Büyükbaş kurbanlık fiyatları 2020 kaç hisse girilir? 2020 kurbanlık fiyatları belli oldu mu?

İkinci dini bayramımız olan Kurban Bayramı için geri sayım başlamışken milyonlarca Müslüman vatandaş kurban kesmek ile ilgili pek çok ayrıntıyı araştırmaya başladı. Peki 2020 kurbanlık fiyatları belli oldu mu? Büyükbaş hayvan kesmek isteyen fakat maddi gücü yetmeyenler ortak bir şekilde kesmek istiyor, peki bu düşünce caiz midir? Büyükbaş kurbanlık fiyatları 2020 kaç hisse girilir? Diğer merak edilen bir soru ise vekalet yolu ile kurban kesilip kesilmeyeceği oluyor. İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 24 Haziran 2020, 18:01 Güncelleme 24 Haziran 2020, 18:01
Büyükbaş kurbanlık fiyatları 2020 kaç hisse girilir? 2020 kurbanlık fiyatları belli oldu mu?

İÇİNDEKİLER

İslamiyet'te büyük yeri bulunan Kurban Bayramı 30 Temmuz'da başlayacak ve 3 Ağustos tarihinde sona erecek. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş 2020 kurbanlık fiyatlarını açıkladı ve bu gelişme üzerine milyonlarca kişi gündemde sıkça büyükbaş kurbanlık fiyatının ne kadar olduğunu araştırmaya başladı. Peki pazarlar kuruldu mu, satışlar başladı mı? Velaket yoluyla kurban alacaklar ne kadar para ödeyecek? İşte kurbanlıklara ilişkin tüm detaylar…

2020 BÜYÜKBAŞ KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 takvimine göre 30 Temmuz'da Kurban Bayramı başlıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bazı illerimizde kurban pazar alanları kurulmaya başlandı. Kurban kesme ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşlar küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatlarını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, yurt içi kurban vekaletinin 975 lira, yurt dışı kurban vekaletinin 825 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

KURBANLIK OLARAK ALINAN BÜYÜKBAŞ HAYVANA ORTAK OLANLARDAN BİR KISMININ, SONRADAN BİR BAŞKASINI KENDİ HİSSELERİNE DÂHİL ETMELERİ CAİZ MİDİR?

Kurbanlık olarak alınan bir büyükbaş hayvanın ortak sayısının yediden az olması durumunda, ortaklardan bir kısmı, sonradan ortak olmak isteyen bir kişiyi kendi hisselerine dâhil etmek isteseler; her bir hisse, hayvana verilen bedelin yedide birinden az olursa, yapılan bu işlem caiz olmaz. Ancak bu hisselerden her biri hayvana verilen bedelin en az yedide biri veya daha fazlası ise ve ortak sayısı yediyi aşmazsa, o zaman ortak kabul etmek caiz olur.
Mesela; beş kişi bir büyükbaş hayvanı ortaklaşa satın alsa, sonra bir kişi bu hayvana ortak olmak istese, ortakların dördü bu kişiyi ortak olarak kabul etse de sadece biri kabul etmese; bu sonradan gelen kişinin, o dört kişinin hissesinde ortaklığı caiz olur. Zira bu durumda ortakların her birinin hissesi en az yedide birden fazladır (el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 376).

VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ? KİŞİNİN BULUNDUĞU ŞEHİR VEYA ÜLKE DIŞINDA VEKÂLETLE KURBAN KESTİRMESİNİN HÜKMÜ NEDİR?

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi', V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü'l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali'nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve 'kasap ücretini biz kendimiz veririz' buyurdu." (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.
Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.