Zam tahmini ve en erken asgari ücret zammı hangi tarihte?

Asgari Ücret Tespit Komisyonunu oluşturan Türk İş Sendikası, TİSK ve Çalışma Bakanlığı her yıl Aralık döneminde görüşmelere başlarlar. Görüşmeler en az 3 toplantı halinde olur. Birinci toplantı işçi tarafında, ikinci toplantı işveren tarafında, üçüncü toplantı ise hükümet tarafında yapılır. Asgari ücret için görüşmeler Aralık ayının ilk haftası itibariyle başlayacak.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2020, 08:39 Güncelleme 25 Kasım 2020, 10:31
Zam tahmini ve en erken asgari ücret zammı hangi tarihte?

İÇİNDEKİLER

Bilindiği üzere asgari ücretle çalışan vatandaşların maaşları yılda bir defa artar. Memurlar ve emekliler için ise her yılın ilk ve altıncı ayı olmak üzere iki defa zam yapılır. Ortak bir kararın alınması durumunda ise son toplantısı öncesi vatandaşlara zam oranı duyurulur. Zam oranının duyurulması ile maaşlar Ocak ayından itibaren zamlı olarak ödenir. Peki zam tahmini ve en erken asgari ücret zammı hangi tarihte?

EN ERKEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN?

Bilindiği üzere asgari ücretle çalışan vatandaşların maaşları yılda bir defa artar. Memurlar ve emekliler için ise her yılın ilk ve altıncı ayı olmak üzere iki defa zam yapılır. Asgari ücrete yapılan zam ise asgari ücret tespit komisyonunda yapılan görüşmelere göre belirlenir. Bu komisyonda işçi tarafını temsil etmek üzere Türk İş Sendikası, işveren tarafını temsil etmek için ise TİSK yer alır. Görüşmelerde ayrıca Çalışma Bakanlığı'da bulunur.

Görüşmeler ilk olarak Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde başlar. Daha sonra birer kez Türk İş ve TİSK ev sahipliği yapar. Aralık ayının sonuna doğru gerçekleştirilen bu toplantılarda son görüşme ise yine bakanlık ev sahipliğinde olur.

Ortak bir kararın alınması durumunda ise son toplantısı öncesi vatandaşlara zam oranı duyurulur. Zam oranının duyurulması ile maaşlar Ocak ayından itibaren zamlı olarak ödenir. 2020 yılında da bu şekilde işleyecek olan asgari ücret zam süresi sonunda, maaşlar Ocak 2021'de zamlı olarak yatar.


2021 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Her yıl toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile toplanan görüşme neticesinde asgari ücrete yapılacak olan zam oranı belirleniyor. Düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarda neticesinde alınan kararla beraber asgari ücret, yeni yılda 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli oluyor.

Geçen sene yapılan yüzde 15'lik zam göz önüne alındığında 2021 yılında asgari ücretin 2 bin 672 lira olması beklenmekte.