Emekli maaş dökümü nasıl çıkarılır? SGK ve Bağkur hizmet dökümüne nasıl bakılır?

Milyonlarca vatandaş emekli maaş dökümü nasıl çıkarılır? Sorusunun yanıtını merak ediyor ve gündemde sıkça araştırıyor. TC kimlik numarası ile SGK sistemlerindeki güncel sigortalılık bilgilerinin sorgulanması mümkün. 4A, 4B ve 4C sigortalılık sorgulamaları yapılarak farklı çeşitteki sigortalardaki başlangıç tarihi, primler, gün sayısı gibi bilgilere ulaşılabiliniyor. Peki SGK ve Bağkur hizmet dökümüne nasıl bakılır? İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 21 Ağustos 2020, 17:14 Güncelleme 21 Ağustos 2020, 17:14
Emekli maaş dökümü nasıl çıkarılır? SGK ve Bağkur hizmet dökümüne nasıl bakılır?

İÇİNDEKİLER

Emeklilik konusu ekonomi gündeminden düşmüyor ve arama motorları üzerinden çok fazla sorgulanıyor. Milyonlarca kişi emeklilik hayali kurarken sigarta başlangıç tarihi, prim ödenen miktar ve süre gibi daha pek çok bilgiyi merak ediyor. Hem SGK hem de Bağkur olarak hizmet dökümünü sorgulamak mümkün. SGK ve Bağkur hizmet dökümüne nasıl bakılır? Sorusunun yanıtını haberimizde sizler için derledik.

SGK VE BAĞKUR HİZMET DÖKÜMÜNE NASIL BAKILIR?

TC ile SGK hizmet dökümü sorgulama işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilmeniz için öncelikle e-Devlet girişi yapmanız gerekiyor. 4A/4B/4C hizmet dökümü verilerinizin tüm ayrıntılarını görüntüleyebilmek ve çıktısını alabilmek için;

• E-Devlet Kapısı portalı resmi adresi "turkiye.gov.tr" adresine giriş yapmalısınız.

• E-Devlet platformunda girişi için sağ üst kısımda bulunan "Giriş" seçeneğine tıklamalısınız.

• Açılan e-Devlet giriş ekranında TC ile SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi için en yaygın kullanılan giriş yöntemi "e-Devlet şifresi" seçeneğini kullanabilirsiniz(e-Devlet şifresini tüm PTT şubelerinden temin edebilirsiniz). Ayrıca diğer e-Devlet giriş seçenekleri "mobil imza", "T.C. kimlik kartı", "e-imza" ve "internet bankacılığı" ile de giriş yapabilirsiniz.

• E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ana sayfada bulunan "e-hizmetler" seçeneğinden SGK hizmet listesine ulaşabilirsiniz. SGK hizmet listesindeki "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü" seçeneğine tıklayarak, sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz. Dilerseniz doğrudan ana sayfadaki arama kısmına "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü" yazarak da uygulama sayfasına ulaşabilirsiniz ya da alt kısımda bulunan sıkça kullandığınız hizmet türlerinden oluşan "e-hizmetler kategorisi" kısmında "Sosyal Güvenlik ve Sigorta" seçeneğine tıklayarak, SGK hizmet listesinden uygulama sayfasına ulaşabilirsiniz.

• SGK Tescil ve Hiz

met Dökümü sayfasında ilave bir işlem yapmanıza ise gerek bulunmuyor. Üst kısımda kimlik bilgileriniz bulunurken, alt kısımda tüm sigorta kollarına ilişkin tescil ve hizmet dökümü bilgileri bulunmaktadır.

• Altta bulunan "4A Tescil Bilgileri", "4B Tescil Bilgileri", "4C Tescil Bilgileri" ve "Banka Sandığı Tescil Bilgileri" kısmından tescil bilgilerinizi görebilirsiniz. Ayrıca altta açılan SGK hizmet dökümü kısmından tüm hizmet dökümü ayrıntılarınızı görüntüleyebilirsiniz.

E-DEVLET SGK BARKODLU SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

Türkiye' de tüm resmi işlemlerde vatandaşlara kolaylık sağlamak ve kurumların iş yükü hafifleterek, işeyişi hızlandırmak amacı ile oluşturulan e-Devlet Kapısı portalı üzerinden artık belge alımı da gerçekleştirilebiliyor. Dolayısı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hizmetlerine ve işlemlerine ilişkin belge alımlarını da yine e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyorsunuz. Eğer SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi yaptıysanız ve hizmet dökümüne resmi işlemlerde kullanmak üzere ihtiyacınıza varsa, e-Devlet üzerinden yasal geçerliliği bulunan bir çıktısını alabilirsiniz. E-Devlet Kapısı üzerinden yasal geçerliliği bulunan "Barkodlu" SGK hizmet dökümü belgesi almak için;

• SGK Tescil ve Hizmet Dökümü ekranındaki şablonun sol üst köşesinde bulunan "Barkodlu Belge Oluştur" seçeneğine tıklamalısınız.

• Açılan sayfa içerisinde açılan dosyayı yazdırabilmek için öncelikle bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Bunun için şablonun sağ üst kısmında bulunan "Dosyayı İndir" seçeneğine tıklamalısınız. Bu şekilde bilgisayarınızdan yazıcı(printer) bağlantısı aracılığı ile yasal geçerliliği olacak şekilde çıktısını alabilirsiniz.

• Dilerseniz doğrudan evrakı vereceğiniz kurum ya da kişiye yönelik olarak e-posta gönderimi de yapabilirsiniz. Bunun için şablonun sağ üst kısmındaki "E-Posta Gönder" seçeneğine tıklamalısınız.
Bu şekilde SGK tescil ve hizmet dökümü evrakının yasal geçerliliği olacak şekilde e-Devlet Kapısı üzerinden temini gerçekleştirilebilir. E-Devlet Kapısı üzerinden alacağınız barkodlu SGK hizmet dökümü ve tescil evrakınızı bankalara yönelik kredi ve kredi kartı başvurularınızda, iş başvurularınızda gibi pek çok resmi işlemde kullanabilirsiniz.