EYT torba yasaya girdi mi, Meclis’e geldi mi? EYT yeni yasama döneminde yasallaşır mı? EYT son dakika haberleri ve son durum

EYT torba yasaya girdi mi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar, peş peşe çıkarılan yasaların ardından yeniden gündeme geldi. TBMM'nin yeni yasama dönemine girmesi ve birçok kişiyi kapsayan torba yasayı yürürlüğe koymasıyla, emekli olmak için prim ve gün şartlarını tamamlamış fakat yaş şartı nedeniyle emekli olamamış vatandaşlar umutlandı. Bugün vatandaşlar İşte EYT hakkında son gelişmeler… Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yöneltilen soru önergesi olmuştu. Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından sunulan bu soru önergesinde EYT'li vatandaşlar için bir çalışma olup olmadığı soruldu. Çalışma Bakanı Selçuk ise bu soru önergesine henüz yanıt vermedi.

Giriş Tarihi 12 Kasım 2020, 08:20 Güncelleme 12 Kasım 2020, 08:20
EYT torba yasaya girdi mi, Meclis’e geldi mi? EYT yeni yasama döneminde yasallaşır mı? EYT son dakika haberleri ve son durum

İÇİNDEKİLER

EYT son dakika haberleri ve Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar, geçtiğimiz yıllardan beri gündemdeki yerini koruyor. TBMM'nin açılamasıyla torba yasanın yürürlüğe girmesi, emeklilikte yaşa takılanların emekli olmalarını engelleyen yaş şartının değiştirilmesine yönelik tartışmaları yeniden gündeme getirdi. EYT konusunda hükümet kanadından yeni bir adım atılmazken, gözler Meclis'te. 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan herkes şu anda 25 yılını doldurdu. Primi de tamamsa yaşı bekliyor. Hepsinin emekliliği mümkün değil. Ancak yaşta birkaç yılı kalmış olanlar için formüller var. En uygulanabilir olanlar Almanya ve Finlandiya modeli. Peki EYT torba yasaya girdi mi, Meclis'e geldi mi? EYT yeni yasama döneminde yasallaşır mı?İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

EYT KONUSUNDA TBMM'YE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ!

TBMM'nin açılamasının ardından emeklilikte yaşa takılanlar için yeni kanun teklifleri ve soru önergeleri gelmeye başladı. Hükümet EYT konusunda en son net bir şekilde olumlu karşılamadığını açıklamıştı. Ancak son açıklamaların üzerinden uzun bir süre geçti.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yöneltilen soru önergesi olmuştu. Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından sunulan bu soru önergesinde EYT'li vatandaşlar için bir çalışma olup olmadığı soruldu. Çalışma Bakanı Selçuk ise bu soru önergesine henüz yanıt vermedi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından geçtiğimiz dönemlerde yapılan açıklamada, EYT konusuna ilişkin şu ifadeler kullanılmıştı:

"Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Maliyet hesapları var. Prensipte de sorunu var. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde "Yaşlılık aylığı". Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor."

FİNLANDİYA MODELİ GÜNDEME GELMİŞTİ

SGK mevzuatına göre emeklilik hakkı için gerekli olan prim gün ve yaş şartından ikisini tamamlayan EYT'li vatandaşlar, yaş şartının eski sisteme göre olmasını istiyor. 1999 yılından önce işe giren vatandaşları etkileyen düzenlemede emekli olmak isteyen vatandaşlar yaş beklemek zorunda kalıyor.

EYT konusunda Finlandiya Modeli önerilmişti. Bu model ile normalden 1 yıl emekli olanların maaşından belli bir oranda kesinti yapılıyor. Erken emeklilik için süre arttıkça kesinti oranı da yükseliyor.

EYT NEDİR?

08 Eylül 1999'da emeklilik yasasında değişiklik yapıldı. Bu tarihten önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 20 yılda ve 38 yaşında, erkek ise 25 yılda ve 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999 yılında çıkarılan yasa ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. 1999'dan önce işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi. Buna göre;

Örneğin, 1970 doğumlu olan ve ilk defa 1990 yılında çalışmaya başlayan bir erkek yaş şartı olmasa 25 yıllık sigortalılık süresinin dolduğu 2015 yılında emekli olabilecekken, yaş şartı nedeniyle 52 yaşında, yani 2022 yılında emekli olabiliyor ve emeklilikte yaşa takılıyor.

ERKEN EMEKLİLİK

Bu sigorta kurumlarının amaçları aynı olsa da gerek işleyişlerinden gerek ücretlerinden oldukça aralarında ayrılmaktadır. En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir. Bağ-Kur ise kişi öncelikle bir kurum ya da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN