Satan büyük pişmanlık yaşıyor! İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek? O fiyat aralığında...

Özellikle şu günlerde "İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek?" sorusunun otomobil almak isteyenler tarafından merakla beklenirken yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Yıl başından beri devam eden ikinci el piyasasındaki fiyat artışı sıfır otomobille paralel olarak daha da yukarıya çıktı. Cardata'nın verilerine göre yıl başından bu yana ikinci el piyasasındaki fiyat artışı yüzde 85 oldu. Peki, yeni yılda durum nasıl olacak? İşte merak edilenler...

Giriş Tarihi 25 Eylül 2020, 22:41 Güncelleme 03 Ekim 2020, 16:31
Satan büyük pişmanlık yaşıyor! İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek? O fiyat aralığında...

İÇİNDEKİLER

2. el aracını satan fiyatların yükselmesi nedeniyle büyük pişmanlık yaşıyor. İkinci el araba fiyatları ne zaman düşecek? Koronavirüs salgını nedeniyle sıfır araç üretilemediğinden ikinci el araba fiyatlarında artış yaşandı. 2020 yılının başından bu yana koronavirüs salgınının etkisiyle sıfır otomobil üretiminin azalması ve kur etkisiyle birlikte ikince el otomobillerde fiyatlar adeta tavan yaptı. Sektör temsilcileri fiyatların sene başından bu yana yaklaşık yüzde 85 arttığını belirtirken, 2021'de pazarın gerileyeceği belirtildi.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "1 Ocak'ta 100 bin TL olan bir ikinci el araç bugün 185 bin TL civarında. Bunun birçok sebebi vardı. Bu sebeplerin en başında gelen ise sıfırdaki arz talep dengesi.

Pandemiyle birlikte sıfır km araç üretiminin ve buna bağlı olarak da araç bulunurluğunun azalması, mayıs ayına kadar üretimin başlamaması ve yaklaşık piyasaya giremeyen 300 bine yakın sıfır kilometre aracın olması geldi.

Araç almak isteyen vatandaş, markaların tedarik sıkıntısı sebebiyle araç bulamayınca ikinci ele yöneldi. Bu da, ikinci eldeki talep artışını yarattı ve fiyatlar yukarı yönlü hareket etti" şeklinde konuştu.

2021 YILINDA DURUM NASIL OLACAK?

Hürriyet'in haberine göre fiyat artışındaki diğer bir sebebin ikinci el fiyat artışları yaşanırken esnaf, satıcı ve bayilerin araçlarda 'suni artışlar' yapması ve fiyatları daha da artırması olduğunu vurgulayan Yalçın, "İkinci eldeki bu artışların durulmayacağını, daha bir sene boyunca hatta 2021'in sonuna kadar devam edeceğini bir otomotiv data şirketi olarak öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali; hem sıfır hem de ikinci el araçlarda yüksek fiyatlardır ve bu şekilde devam edecektir" dedi.

"2021'DE PAZAR GERİLEYECEK"

Bu yılın artan fiyatlara rağmen otomotiv pazarının beklentileri karşılayacağını belirten Hüsamettin Yalçın: "Önceki yıllardan ötelenmiş talep çok önemli bir şekilde insanları otomobil satın almaya teşvik ediyor.

İkinci el ve sıfır kilometre araç, bir yatırım aracı olarak görülüyor. İnsanlar şu an fiyat yüksek de olsa araç satın almak istiyorlar. Yaklaşık 710-720 bin aralığında bir sıfır km araç satış pazarı öngörüyoruz.

2021'de ise pazarın doymuşluğu ile birlikte 600 bin seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz. Bunun yaklaşık 10 katı da ikinci el araç satışı olacaktır. Üretim, pandemi kısıtlamaları yüzünden yüzde 100 kapasiteye ulaşmayacak.

İthalatta da araç bulmak çok kolay olmayacak. Dolayısıyla fiyatlar sıfırda ve ikinci elde yüksek olarak devam edecek."