Taşerona yüzdelik ve enflasyon farkı kaç TL? 4D'li taşeron işçi yüzdelik dilim için... CİMER cevap verdi!

Taşerona yüzdelik ve enflasyon fark ödemesi kaç TL olacak sorusu milyonların gündeminde yer alıyor. Taşerondan kadroya geçen çalışanlar için yeni dönem başladı. Temmuz ayıyla beraber başlayan dönemde taşeron çalışanların sendikaları değişecek ve ücret artışlarını belirleyen toplusözleşme süreçlerine dahil olma hakkı olacak. Bu da 1 milyona yakın çalışanın ücretlerinde değişiklik olması anlamına geliyor. Detaylar takvim.com.tr'de

Giriş Tarihi 10 Temmuz 2020, 09:26 Güncelleme 10 Temmuz 2020, 09:26
Taşerona yüzdelik ve enflasyon farkı kaç TL? 4D’li taşeron işçi yüzdelik dilim için... CİMER cevap verdi!

İÇİNDEKİLER

Taşerona yüzdelik ve enflasyon farkı açıklamaları binlerce işçi tarafından yakından takip ediliyor. Son gelen haberler ise umut verici nitelikte. Taşeron kadroya geçen 1 milyona yakın çalışan için yeni dönem sessiz sedasız başladı. Temmuz ayıyla beraber başlayan dönemde taşeron çalışanların sendikaları değişecek ve ücret artışlarını belirleyen toplu sözleşme süreçlerine dahil olma hakkı olacak. Bu da 1 milyona yakın çalışanın ücretlerinde değişiklik olması anlamına geliyor. Taşerondan kadroya geçen çalışanlarla ilgili süreç, 2017 yılı sonunda çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle başlamıştı. Detaylar takvim.com.tr'de


450 BİN İŞÇİ İÇİN BAŞLADI

30 Haziran itibarıyla belediyelerde yaklaşık 450 bin işçi için ara dönem tamamlandı. Artık bu işçilerin şimdiye kadar üye oldukları sendikalardan ayrılarak, belediyelerde ve il özel idarelerinde toplusözleşme yapma hakkı bulunan sendikalara geçmesi gerekiyor. Çalışanların bu sendikaların yaptığı toplusözleşmelerden yararlanma süreci de başlıyor. Buna bağlı olarak bu çalışanların ücretlerinin, geçerli toplusözleşmelere göre düzenlenmesi gerekiyor. Kasım ayında ise, kamu kurum ve kuruluşlarında benzer süreç başlayacak. Buralarda kadroya geçmiş çalışanların da o işyerlerinde örgütlü olan sendikalara geçmesi ve buna göre mali ve sosyal haklarının revize edilmesi gerekecek. 2021 yılına girildiğinde ise, tüm taşeron çalışanlarının kendi kurumlarında çalışanlarla aynı ücret artışı ve sosyal hak düzenine sahip olması bekleniyor.

Taşeron işçilerin sendikalarının değişmesi, işçi sendikalarının üye sayılarını da değiştirecek. Taşeron işçiler "genel hizmet" sektöründe örgütlenmiş bulunuyorlar. Ancak artık istihdam edildikleri işyerleri hangi faaliyet alanındaysa ve orada hangi sendika örgütlüyse o sendikaya üye yazılacaklar. Bu da sendikaların üye sayılarında değişikliğe yol açacak. Herhangi bir sendikanın yetkisinin olmadığı işyerlerinde ise sendikalar arasında üye rekabeti olması bekleniyor.

CİMER cevap verdi! 4D'li taşeron işçi yüzdelik dilim için...

CİMER'in gönderdiği resmi yazıya istinaden sadece bir taşeron işçinin maaşına yüzdelik fark ödemesi yapılmış ve maaş bordrosuna yansıtılmıştı. Sayıları 200 bini bulan kamuda çalışan normal kadrolu işçilerin zam oranlarının enflasyon altında kalması halinde enflasyon farkı ödemesi adı altında fark aldıklarını belirten taşeron işçiler, kendilerinin neden yüzdelik fark alamadıklarını soruyorlar.

TAŞERON İŞÇİ İÇİN OLASI ZAM ORANLARI

Yüzde 10 Zam: Taşeron işçilere 2020 enflasyon hedefi artı yüzde 1.5 refah payı.

Yüzde 12 Zam: 2019 yılı enflasyon oranları

Yüzde 15 Zam: 2020 yılı sonunda enflasyonun yüksek çıkması durumunda olabileceği konuşuluyor.

Yüzde 17.5 Zam: Yüzde 4 oranında ki zamların telafisi için bu oranda bir zam yapılabileceği de iddialar arasında.

KAMU İŞÇİLERİNE DE ENFLASYON FARKI VAR

Türkiye'de yaklaşık 900 bin taşeron işçi kadroya alınmıştı. Bu işçiler 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya alınırken, ücretlerinin taşeronken imzalamış oldukları toplu iş sözleşmesindeki tutar kadar olmasına hükmedilmişti. Yüksek Hakem Kurulu yaptığı toplantıyla taşeron işçilere 6 ayda bir yüzde 4 maaş zammı yapılmasını uygun görmüştü. Taşeron işçilerin sözleşmeleri kamudaki taşeron işçiler için 2020 yılının Ekim ayında, yerel yönetimler olan belediyedeki çalışan taşeron işçiler için 2020 Haziran ayı olarak dikkat çekiyor. Bu da 2020 yılının taşeronlar için çok önemli bir yıl olduğu ve haklarını almak için mücadele etmeleri gereken bir yıl olduğunu gösteriyor.

Taşeron işçilerinin maaşlarının da kamuda çalışan normal işçilere göre çok düşük olması da dikkat çekiyor. 6 ayda bir yüzde 4 zam alan taşeron işçiler yeni sözleşmelerde maaşlarında ciddi iyileştirmeler istiyorlar. Yerel seçimler öncesi bazı belediye şirketleri taşeron işçilerine günlük 21 TL yani aylıkta 635 TL'ye gelen zamlar yapmış, bu da tüm taşeron işçileri umutlandırmıştı. Kamuda çalışan diğer taşeron işçiler için 2020'de yapılacak sözleşmelerin çok önemli olduğu ve 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı Seçimi olması nedeniyle burada güzel haklar alınabileceği belirtiliyor.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA ZAM VE KADRO HABERLERİ

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

Taşeron işçi olarak çalışırken 2 Nisan itibariyle sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen çalışanlar için ise Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümleri 2020 yılına kadar geçerli olacak sosyal ve mali hakları düzenlenmişti. Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçilere 6 şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 şeklinde zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ücretlerde oluşabilecek enflasyon farkı ve belediye şirketlerine geçen işçilere ilave tediye vb. bir çok konuda mali ve sosyal haklar yönünden eksikliği ortaya çıkmış, kadroya geçen işçiler ve sendikalar tarafından eleştirilmişti.

TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Taşeron işçisi; kamu kurumlarınca yapılan hizmet alım ihalesini kazanan özel sektör firması bünyesinde istihdam edilen, ancak fiilen kamu kurumu işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yürüten işçidir.

Kadrolu işçiden en önemli farkı, kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması, fakat taşeron işçisinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.

Taşeron veya tali işveren; alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimlerle de anılan, birçok durumda bir işi veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir. Taşeronluk sistemi, uzmanlık gerektirmeyen işlerin yapımının başka bir firma tarafından üstlenmesini de ifade eder.

Kamu kurumları, yapmakla yükümlü oldukları hizmetlerini yerine getirmek için insan gücünden faydalanırlar. Taşeron firma sisteminde bir işveren, mal veya hizmetlerini başka bir firmaya yaptırır. Böylelikle işletmeler, kendilerinin yapacağı iş ve hizmeti, aynı işi yapan başka işverenlere yaptırır. Bu hizmeti yürüten firmalara da taşeron firma adı verilir.

İşveren giderlerinin daha az maliyetli olması için genelde işler taşeron firmalara verilir. Asıl işverenler, kıdem tazminatı gibi işçi haklarından muaf olmak için de taşeronlarla çalışmayı tercih eder.

Taşeronluk en fazla inşaat sektöründe yaygındır; inşaatçılar genellikle sıhhi tesisat, elektrik işleri, boyama ve diğer görevleri taşeronlara devreder. Kurumlar asıl işlerini yürütürken, taşeronlara devredilen yemek hizmetleri, makam şoförlüğü, güvenlik faaliyetleri ve genel temizlik faaliyetleri gibi yardımcı işler de asıl işin yapılması / üretilmesi için önemli rol oynar.

Son zamanlarda taşeron terimi daha genel bir anlamda sözleşmeli yapılan her türlü işe atıfta bulunmak için kullanılmaya başlanmıştır.

Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Bilişim teknolojileri ve diğer bilişim sektörleri buna örnektir.