TEFE TÜFE Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç? Haziran ayı kira artışı ne kadar?

TEFE TÜFE Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç? Haziran ayı kira artış oranı ne kadar? TÜİK tarafından Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından, Haziran ayı kira artışı ne kadar sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Kira kontratlarını yenileyecek kiracılar ve ev sahipleri Haziran ayı kira artış oranını sorguluyor. İşte, TEFE TÜFE Haziran ayı kira artışı hakkında merak edilenler!

Giriş Tarihi 03 Haziran 2020, 10:43 Güncelleme 03 Haziran 2020, 11:42
TEFE TÜFE Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç? Haziran ayı kira artışı ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Haziran ayı kira artışı ne kadar? TEFE TÜFE Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç? Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından gözler Haziran ayı kira artış oranına çevrildi. Kiracılar ve ev sahipleri arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesiyle kiraya da belirli bir oranda zam yapılıyor. Peki, Haziran ayı kira artışı ne kadar? Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç? İşte detaylar…

ENFLASYON ORANI NE KADAR?

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 11,39, aylık yüzde 1,36 arttı. Beklenti 10.66 düzeyindeydi.

TÜFE'de (2003=100) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,10 artış gerçekleşti.

Yıllık en düşük artış yüzde 2,98 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 3,74 ile eğlence ve kültür, yüzde 6,69 ile ulaştırma ve yüzde 7,68 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 21,41 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 20,86 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 14,45 ile konut oldu.

Aylık en düşük artış yüzde 0,16 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Mayıs ayında azalış gösteren ana grup olmadı. En az artış gösteren gruplar ise yüzde 0,16 ile lokanta ve oteller, yüzde 0,22 ile sağlık ve yüzde 0,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Mayıs ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 6,85 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 3,30 ile ulaştırma ve yüzde 1,92 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

HAZİRAN AYI KİRA ZAMMI NE KADAR?

Mayıs ayı TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre bu ay kira artış oranı yüzde 12,10 oldu.

Böylece Haziran ayında kiralara yapılacak artış oranı yüzde 12,10 olacak.

EV SAHİPLERİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

YEP ile yapılan düzenleme ile resmi kira zam oranı 12 aylık TÜFE ortalaması olarak belirlendi.

Her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanabilecek resmi kira zam oranı tavanıdır. Yani ev sahibi kiraya en fazla bu oranda zam yapabilir.

Bu oranın aşılması yani üzerinde bir zam yapılması kanunen yasak olup tarafların karşılıklı olarak anlaşması ya da imzalanan kira sözleşmesi üzerinde bir madde yer alıyorsa bu durumda altında kalması halinde zam yapılmasına izin verilmektedir. Yasal olarak bu rakamın aşılması yasaklanırken altında zam yapılmasına ise izin verilmektedir.

YASAL KİRA ZAM ORANI NEDİR?

Borçlar Kanunu'na göre; kira artışında son 12 aylık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) baz alınıyordu. Bu yılın başında yapılan düzenlemeyle artık kira artışları, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre yapılıyor. Kiracı ile mal sahibi eğer anlaşırlarsa sözleşmede bunun altında bir oran kararlaştırabilirler. Ancak kesinlikle bu oranında üzerinde artış yapılamaz.

KİRACI KİRA ÖDENMEZSE NE YAPILMALI?

Kiracı borcunu ödemezse, kiracıya önce noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorundadır. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.