KYK borcunda erteleme ve indirim müjdesi! Eğer bunları yaparsanız...

Öğrenci yurdunda kalıyorsanız KYK; öğrenim kredisi alarak rahat etmek istiyorsanız yine KYK karşınıza çıkar. Öğrencilik sırasında her ay düzenli olarak gelen KYK kredileri okul bittiğinde kredi hakkını kullananlar için kabusa dönüşmeye başlar. Öğrencilerin eğitim hayatını bittirdikten 2 yıl sonra aldıkları krediyi ödemeleri gerekir.

Giriş Tarihi 11 Haziran 2020, 09:23 Güncelleme 25 Haziran 2020, 12:37
KYK borcunda erteleme ve indirim müjdesi! Eğer bunları yaparsanız...

İÇİNDEKİLER

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçları binlerce öğrenci ve mezun tarafından merak edilen konuların başında geliyor. KYK'nın resmi adresinde yer alan bilgilerde, kredi geri ödemelerinin erteleneceği açıklandı. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

KREDİ BORÇ VE TAKSİTLERİ BİLGİLERİNE NEREDEN ULAŞILABİLİR?

Öğrenim kredisine dair hesaplanan tutar ve ödeme taksitlerine ulaşabilmek için alternatif seçenekler sunulmuştur. Buna göre kişilerin KYK'nın resmi web sitesinde bulunan "Öğrenim/Katkı Kredisi Borç Sorgulama" sayfasına girmesi yeterli olur. Online sorgulamanın yanında 444 0 472 numaralı GSB KİM'den ayrıntılı bilgiye erişim sağlanabilir.

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ ÖDEMELERİNİN KAPSAMI NEDİR?

Mezun olduktan sonra vatandaşları strese sokan öğrenim kredisine dair ödemelerin yapılabilmesi için kişilere belirli bir süre verilmektedir. Bu süre kişilerin eğitim hayatının sonra ermesinden sonraki 2 yıldır. 2 yılın ardından kişilerin takip eden ay başında KYK taksitlerini ödemeleri gereklidir.

KYK öğrenim kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasından önce kredi taahhütnamesini imzalarlar. Bu taahhütnamede ödeme süresi, ödeme miktarının Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanacağı belirtilir. Ödenmemesi durumunda borçların Vergi Dairesi Müdürlüklerine devri gerçekleşir. Devir işleminden sonra borçların ilgili banka üzerinden değil, vergi dairelerinden ödenmesi gerekir. Ödeme işleminin yapılmaması durumunda borçlu kişi adına icra işlemi başlatılır.

KREDİ BORÇLARINDA ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ NEDİR?

Öğrenim kredisi borçlarının tamamının belirlenen 2 yıllık ödeme başlangıç süresinden önce ödenmesi durumunda erken ödeme indirimi devreye sokulur. Erken ödeme indirimi Yİ-ÜFE eklentileri üzerinden uygulanır. Anaparada herhangi bir indirim yapılması söz konusu olmaz.

Eğitim süresinin bitim tarihinden itibaren 1 yıl içinde kredi borcunun ödenmesi durumunda Yİ-ÜFE eklentileri üzerinden %30 indirim yapılır. Borcun 2 yıl içinde ödenmesi halinde ise yine Yİ-ÜFE eklentileri üzerinden %20 indirim yapılır.

KREDİ BORÇLARI HANGİ DURUMLARDA SİLİNİR?

Öğrenim kredisi borçlarının silinebilmesi için temel prensip olarak kişilerin çalışmaz durumunda olması gerekir. Yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık raporunda "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunuyorsa borçların silmesi mümkündür.

KYK BORÇLARI ERTELENEBİLİR Mİ?

Borç ödeme vadesi henüz gelmemiş olanlar, borç taksitlerini aksatmadan ödeyenlerin KYK'ya müracaat etmesi durumunda Yİ-ÜFE uygulanması koşuluyla birer yılık süreler ile borç ödemesi ertelenebilir. Belirlenen durumlar dışında kişilerin başka bir okulda öğrenci olması ya da işsiz kalması vb. hallerde borcun ertelenmesi, silinmesi ya da yeniden taksitlendirilmesi söz konusu değildir.

Duruma uygun olan KYK borçluları, ödemelerini ertelemek için borç başlangıç tarihinden 1 ay öncesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından e-Devlet aracılığıyla sunulan "Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu" sayfasına girmelidir.

KYK BORÇ ERTELEME TALEBİ E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?

KYK borç ödeme ve KYK borç sorgulama işlemlerinde olduğu gibi, KYK borç erteleme e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrenim-katkı kredisi geri ödemeleri ile ilgili taleplerin alınmasında yaşanan gecikme ve aksaklıkları ortadan kaldırmak amacıyla öğrenim-katkı kredisi geri ödeme başvurularını manuel ortamdan elektronik ortama taşıdı. Kurumdan öğrenim-katkı kredisi almış olan öğrencilerden, daha önce yazılı müracaat ile alınan öğrenim-katkı kredisi erteleme talepleri bundan böyle e-devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda yapılabilecek. Borç erteleme talebinde bulunmak isteyen öğrenciler, www.turkiye.gov.tr/kyk-geri-odemeerteleme-basvuru adresi üzerinden TC Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile başvuru yapabilecek. Başvuru sonuçları da yine e-devlet kapısı üzerinden öğrenilebilecek.