Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak?

Ekonomi gündeminden düşmeyen konular arasında yer alan ve sık sık araştırılan Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? Başkan Erdoğan, İstihdam Kalkanı Paketi’nin detaylarını açıklarken Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) yeniden yapılanarak 2022’de devreye gireceğinden bahsetmişti. Vatandaşlar da bu yeni modelle ilgili bilgi sahibi olmak için sorgulamalarını sürdürüyor. Peki Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak? İşte konuyla ilgili merak edilen tüm bilgiler…

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2020, 16:00 Güncelleme 16 Ağustos 2020, 16:00
Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir? Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak?

İÇİNDEKİLER

Bireysel emeklilik sistemi her zaman dikkat çeken konular arasında yer alıyor ve 2022'de Tamamlayıcı emeklilik sistemine (TES) dönüşeceği oldukça dikkat çekti. Gündemde büyük yankı uyandıran bu gelişmeden sonra emeklilik hayali kuranlar, ileriki yaşta emekli maaşının fazlasını almak isteyenler araştırmalara başladı. Peki Tamamlayıcı emeklilik sistemi nasıl olacak?

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NASIL OLACAK?

- 2017'de başlayan otomatik bireysel emeklilik sistemi, TES haline gelecek.
- Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES'e dahil edilecek.
- Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak.
- İşverenin mevcut yükünü arttırmayacak bir katkı formülü kurgulanacak. İşsizlik fonundan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri.
- TES için az maaş alandan az, maaşı yüksek olandan daha yüksek kesinti yapılacak.
- Her çalışanın bir TES hesabı olacak ve tüm kesintiler bu hesapta birikecek.
- Tıpkı kıdem de olduğu gibi çalışan istediği zaman TES'ten çıkamayacak. Kademeli çıkış hakkı tanınabilir. Çalışan, emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek.

TES KİMLERİ KAPSAYACAK?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. Yeni işe girip, emekliliği uzun olanlar TES'E ve fonlu sisteme dahil edilecek. Yaş sınırının üstünde olanlar ile emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES'e dahil edilmeyecek.

2022'DE DEVREDE

Erdoğan tamamlayıcı emeklilik sigortası için çalışma başlattıklarını da belirterek şunları söyledi: "2022'de devreye sokacağız. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz." Erdoğan, esnafa, küçük işletmelere, yatırımcılara üretim ve istihdam için uygun maliyetli ve uzun vadeli kaynak sağlayacakları bir sistem kuracaklarını ifade etti.

EMEKLİNİN MAAŞI TES'LE ARTACAK

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. TES, emekli aylığını artırıcı ve yaşlılık döneminde gelirin korunmasını amaçlıyor. Yapılacak çalışmayla 2017'de başlayan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES), TES haline getirilmesi de planlanıyor. Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES'e dahil edilecek.
Hem çalışanın maaşından kesinti olacak ancak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak. Ayrıca İşsizlik Fonu'ndan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri. Her çalışanın bir TES hesabı olacak ve tüm kesintiler bu hesapta birikecek. İstediği zaman TES'ten çıkamayacak. Çalışan, emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek. Ancak kademeli çıkış hakkı da tanınabilir. Sisteme emekliliği yaklaşanların dahil edilmesi ise planlanmıyor.