KOBİ’lere tam destek

Pandemi sürecinde pek çok destek paketi devreye alınırken, KOBİ'lerın finansmana erişimi de kolaylaştırıldı. KOBİ kredilerindeki 8 aylık artış 222.5 milyar lirayı buldu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2020 Güncelleme 15 Ekim 2020, 07:00
KOBİ’lere tam destek

İÇİNDEKİLER

Türk bankacılık sektörü, ekonominin yapı taşlarından olan KOBİ'lere Covid-19 salgını boyunca kredi kanallarını açık tutarken, sektörün KOBİ kredilerindeki 8 aylık artışı 220 milyar lirayı aştı. Covid-19 salgını, dünyada bireylerden ticarethanelere, KOBİ'lerden holdinglere kadar tüm kesimleri olumsuz etkiledi. Hükümetler ve merkez bankaları, acil destek paketleri ve tarihte benzeri görülmemiş teşviklerle salgının etkilerini asgari düzeyde tutmaya çalıştı. Türkiye'de de salgının etkilerinin görülmeye başlandığı ikinci çeyrekte, proaktif adımlarla hem hane halkına hem de işletmelere destek sağlandı. Ülkedeki istihdamın 3'te 2'sini, ihracatın yarıdan fazlasını, cironun yaklaşık yüzde 65'ini ve ithalatın 3'te 1'ini temsil eden KOBİ'lerin gelir ve nakit akışının bozulmaması, istihdamın devamlılığı ve üretimin sürdürülebilirliği için bir dizi karar ve destek paketleri devreye alındı. Alınan proaktif önlemler ve geniş politika seti ile KOBİ'ler uygun vade ve maliyetle finansmana erişirken, çarkların da durmasının önüne geçildi. KOBİ'lere salgın döneminde verilen finansman desteği verilere de yansıdı. 2018 sonunda 611.3 milyar lira olan KOBİ kredileri bakiyesi, geçen yılın sonunda 4 milyar lira artarak 615.4 milyar liraya yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde KOBİ kredilerindeki artış 47.2 milyar lira düzeyinde oldu. Salgının etkili olduğu ikinci çeyrekte KOBİ'lerin finansmana erişimi kolaylaştırıldı. İkinci çeyrekte KOBİ kredilerinin bakiyesi bir önceki çeyreğe göre 2 kat arttı. KOBİ kredilerindeki artış, yılın ilk 6 ayında 192.6 milyar lira oldu. Tedbirlerin ve destek paketlerinin etkili olduğu Nisan'da KOBİ kredileri bakiyesi yaklaşık 100 milyar lira yükseldi. KOBİ kredilerindeki artış 8 ayda 222.5 milyar lira olurken, kredi bakiyesi 837.9 milyar liraya çıktı.

PAKETLER DEVREYE GİRDİ
Salgın döneminde Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet limitlerinin artırılması, kısa çalışma ödeneği, kredi yapılandırması, ilave limit açma, kredi taksit ertelenmesi, kredilerde ödemesiz dönemler başta olmak üzere pek çok destek paketi ve uygulama devreye alındı.