O paraları alma hakkınız var! Hemen hesaplayın ve hesabınıza yatsın

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından yapılan toplu para iadesi emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT mağdurları için değil tam tersine yaşını doldurmuş olmasına rağmen emekli olmak için aranılan prim günü sayısını dolduramayan kişilere yönelik olarak yapılan bir işlemdir. Peki SGK'ya prim iadesi başvurusu nasıl yapılır? Şartları nelerdir? Kimler SGK prim iadesi hakkından yararlanabilir?

Giriş Tarihi 29 Eylül 2020, 08:51 Güncelleme 12 Kasım 2020, 10:16
O paraları alma hakkınız var! Hemen hesaplayın ve hesabınıza yatsın

İÇİNDEKİLER

Emekli olamayacak vatandaşlar için SGK'dan toplu para ödemesi açıklaması geldi. SGK'nın vatandaşlara sağlamış olduğu çok sayıda haktan bir tanesi de emekli olamayanlara toplu para iadesi. SGK'nın toplu para iadesi emekli olmak için gerekli şartları sağlayamamış ancak toplu para iadesi için aşağıda yer alan koşulları sağlayan vatandaşlara ödenir. Kimler toplu prim iadesi alabilir? Başvuru nasıl yapılır? İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

SGK'DAN EMEKLİ OLMAYAN VATANDAŞLARA TOPLU PARA ÖDEMESİ

SGK tarafından yapılan toplu para ödemesine ilişkin uygulanan mevzuatta, emekli olamayan ve toplu para iadesi almak isteyen vatandaşların öncelikle kendi işlerini yürütmüyor olmaları gerekiyor. Yani kendi işi olan yada sigortalı olarak bir yerde çalışan vatandaşlara toplu para iadesi yapılmıyor. Bunun dışında emekli olamayan vatandaşların yaş ve gün şartını sağlamış olmaları sadece prim eksikleri olması isteniyor. Erkeklerde 25 yıl çalışılmış olması, kadınlarda ise 20 çalışılmış olması koşulu bulunuyor.

SGK TOPLU PARA / PRİM İADESİ 2020

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından yapılan toplu para iadesi emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT mağdurları için değil tam tersine yaşını doldurmuş olmasına rağmen emekli olmak için aranılan prim günü sayısını dolduramayan kişilere yönelik olarak yapılan bir işlemdir.

Örneğin 56 yaşında emekli olmaya hak kazanan bir kişi bu yaşını doldurmasına rağmen emeklilik için gereken 3 bin 600 prim gününü doldurmadıysa bu durumda o tarihe kadar ödemiş olduğu primlerin ücretini SGK'dan talep edebilmektedir.

İŞTE TOPLU PARA ALMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER

Ancak bazı durumlardan dolayı bazı vatandaşlar emeklilik için gerekli olan şartları sağlayamadıklarından dolayı emeklilik hakkı elde edemiyorlar.

Bu tür durumlarda ise vatandaşlara bazı haklar sunuluyor. Vatandaşların emekli olamamaları durumunda ve gerekli koşulları sağlamaları halinde o tarihe kadar ödemiş oldukları prim paralarını alma hakları bulunuyor. Yazılı başvuru yapılarak alınabilen bu prim iadesi için sağlanması gereken koşullar şunlar;

* İlk koşul; Emeklilik için gerekli olan yaş şartını tamamlamış olmak.

* Emekli yaşını ve sigortalılık süresini tamamlamasına rağmen; yeterli prim günü olmadığı için emekli olamayan vatandaşlar da toplu prim iadesi için başvuru yapabilirler.

* Toplu para almak için sigortalı olarak çalışmıyor olmak yada kendi işini yapmıyor olmak şartları bulunuyor.

Bu şartları sağlayan vatandaşlar başvurularını kendi şehirlerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine başvurularını yapabilirler. Başvuru işlemleri şahsen ve yazılı dilekçe ile yapılıyor.