KYK borcu yapılandırma... 2020 KYK borcu affı faizler siliniyor! KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma nasıl oluyor?

Gündemde en çok yapılan araştırmalar arasında KYK borcu yapılandırma yer alıyor. Binlerce kişi arama motorları üzerinden KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma nasıl oluyor? Sorusunun yanıtı arıyor. "Borç yapılandırma paketi' TBMM Plan ve Bütçe komisyonu tarafından kabul edilince milyonlarca kişinin gözü kulağı 2020 KYK borcu affı ile ilgili gelecek habere çevrildi. Peki KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma nasıl oluyor? İşte konuya dair merak edilen bilgiler…

Giriş Tarihi 26 Ekim 2020, 14:32 Güncelleme 26 Ekim 2020, 14:32
KYK borcu yapılandırma... 2020 KYK borcu affı faizler siliniyor! KYK öğrenim kredisi borcu yapılandırma nasıl oluyor?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca vatandaşı borçtan kurtaracak yapılandırma düzenlemesi TBMM'den geçti. Milyonlarca kişi borçlarına yapılandırma sağlanacağı için mutlu ve detayları araştoırmaya başladı. Peki KYK borcu yapılandırma için ne yapmak gerekiyor? AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş KYK borcu yapılandırma konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki 2020 KYK borcu affı yapıldı mı, faizler silindi mi?

KYK BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Vergi yapılandırma süreci ile öğrenim kredisi, SGK gecikme cezaları, Gümrük vergisi faizleri ve gecikme zammı, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi su atık su katı atık ücretleri yol katılım payları yeniden değerlendirilerek 18 eşit taksite bölünecek. Vergi yapılandırması toplam 500 milyar liralık bir borcu kapsayacak.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş "Çok geniş bir yapılandırma teklifini komisyona vermiş olduk. Yapılandırılan borçlarda ilk ödeme Şubat 2021'de yapılacak. 18 ay taksit halinde yapılandırma gerçekleştirilecek" dedi.

Açıklamalar şu şekilde;

"İlk taksit içinde borçlar ödenirse YÜFE'den çıkan gecikme zammının yüzde 90'ını silinmiş olacak. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi su atık su katı atık ücretleri yol katılım payları da yine yapılandırma kapsamına alınan diğer borç alanları. Gümrük vergisi, faizleri ve gecikme zamları idari para cezaları da yapılandırma kapsamında. Maksimum 18 eşit taksit var bunda da. Aynı şekilde sosyal güvenlik primleri gecikme cezaları da yapılandırma kapsamında. Yine yıl sonuna kadar müracaat şartı arıyoruz. Çok geniş bir yapılandırma teklifi komisyona vermiş olacağız. Yapılandırma ve vergi barışı var. Yapılandırmada çok farklı kurumlar var, yaklaşık 500 milyar TL gibi bir rakam burada telafuz edebiliriz."

HANGİ BORÇLAR KAPSAMDA?

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Emlak vergisi, gümrük vergisi, tüm idari para cezaları, su, atık su, yol katılım payları ve KYK borçları. SGK prim borçları, idari para cezaları, birlik aidat borçları, vakıf taşınmazları borçları, nüfus para cezaları, Karayolları Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, karayolların usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu. Taşınmaz kültür hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, 6183 sayılı kanuna göre takip edilen diğer alacaklar. TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, İhracatçılar Birliği aidat ödemeleri, KOSGEB kapsamındaki aidatlar ve alacaklar, Organize Sanayi Bölgelerinin kredi borçları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesi yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin irtifak hakkı, kiralama hakkından alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve vakıf mallarını kiralanması ve kirala alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idare, belediye, sanayi odalarından alacakları, TSE hizmet bedeli alacakları.