Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Milyonları ilgilendiren karar! Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek?

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Pandemi nedeniyle milyonlarca işçi kısa çalışma ödeneği kapsamına alınmıştı. Gelirleri düşen işçiler bu ödenekten ne zaman çıkacaklarını merak ediyordu. Ancak kısa çalışma ödenekleri sık sık uzatılıyor. Peki, kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek? Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? İşte, Resmi Gazete kısa çalışma ödeneği kararı!

Giriş Tarihi 27 Ekim 2020, 09:26 Güncelleme 27 Ekim 2020, 09:26
Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Milyonları ilgilendiren karar! Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek?

İÇİNDEKİLER

Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitecek? Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Kısa çalışma ödeneğinin ne zaman biteceği işçiler tarafından sorgulanıyor. Pandemiden dolayı iş yerleri işçileri kısa çalışma ödeneği kapsamına almıştı. İşçiler de bu ödeneğin ne zaman biteceğini merak ediyor. Peki, kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Resmi Gazete kısa çalışma ödeneği bilgisi haberimizde…

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILDI MI?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Salgının etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanımız ile çalışanlarımızı ve işverenlerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Kısa Çalışma Ödeneği, Fesih Kısıtı ve Nakdi Ücret Desteği Cumhurbaşkanımız Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tensipleriyle 2 ay uzatıldı." ifadelerini kullandı.

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Koronavirüs (covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin 2 ay uzatılması hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

Buna göre, sosyal koruma kalkanı kapsamında 26 mart 2020'de başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalananlar için 2 ay daha uzatıldı. Karara göre, işverenlerin büyük bir bölümü kısa çalışma ödeneğinden 31 Aralık'a kadar yararlanmaya devam edecek.

KISA ÇALIŞMA NEDİR?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ KİMLER ALABİLİR?

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,
gerekmektedir.

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.