İşsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi? Haziran ayı işsizlik maaşı ne zaman alınacak?

İşsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi? İŞKUR tarafından her ay düzenli olarak işsizlik maaşı alan vatandaşlar, Haziran ayı maaşının bayramdan önce yatıp yatmayacağını merak ediyor. Peki, Haziran ayı işsizlik maaşı ne zaman alınacak? İşsizlik maaşının ne zaman yatırılacağı arama motorlarında sorgulanıyor. İşsiz vatandaşlara müjdeli haber geçtiğimiz gün Başkan Erdoğan tarafından verildi. Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, işsizlik maaşı, emekli maaşları ve KYK kredi burs ödemeleri hakkında bilgiler verdi. Peki, işsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi?

Giriş Tarihi 20 Mayıs 2020, 16:01 Güncelleme 20 Mayıs 2020, 16:01
İşsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi? Haziran ayı işsizlik maaşı ne zaman alınacak?

İÇİNDEKİLER

İşsizlik maaşı bayramdan önce verilecek mi? Haziran ayı işsizlik maaşı ne zaman alınacak? İşsizlik maaşı sorgulama yapan vatandaşlar işsizlik maaşlarının bayramdan önce yatıp yatmayacağını merak ediyor. Emekli maaşları Ramazan Bayramı'ndan önce yatırılmaya başlanmış ve böylelikle emekli vatandaşlar mağdur edilmemişti. İŞKUR tarafından işsizlik maaşı alan vatandaşlar da işsizlik maaşının akıbetini merak ediyor. Peki, işsizlik maaşı ne zaman alınacak? İşte konuyla ilgili son bilgiler!

İŞSİZLİK MAAŞI BAYRAMDAN ÖNCE VERİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Emeklilerimizin bu ayki maaş ödemelerini 15 Mayıs'tan itibaren hesaplarına yatırmaya başlayarak bayrama kadar bitireceğiz. Yüksek öğrenim öğrencilerimizin 6 Haziran'da yapılacak burs ve kredi ödemelerini, 19 Mayıs'tan başlatıp bayrama kadar tamamlayacağız. Aynı şekilde mayıs ayı işsizlik ödemelerini de öne çektik." dedi.

Normal şartlarda işsizlik maaşları her ayın 5'inde hesaplara yatırılmaya başlanıyor. İşsizlik maaşları PTT şubelerinden alınıyor.

Bu açıklamaya göre, işsizlik maaşı için kesin bir tarih verilmese de ödemelerin bu hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkanı bulunmamaktadır.

İŞSİZLİK BAŞVURU VE MAAŞI SORGULAMA

İşsizlik maaşı ile ilgili sorgulamalarınız için E Devlet Kapısı'nı kullanabilirsiniz. (Başvuru için: https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu) (İşsizlik ödeneği sorgulamak için: https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-odemesi)

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KİMLER FAYDALANABİLİR?

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik maaşı, 2020 yılı için en düşük 1.177 TL iken en yüksek de asgari ücretle orantılı olarak 2.354 TL olarak belirlenmiştir.

YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

İşsizlik ödeneği olarak isimlendirilen ve işsiz kalan vatandaşların belirli bir süre için ihtiyaçlarını karşılamasına imkan tanıyan işsizlik maaşına ilişkin şartlar ilgili kurum ve bakanlık tarafından belirlenmiştir:

Kişinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması,
Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün sigortalı (hizmet akdine tabi) olunması,
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde maaşı almak isteyen kişinin en yakın İŞKUR birimine bizzat ya da online olarak başvurusunu iletmesi gerekir.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY VERİLİR?

İşkur tarafından bağlanan işsizlik maaşı, işçinin sigortalı olduğu ve priminin ödediği gün sayısıyla orantılı olarak değişmektedir. Şöyle ki;

- 600 gün sigortalı olarak çalışan ve bu süre kadar işsizlik sigortası primi ödemesi olan işsizlere 180 gün

- 900 gün sigortalı olarak çalışan ve bu süre kadar işsizlik sigortası primi ödemesi olan işsizlere 240 gün

- 1080 gün sigortalı olarak çalışan ve bu süre kadar işsizlik sigortası primi ödemesi olan işsizlere 300 gün