İŞKUR Ücretsiz izin desteği sorgula! T.C kimlik noya göre ücretsiz izin desteği ne zaman yatacak? Ücretsiz izin parası nasıl alınır?

Ücretsiz izin desteği sorgula! İŞKUR ücretsiz izin desteği ne zaman yatacak sorusuna yanıt aranıyor. Ücretsiz izin desteği nasıl alınır? İŞKUR tarafından ödenen ücretsiz izin destekleri her ayın belirli dönemlerinde yatırılıyor. Haziran ayı için de geçtiğimiz günlerde müjdeli haber verilmişti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, mayıs ayına ilişkin Nakdi Ücret Desteği ödemelerinin bugün başladığını duyurdu. T.C kimlik numarası son tarihine göre nakdi ücret desteği yatırılma tarihleri değişiklik gösteriyor. İşte, ücretsiz izin desteği hakkında merak edilenler!

Giriş Tarihi 09 Haziran 2020, 10:14 Güncelleme 09 Haziran 2020, 10:15
İŞKUR Ücretsiz izin desteği sorgula! T.C kimlik noya göre ücretsiz izin desteği ne zaman yatacak? Ücretsiz izin parası nasıl alınır?

İÇİNDEKİLER

Ücretsiz izin desteği sorgula! İŞKUR ücretsiz izin parası nasıl alınır? Ücretsiz izin desteği ne zaman yatacak? İşsizlik ödeneğine, hak kazanamayan ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan vatandaşlara nakdi ücret desteği ödemeleri başlıyor. T.C kimlik numaralarının son hanelerine göre yatırılan tarihler değişiklik gösterecek. Peki, İŞKUR ücretsiz izin desteği nasıl alınır? Ücretsiz izin parası ne zaman yatacak?

ÜCRETSİZ İZİN DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

Ödemelerin bugünden itibaren hesaplara yatırılmaya başladığını açıklayan Bakan Selçuk, koronavirüsle mücadele sürecinde ödemelerin banka hesapları üzerinden yapıldığını anımsattı. Sistemde IBAN bilgisi eksik veya hatalı olanların ödemeleri ise PTT aracılığıyla yapılıyor.

ÖDEMELER NASIL ALINIR?

Bakan Selçuk, "15 Mart 2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçiler için nakdi ücret desteği ödemeleri bugün yapılmaya başlanıyor. Yoğunluğu önlemek amacıyla aldığımız tedbirler doğrultusunda; işverenler tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilerimizin nakdi ücret desteği ödemelerinin ise T.C. kimlik numaralarının son hanesi; 0, 2 ve 4 olanlara 9 Haziran'da, 6 ve 8 olanlara ise 10 Haziran'da ödemelerini gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

ÜCRETSİZ İZİN PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Nakdi Ücret Desteği'ne başvuru sistemi üzerinden işverenler ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin bildirimlerini SGK'nin https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresinden Covid-19 Ücretsiz İzin Ekranı'nı seçerek bildirimlerini yapabiliyorlar.

Ücretsiz izin desteğiyle Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuramamış çalışanları koruma altına almak istediklerini, iş akitlerini fesih kısıtı da getirdiklerini anımsatan Selçuk, şunları kaydetti:

"Ücretsiz izin desteği de SGK üzerinden açıldı. İşverenlerimizin alışkın olduğu bir ücretsiz izin modülü vardı. Buna yeni bir modül ekleyerek, Kovid-19 ücretsiz izin formu diye bir modül açtık. İşverenlerimiz, SGK'deki bu sistem üzerinden pandemi sürecindeki ücretsiz izinleri de bildirecekler. Biz de bildirilen çalışanlarımıza günlük 39 liralık nakdi ücret desteği sağlamış olacağız."

Selçuk, iş akitlerinin feshedilmesinin kısıtlanmasına yönelik soruya karşılık, bununla ilgili denetimleri ve idari para cezalarını getirdiklerini, üç aylık sürede bu konuda da denetimlerin yapılacağını anlattı.

15 Mart 2020'den sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanamayanlara da Nakdi Ücret Desteği verileceğini bildiren Selçuk, bu işçilerin daha önce yapmış oldukları işsizlik ödeneği başvurusu dışında herhangi bir başvuru yapmasına gerek bulunmadığını kaydetti.

Selçuk, 15 Mart'tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneğine başvurmamış olanların, https://esube.iskur.gov.tr adresinden veya e-devlet aracılığıyla işsizlik ödeneğine başvuruda bulunabileceğini belirtti.