Adliyeler, bakanlıklar ve 81 şehrin belediyelerine başvuru şartları nedir? 2020 İŞKUR TYP personel alımı

2020 İŞKUR TYP personel alımı başvuru şartları merak ediliyor. İŞKUR tarafından TYP dahilinde personel alımı yapılacağına yer verildi. TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 aydır. 27.09.2017'de, 01.01.2018'den itibaren başlangıçta sözleşmede belirlenen TYP süresinin sonradan uzatılamayacağına dair hüküm getirilmiştir. On binden fazla personel alımı için yayımlanacak ilanlar açıklanır açıklanmaz takvim.com.tr'de. Temizlik personeli, işçi, beden işçisi, çevre personeli gibi kadrolara yapılan personel alımı tüm şehirlere yapılacak.

Giriş Tarihi 24 Temmuz 2020, 12:07 Güncelleme 24 Temmuz 2020, 12:07
Adliyeler, bakanlıklar ve 81 şehrin belediyelerine başvuru şartları nedir? 2020 İŞKUR TYP personel alımı

İÇİNDEKİLER

İŞKUR TYP personel alım ilanları binlerce kişi tarafından bekleniyor. Bu bağlamda TYP personel alımı ve kadroları haberimizde yer alacak. İŞKUR üzerinden yapılan açıklamada farklı şehirlerde kamu kurumları bünyesine personel alınacağına yer verildi. Bakanlıklar, belediyeler, il özel idareleri, valilikler, PTT'ler, Adliyeler, Cumhuriyet Savcılıkları ile kamu kurum kuruluşları bünyesine personel alınacak. TYP programı kapsamında vatandaşlar asgari ücret ve SGK güvencesi altında iş sahibi olmaktadırlar. TYP iş ilanları vatandaşlar tarafından yakından izleniyor. 81 şehirde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak.


ON BİNLERCE KİŞİ BEKLİYOR

İŞKUR üzerinden yapılan açıklamada farklı şehirlerde kamu kurumları bünyesine personel alınacağına yer verildi. Bakanlıklar, belediyeler, il özel idareleri, valilikler, PTT'ler, Adliyeler, Cumhuriyet Savcılıkları ile kamu kurum kuruluşları bünyesine personel alınacak. Temizlik personeli, işçi, beden işçisi, çevre personeli gibi kadrolara yapılan personel alımı tüm şehirlere yapılacak.

İŞKUR GÜNCEL İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İŞKUR İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

TÜM AÇIK İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İŞKUR TYP BAŞVURU ŞARTLARI

Önümüzdeki haftadan itibaren yayımlanacak personel alımlarında başvuru genel şartları şu şekilde olacak:

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

- Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

- 18 yaşını tamamlamış olmak,

- Emekli ve malul aylığı almıyor olmak,

- Öğrenci olmamak (açıköğretim ve açık lise öğrencileri hariç),

- 2019 yılında yapılan düzenleme ile ''ADNKS'ye göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının net asgari ücretin 1,5 katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişilerin TYP'ye katılamayacağı'' yönünde düzenlemeler getirilmiştir.

- Alımın yapıldığı şehirde ikamet ediyor olmak.

KATILIMCILAR NASIL SEÇİLMEKTEDİR?

Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunmaktadır. Her Programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belirlenir. Noter kurası yöntemi, Liste yöntemi, Yüzde seksen noter kurası, yüzde yirmi liste yöntemi. İstihdamında güçlük çekilen aşağıdaki gruplar Birinci Liste, bunlar dışında kalanlar İkinci Liste olacak şekilde tasnif edilecektir. Aşağıdaki grupların hepsi Birinci Liste'ye dâhil edilecek olup, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmamaktadır;

Birinci listedeki başvuranlar tamamlanmadan 2. listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacaktır. Kadınlar, 35 yaş üstü bireyler, Engelliler, Eski hükümlüler, Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar, TYP'nin başvuru süresi sona erdikten sonra yeni katılımcı başvurusu alınamaz. 2017 yılında, TYP katılımcı seçiminde hakkaniyetin ve toplumsal huzurun sağlanması adına ''başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP'lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birinin katılabileceği'' ve ''ADNKS'ye göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınarak gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının net asgari ücretin üç katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişilerin TYP'ye katılamayacağı'' yönünde de düzenlemeler getirilmiştir.

TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR?

TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 aydır. 27.09.2017'de, 01.01.2018'den itibaren başlangıçta sözleşmede belirlenen TYP süresinin sonradan uzatılamayacağına dair hüküm getirilmiştir.

TYP'DE HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADARDIR?

TYP'de haftalık çalışma süresi kırk beş saattir.

KİMLER TYP'DEN YARARLANAMAZ?

İŞKUR tarafından düzenlenen bir kurs veya programdan (girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi hariç) yararlanmış olan işsiz 6 ay geçmeden TYP'ye başvuramaz. Mazeretsiz olarak TYP'den ayrılanlar veya kendi kusuru nedeniyle ilişiği kesilenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP'ye başvuramaz. Yararlandığı TYP bittikten sonra Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son yararlanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP'ye başvuramaz.

Herhangi bir kurs ya da programa katılmama yönünde yaptırım uygulanan kursiyer veya katılımcı yaptırım süresince TYP'den de yararlanamaz. Devam ettiği bir TYP ile mazeretli ya da mazeretsiz ilişiği kesilen katılımcı aynı TYP'ye tekrar katılamaz.

TOPLUM YARARINA PROGRAM (TYP) NEDİR?

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.

TYP ÇALIŞANLARINA KADRO VARMI?

5620 sayılı kanun ek maddesine gereği 696 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan geçici işçi kadrosundaki toplum yararına programı kapsamı statüsünde çalışan özel güvenlik görevlisi personelin tamamının kanunun yayınlaması sonrasında sürekli işçi statüsüne kavuşturulacaklar. Kanun yayınlanmasından itibaren 30 gün içerisinde çalışanlar kurumlarına başvuru yaparak işçi kadrolarına geçebilecekler. Kanun resmi gazetede yayımlandıktan 60 gün içerisinde geçişler tamamlanacak. Bu kapsamda maaş hakları mevcut olan sosyal ve mali haklar geçerli olacak. İşçi aleyhine herhangi bir artış ya da değişiklik gerçekleşmeyecek toplu iş sözleşmesi maddelerine göre maaş haklarında artışlar gerçekleştirilecek. 4857 sayılı iş kanunu içerisinde yer alan işçi lehine olan maddelerden yararlanabilecekler.