Dolandırıcı hackerlar akılalmaz bir yönteme başvurdu! Bankada toplu paranız varsa...

Elektronik haciz, yani kısaltılmış ismiyle e-haciz, devletin borçlarınızdan dolayı uyguladığı online haciz işlemine verilen addır. Mal varlıklarınıza devletin el koyması şeklinde uygulanan elektronik haciz işleminin detayları hakkındaki bilgileri bu yazımızda derledik. Kredi, kredi kartı başta olmak üzere çeşitli borçları bulunan kişilerin banka hesapları tehlike altında bulunmaktadır.

Giriş Tarihi 10 Kasım 2020, 08:30 Güncelleme 06 Ocak 2021, 13:38
Dolandırıcı hackerlar akılalmaz bir yönteme başvurdu! Bankada toplu paranız varsa...

İÇİNDEKİLER

Kredi, kredi kartı başta olmak üzere çeşitli borçları bulunan kişilerin banka hesapları tehlike altında bulunmaktadır. Borçlarını ödeyemeyen kişilerin banka hesaplarına e-haciz konması riski yer almaktadır. Elektronik haciz işlemi banka hesaplarınızda bulunan; para, altın, döviz, fon, hisse senedi gibi tüm mal varlığınıza el koyulması şeklinde uygulanıyor. İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

E-Haciz İşlemleri Nedir? Nasıl Uygulanır?

Vergi borçları başta olmak üzere buna benzer birçok borcun ödenmesi için sürekli ödemeler yapılması şartı bulunmaktadır. Borçlar düzenli ödenmediği takdirde borcu bulunan vatandaşların yasal takibe girmesi kaçınılmaz hale gelmektedir. Fakat, bankalar ile özel şirketler arasında e-haciz işlemlerinin uygulanması noktasında birtakım farklılıklar yer almaktadır. Bu noktada, elektronik haciz işlemlerinin normal haciz işlemlerine göre daha farklı olduğu bilinmektedir. Elektronik hacizde icra takip işlemleri; icra dairesi yerine vergi dairesinde gerçekleşmektedir. Bu yüzden, haciz işlemlerinin yapılması noktasında vatandaşlar için belirgin farklar yer almaktadır. E-haciz işlemlerinde normal haciz işlemlerinin tam aksine eve haciz memurunun gelmesi mümkün değildir.

E-haciz işlemlerinin uygulanmasının belirli prosedürleri bulunmaktadır. Devlet kurumlarının borçlu kişileri belirlemesinin ardından Maliye Bakanlığı tarafından ödenmemiş borçlar kapsamında mevcut hesaplar içerisinde yer alan haciz işlemleri; e-haciz uygulaması kapsamında yer almaktadır. Borçlu olan bireylerin borçlu oldukları tutarlara göre banka hesaplarına e-haciz işlemi uygulanmaktadır. Bir başka deyişle, borçlu bireyin banka hesabındaki paraya bloke konmaktadır. Ancak, haciz işlemlerine konu olan borçların 15 gün içerisinde ödenmesiyle beraber uygulanan icra işlemleri iptal olmaktadır. Buna ek olarak, borcun en az yüzde 20'sinin ödenmesi halinde borcun geri kalanı için taksitlendirme imkanı uygulanmaktadır.

E-Haciz Uygulaması Nedir?

E-haciz; elektronik haciz olarak geçmektedir. Günümüzde birçok kişinin devlete borcu bulunmaktadır. Bu borçların belirli zamanlarda ödenmemesi halinde borçlunun banka hesaplarına bloke konulmaktadır. Birçok kişinin kabusu olan elektronik haciz; borçlunun mevcut banka hesabındaki parayı kullanamaması olarak bilinmektedir. Borçlu kişinin banka ve maaş hesaplarına uygulanan blokenin kaldırılması için birtakım işlemler yapmak gerekir. E-haciz uygulamasının kapsamı oldukça geniştir. Para, altın, fon, hisse senedi gibi banka ortamında bulunan yatırımın bu vasıta ile el konulması anlamına gelmesinden dolayı önem taşımaktadır.

SADECE DEVLETE AİT BORÇLAR

E-devlet üzerinden yapılan haciz sorgulamaları, sadece maliye bakanlığını kapsamaktadır. Özel kurum borçları, banka borçları ve diğer borçlar e-haciz kapsamına girmez. Üzerinizde haciz olup olmadığını anlayabilmeniz için, banka hesabınızı kontrol edebilirsiniz. Veya bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp, bunu öğrenebilirsiniz. Özel haciz işlemleri, e-devlet üzerinden sorgulanamaz.