2.340 TL Ocak zammı maaşlara nasıl yansıyacak? SGK-SSK ve Bağkur'lu emekliye yılbaşında iki zam birden mi yapılacak?

Emekli maaşları geçen ay yüzde 5.75 zamlanırken, beklenti anketinden de Ocak artışının ipuçları geldi. Bu yıl 2 kez zam, 2 kez de ikramiye alan emeklilerin gözü Ocak artışına çevrildi. Zam oranına ilişkin ipuçları, beklenti anketindeki enflasyon tahmininden geldi. Buna göre; SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 4.79 zam alacak. En düşük aylık esnafta bin 977, SSK'lılarda 2 bin 340 liraya yükselecek. İşte emekli maaşlarına yapılacak olan Ocak zammı ile ilgili emeklilerin merak ettiği tüm detaylar... Eş yardımı 351,09 liradan 364,40 liraya, çocuk yardımı da 0-6 yaş için 77,23 liradan 80,16 liraya, 6 yaş üstü için 38,62 liradan 40,08 liraya çıkacak. 6 yaş altı 2 çocuğu olan, eşi çalışmayan memur, aylık 505,55 lira yerine 524,72 lira alacak.

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2020, 09:09 Güncelleme 28 Ağustos 2020, 09:09
2.340 TL Ocak zammı maaşlara nasıl yansıyacak? SGK-SSK ve Bağkur’lu emekliye yılbaşında iki zam birden mi yapılacak?

İÇİNDEKİLER

SGK-SSK ve Bağkur'lu emekliye yapılacak olan Ocak zammı ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Ekonomistlerle yapılan Ağustos ayı beklenti anketinde cari yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 10.82 çıktı. Bu tahmin gerçekleşirse, önümüzdeki Ocak ayında 2020'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon kadar zam alacak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 4.79 yükselecek. Bu anlamda 2020'nin son zammını geçtiğimiz ay cebine koydu. Maaşlar yüzde 5.75 oranında artırılırken, zamlı maaşlar ceplere girdi. Emekliler bir sonraki zammı Ocak'ta alacak. Merkez Bankası'nın açıkladığı son beklenti anketi de bu zammın oranına ilişkin ipuçlarını verdi.

TÜFE TAHMİNİ % 10.82

Ekonomistlerle yapılan Ağustos ayı beklenti anketinde cari yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 10.82 çıktı. Bu tahmin gerçekleşirse, önümüzdeki Ocak ayında 2020'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon kadar zam alacak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 4.79 yükselecek.



NASIL DEĞİŞECEK?

En düşük esnaf emeklisi aylığı buna göre bin 886 liradan bin 977 liraya çıkacak. 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda taban aylık da 2 bin 233 liradan 2 bin 340 liraya yükselecek. Emeklilerin zammını enflasyonun seyri gösterecek. Zam oranı Ocak'ta belli olacak ve aynı ay içerisinde emekli maaşlarına yansıtılacak.

YÜZDE 4.79 ARTIŞ SİNYALI

Bu yıl 2 kez zam, 2 kez de ikramiye alan emeklilerin gözü Ocak artışına çevrildi. Zam oranına ilişkin ipuçları, beklenti anketindeki enflasyon tahmininden geldi.

YENİ DÖNEMDE EMEKLİ MAAŞLARINA 317 TL ZAM

Emekli vatandaşların maaşları yeni dönemde yani Ocak 2021 tarihinde yükselecek.

2020 yılının son 6 ayında oluşan enflasyon rakamlarına göre şekillenecek olan bu artışlarda uygulanacak hesaplama şu şekilde olacak. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları doğrudan bu enflasyon oranı miktarınca yükselecek. Memur emeklilerinde ise farklı bir hesaplama uygulanacak. Memur emeklilerinin maaşları yüzde 4 oranında net artış gösterecek. Bunun dışında enflasyon oranlarının yüzde 4 bandını aşması durumunda da enflasyon farkı ödemesi yapılacak.

2021 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Memurların, memur emeklilerinin maaşlarına Temmuz'da yüzde 5.75 zam yansıtılırken; Ocak artışının da ipuçları geldi. Hakem kurulu kararı kapsamında Ocak zammı yüzde 3 olarak belirlenirken, 2020'nin ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 4'ü aşarsa fark da yansıtılacak. Merkez Bankası'nın yaptığı beklenti anketindeki yüzde 10.82'lik 2020 yılı enflasyon tahmini, Temmuz- Aralık Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 4.79 olarak gerçekleşebileceğini gösteriyor.

AİLE VE ÇOCUK YARDIMI ZAMLANACAK

Eş yardımı 351,09 liradan 364,40 liraya, çocuk yardımı da 0-6 yaş için 77,23 liradan 80,16 liraya, 6 yaş üstü için 38,62 liradan 40,08 liraya çıkacak. 6 yaş altı 2 çocuğu olan, eşi çalışmayan memur, aylık 505,55 lira yerine 524,72 lira alacak.

SEYYANEN ZAM TALEBİ

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına 6 aylık enflasyon oranındaki yüzdelik zamların yerine seyyanen zam istediklerini belirterek, şöyle konuştu: "TÜFE oranındaki yüzdelik zamlar yetersiz kalıyor. Emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmalı. 5510 sayılı Kanun'un 55. Maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmeli. Bunun yanında, emekli aylıklarında norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi gösterge sistemine geçilsin. Mevcutta yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranı 2 kat artırılarak yüzde 70 olarak belirlensin. Bu yapılırsa en düşük emekli aylığı bin 800 liraya kadar yükselir."

SEYYANEN NE DEMEK? SEYYANEN NE ANLAMA GELİYOR?

Seyyanen zam tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına geliyor. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Seyyanen zamda ise örneğin zam 50 tl ise, herkesin maaşı o kadar artar. Bu açıdan seyyanen zam, düşük maaşlı çalışan için faydalıdır.

'ORAN GÜNCELLENSİN'

Ek ödeme oranıyla ilgili müjde bekleyen emekliler, taleplerini TAKVİM'e, "Çalışanlara asgari geçim indimi olarak en az 220 lira verilirken, bizim ödememiz bunun altında kalıyor. Oranın güncellenmesini bekliyoruz" sözleriyle anlatıyor.

Bu talep hayata geçerse, emeklilerin aylık kazancı artacak. Emekliler, maaşlarının yüzde 10'u oranında ek ödeme almaya başlayacak. SSK ve Bağ-Kur'luların gelirinde 382 liraya varan artış olacak.

6 bin 375 lira olan en yüksek maaşı alan emekliye 255 lira yerine 637 lira ek ödeme verilecek.

EMEKLİYE ÇİFTE TAZMİNAT!

Tüm çalışanlar emeklilik hayali kurarken, emekli olanların bir kısmı da çalışmaya devam ediyor. Emekli çalışanların diğer çalışanlardan hiçbir farkı yok. Yani izinleri, tazminatları aynı şekilde hesaplanıyor. Emekli bir çalışan da diğerleri gibi 1 yıl dolduktan sonra işten çıkartılırsa, kanunun tarif ettiği ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaş üzerinden alıyor. Ayrıca izin günleri de yine diğer çalışanlar gibi kıdemlerine göre belirleniyor.

Hatta 50 yaşından büyük olanlar için kıdemine bakılmaksızın 20 günden az izin verilemiyor. Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar, istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor. Son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödeniyor. Daha sonra bir başka işyerinde de 1 yılı doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu kez ikinci tazminatı da alabiliyor.



İSTİFAYA DİKKAT!

Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse para alamıyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Emekli olduktan sonra tazminatınızı alıp aynı işyerinde devam ederseniz de kıdeminiz sıfırlandığı için yine 1 yıl beklemeniz gerekir.

ÇALIŞINCA MAAŞ KESİLİR Mİ?

● Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışanlar her iki maaşı da alabilir. Emekli maaşları kesilmez.

● Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra işyeri açan ya da ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez, bir prim ödemezler.

● Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesilir.

● Sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar çalışmaya başlarlarsa ödenekleri kesilmez.

● Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra kamuda çalışanların bazı istisnalar dışında maaşları kesiliyor.

● Vergi indirimi ile erken emekli olan engelliler, çalışmaya başlarlarsa maaşları kesilmez.

● Eşinden dul maaşı alanlar çalışırsa ödenek kesilmez. Ancak oranı düşer.