İstanbul Maltepe'deki cinayette flaş gelişme! Cinayet dosyası böyle düğümlendi

İstanbul Maltepe’de işlenen bir cinayet ile ilgili soruşturmada tahkikat savcısı tutuklu 3 şüpheliden birisi hakkında delil durumunun değiştiği iddiasıyla tahliye edilmesini ve adli kontrol uygulanmasını istedi. Sulh Ceza Hakimliği savcının talebini “re’sen kendin tahliye edebilirsin” diye reddetti. Savcı ise “ben adli kontrol kararı vermekle yetkili değilim” diye üst mahkemeye itiraz etti. Talep üst mahkemece de reddedilince durum kör düğüm haline geldi. Şüpheli avukatı ise müvekkilinin mağdur olduğunu belirterek Başsavcılığa başvurdu.

Giriş Tarihi 06 Ağustos 2020, 13:47 Güncelleme 06 Ağustos 2020, 13:59
İstanbul Maltepe’deki cinayette flaş gelişme! Cinayet dosyası böyle düğümlendi

İÇİNDEKİLER

Maltepe'de Zümrütevler'de 21 Aralık 2019'da akşam saat 21.00 sıralarında Minibüs esnafı ile onlardan haraç istediği iddia edilen bir gurubun birbirine girmesi sonucu bir araca silahlı saldırıda bulunulmuş 2 kişi vurularak öldürülmüştü. Olay ile ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 3 şüpheli kasten adam öldürme suçu kapsamında tutuklanmıştı.

Adnan Aslan da soruşturma kapsamında şüpheli olarak 8 aydır tutukluydu. Aslan'ın avukatı Murat Sultansu, müvekkilinin o saatte olay yerinde olmadığına dair gerek bilirkişi gerekse de HTS raporu bulunduğunu belirterek soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'na başvurdu.

SAVCI TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı bunun üzerine tutuklu bulunan Adnan Aslan'ın tutuklandığı gün ki kuvvetli suç şüphesinin soruşturmada gelinen noktada ortadan kalktığını, şüphelinin salıverilmesi amacıyla Nöbetçi Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne talepte bulundu. Talep yazısında şüpheli hakkında adli kontrol kararı uygulanması talep edildi.

Fakat Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği'nden sıra dışı bir karar çıktı. Kararda, savcıya CMK 103/2 maddesi gereği kendi yetkisi ile re'sen şüpheliyi serbest bırakabileceği ileri sürüldü ve talep reddedildi.

ÜST HAKİMLİĞE İTİRAZ ETTİ
Şüpheli hepten serbest bırakma gibi bir talebi olmayan ve adli kontrol kararı isteyen savcı, bu kararı verme yetkisi olmadığı gerekçesiyle söz konusu hakimlik kararına itiraz etti ve düzeltilmesini istedi. İtiraz üzerine dosya İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği önüne geldi. Bu mahkeme de talebi kısa bir gerekçe yazmak suretiyle usul ve yasaya aykırı olmadığı kanaati ile reddetti.

Böylece soruşturma savcısının değişen delil durumu gereği şimdilik tutuklu olmaması gerektiği kanaatine vardığı şüphelinin durumu ortada kaldı. Soruşturma savcılarının tahliye istediği şüphelilerin dSulh Ceza Hakimlerinin red kararı vermesi hukuki işleyişte çok rastlanmayan bir durum.

Şüphelinin avukatı Murat Sultansu, soruşturma savcısına yeni bir dilekçe vererek müvekkilinin tutuklu kalmasını gerektirecek şüphenin ortadan kalktığını, bu durumu soruşturma savcısının da takdir ettiğini, mağduriyetinin önlenmesi bakımından tahliyesinin sağlanmasını talep etti.

SEMA ALİM DALGIÇ-SABAH