Maske takma zorunluluğu olan iller hangileri? Hangi illerde maskesiz sokağa çıkma yasak?

Maske takma zorunluluğu olan iller vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Hangi illerde maskesiz sokağa çıkmak yasak sorusuna yanıt aranıyor. Kovid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tedbirler hayata geçiyor. Bu tedbirlerin başında ise maske kullanımı geliyor. Kontrollü sosyal hayat süreci devreye girerken, bazı illerde de maske takma zorunluluğu getirildi. Alınan karara göre, 11 ilde sokağa çıkanların maske takması zorunlu oldu. Peki; maske takma zorunluluğu olan iller hangileri? İşte yanıtı…

Giriş Tarihi 14 Mayıs 2020, 16:36 Güncelleme 14 Mayıs 2020, 16:36
Maske takma zorunluluğu olan iller hangileri? Hangi illerde maskesiz sokağa çıkma yasak?

İÇİNDEKİLER

Maske takma zorunluluğu olan iller hangileri? Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal hayatta yeni bir döneme girildi. Kontrollü sosyal hayat süreci olarak adlandırılan dönemde mesafeden kaçınmak ve maske kullanımı büyük önem taşıyor. Birçok ilde otobüs, pazar yerleri, AVM ve marketlerde maske kullanımı zorunlu olurken, yeni alınan kararlara göre 11 ilde maskesiz sokağa çıkmak yasaklandı. Peki, maske takma zorunluluğu olan iller hangileri?

MASKE TAKMA ZORUNLUĞU OLAN İLLER!

Adıyaman, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak, Rize.

MASKE SATIŞI BAŞLADI MI?

Maskeler İstanbul'da ve Ankara'da eczane, medikaller ve online platformlara ek olarak marketlerde de satılmaya başladı. Tanesi 85 kuruştan 50 adetlik bir adet maske kutusu 42,5 lira satış ücretiyle raflarda yerini aldı. Uygulamanın önümüzdeki hafta büyükşehirlerden başlamak üzere diğer illerdeki marketlerde de başlaması bekleniyor.

MASKE FİYATLARI NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 Mayıs'ta yapılan kabine toplantısında salgınla mücadelede normalleşme süreci ile ilgili yol haritası belirlenmişti. Bu kapsamda alınan kararlar çerçevesinde cerrahi maskelerin ücretli olarak market, eczane, medikal mağazalarda ve online platformlarda satılması mümkün hale gelmişti.

Koronavirüs salgını nedeniyle günlük hayatın bir parçası haline gelen maskeler; marketlerde tüketiciyle buluşuyor. Bugüne kadar ücretsiz olarak eczanelerden temin edilen maskelere daha kolay ulaşılabilmesi için market, eczane ve medikal mağazalardan da ücretli olarak alınabilecek. Vatandaşların maske alırken mağdur olmaması ve maskeye daha kolay ulaşılabilmesi için ise tavan fiyat 1 lira olarak belirlendi.

Zincir marketin Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, hijyen ve güveni ön planda tuttuklarını söyleyerek, "Maskeleri kendi kutularında müşterilere sunuyoruz. Bir kutuda 50 adet maske bulunuyor. Tanesi 85 kuruştan 50 adetlik bir adet maske kutusu 42,5 liraya satıyoruz. Önümüzdeki hafta 10'lu paketleri de elimize ulaşacak. Herkesin maskelere ulaşabilmesi açısından bir kişi en fazla 3 paket maske alabiliyor. Müşterilerin maskelere talebi bugün yoğun. Maskelerde herhangi bir stok problemimiz yok. Bu anlamda tedarikçilerimizle sıkı bir çalışma içerisindeyiz. Dün itibariyle 5 milyon adet maske bağlantımızı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

CERRAHİ MASKE NEDİR?

Cerrahi maske, eczaneden satın alınabilen ve "damlacık" yolu ile bulaşan enfeksiyöz ajanlara karşı koruma sağlayan tek kullanımlık bir tıbbi malzemedir. Bahsi geçen bu damlacıklar, kullan kişi nefes verdiğinde tükürük damlacıkları veya üst solunum yolundan gelen salgılar olabilir. Yani cerrahi maske cerrahlar için tasarlanmıştır, çünkü bu ürünler doktorun burnundan ve ağzından patojenlerin cerrahi alana girmesini önlemek için iyi bir iş çıkarırlar.

Bakım veren kişi tarafından giyilirse, cerrahi maske hastayı ve çevresini (hava, yüzeyler, ekipman, cerrahi bölge) korur. Bulaşıcı bir hasta tarafından giyilirse, hastanın çevresini ve çevresini kirletmesini önler. Bu maskeler 3 ila 8 saatten fazla giyilmemelidir. Cerrahi maske ayrıca kullanıcıyı biyolojik sıvıların sıçraması riskinden koruyabilir. Bu durumda, cerrahi maske su geçirmez bir tabakaya sahip olmalıdır.