

Virüs salgınına karşı başta kahvehaneler olmak üzere restoranlara getirilen kısıtlamalar sonrası AVM'lerde de ziyaretçi sayısı azalınca firmalar destek beklediklerini söyledi. Son kısıtlamalar sonrasında sıkıntı yaşayan küçük esnaf AVM’lerden kira indirimi ile KDV stopaj vergilerinin sıfırlanmasını bekliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Kasım 2020 Güncelleme 22 Kasım 2020, 07:12
Esnafa kira desteği

İÇİNDEKİLER

Virüs salgınına karşı başta kahvehaneler olmak üzere restoranlara getirilen kısıtlamalar sonrası AVM'lerde de ziyaretçi sayısı azalınca firmalar destek beklediklerini söyledi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "AVM'lerde gerekirse bazı kategoriler için sözleşmelerdeki oran yükseltilerek ciro kirasına geçilmesini, cadde mağazalarında ise önümüzdeki nisan ayı sonuna kadar en az yüzde 50 kira indirimi istiyoruz. Aynı dönem için devletimizden kiralamalarda KDV ve stopaj oranlarını sıfırlanmasını bekliyoruz. Bu süreçte sorumluluk üstlenen mülk sahiplerinin mağduriyetlerinin de vergi muafiyetleri ile giderilmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandı. Sektörün daha ilkinin hasarını telafi edemeden ikinci dalga ile karşı karşıya kaldığını aktaran Öncel, başta yeme içme sektöründekiler olmak üzere üyelerinin vadesi yaklaşan çeklerini nasıl ödeyeceklerini düşündüğünü ifade ederek, "Bu konuda bir düzenlemenin piyasaları önemli ölçüde rahatlatacağına inanıyoruz. Ayrıca sigorta prim borcu faizleri perakendeci ve esnaf için ek bir yük oluşturuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bu konuda bir düzenleme ile sektöre nefes aldıracağını ümit ediyoruz" dedi.

KISA ÇALIŞMA İMKANI BULUNUYOR
Covıd-19
sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az 4 hafta süreyle durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabilir. Kısa çalışmaya tabi işçilerden kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan, son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olma şartını taşıyan her bir işçi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanır.