Karantinaya alınan iller, ilçeler, beldeler, mahalleler! Kovid-19 Türkiye’de korona virüsü hangi il ve ilçelerde var?

Sağlık Bakanlığı koronavirüs son durum açıklaması vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Corona salgınıyla mücadele tüm hızıyla sürerken, virüsün yayılım hızıyla ilgili bilgiler verilmeye devam ediyor. 2 Nisan tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların ardından ölü, iyileşen, entübe, yoğun bakım hasta sayısı ve test rakamları da merak ediliyor. Peki, 3 Nisan Türkiye'de corona virüs vaka ve ölü sayısı kaç? İşte Türkiye koronavirüs son durum ve açıklamalar... Karantina nerelerde var? İşte, karantinaya alınan iller, ilçeler, beldeler hangileri? İşte detaylar… Koronavirüse karşı İstanbul’da ekstra önlemler yolda. Buna göre sokağa çıkma yasağı yaşı 65’ten 60’a inebilir, kısıtlama 18 yaş altını da kapsayabilir. İstanbul’da özel araçlara trafik yasağı da gündemde.

Giriş Tarihi 03 Nisan 2020, 09:12 Güncelleme 03 Nisan 2020, 09:37
Karantinaya alınan iller, ilçeler, beldeler, mahalleler! Kovid-19 Türkiye’de korona virüsü hangi il ve ilçelerde var?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de karantinaya alınan yerler vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Türkiye koronavirüsle mücadele kararlılıkla sürüyor. Son olarak Bakan Koca yaptığı açıklamada En fazla koronavirüs vakasının İstanbul'da görüldüğünü, bu ili İzmir ve Ankara'nın takip ettiğini bildirdi. Koca yaptığı açıklamada 63 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkemizde bugün 63 hasta vefat ederken, Corona virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 277 kişiye yükseldi. Haberimizde yer alan haritada detayları bulabilirsiniz. Peki, karantinaya alınan yerler nereler? Karantinaya alınan iller, ilçeler, beldeler hangileri?

En çok vaka sayısı İstanbul'da

Tüm illerde vakaya rastlandığına da değinen Koca " Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. Daha çok vaka İstanbul'da." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca İstanbul'daki vaka sayısına ilişkin şu şekilde konuştu:

İstanbul için yeni koronavirüs kararları yolda

Koronavirüse karşı İstanbul'da ekstra önlemler yolda. Buna göre sokağa çıkma yasağı yaşı 65'ten 60'a inebilir, kısıtlama 18 yaş altını da kapsayabilir. İstanbul'da özel araçlara trafik yasağı da gündemde. İşte İstanbul için alınması düşünülen ek tedbirler.

Koronavirüsün yayılma hızını yavaşlatmak ve başta İstanbul olmak üzere sokağa çıkanların sayısını en aza indirmek için yeni önlemler planlanıyor. Hükümette yapılan seri toplantıların sonuncusunda, özellikle İstanbul kaynaklı yayılmaları önlemek için yeni kararlar alınması masaya yatırıldı.

100 BİN KİŞİYE RET

Toplantıda, İstanbul'da alınan önlemlerin sonuçları da değerlendirildi. Özel araçların tamamen yasaklanmasının yakında uygulamaya geçeceği belirtiliyor. Bu yasağın birkaç gün içerisinde başlayabileceği ifade edildi.

Bu nedenle İstanbul'da azaltılan otobüs seferleri arttırılacak. Böylece her seferde az sayıda yolcunun olması sağlanacak. İstanbul'da 100 bin kişinin seyahat izni için başvurduğu ve izin verilmediği öğrenildi. Zorunlu işler ve hastalık gibi gerekçelerin dışında seyahat izni verilmiyor.

SINIRLAMA YAŞI 60'A İNEBİLİR

Hürriyet'in haberine göre sokağa çıkmayı daha da azaltmak için 65 yaş üstüne konulan sokağa çıkma yasağı yaşını 60'a indirmek planlanıyor. Ayrıca 18 yaşından küçükleri sokağa çıkmasına izin verilmemesi de değerlendirilen seçeneklerden biri.

İHLALLER AZALDI

Doğu ve Güneydoğu illerindeki ihlallerin vali ve kaymakamlara gönderilen son uyarılardan sonra azaldığı, her ilin ihtiyacına göre yeni önlemlerin hayata geçirildiği belirtiliyor. Bu bölgelerde sokağa çıkma yasağının yüzde 70 oranında uygulandığı bilgisi paylaşıldı. Üç büyük il içinde kurallara uyma açısından Ankara'nın en başarılı il olduğu, İzmir ve İstanbul'da da yeni önlemlerin oranı arttıracağı kaydediliyor.

KORONAVİRÜS VAKASI HANGİ İL VE İLÇELERDE GÖRÜLDÜ?

Söz konusu haritada illere göre vaka sayılarının dağılımı şöyle:

Adana 197 Edirne 89 Malatya 49
Adıyaman 26 Elazığ 9 Manisa 65
Ağrı 29 Erzincan 17 Mardin 34
Aksaray 4 Erzurum 86 Mersin 9
Amasya 24 Eskişehir 83 Muğla 43
Ankara 712 Gaziantep 37 Muş 11
Afyon 11 Giresun 61 Nevşehir 18
Antalya 95 Gümüşhane 12 Niğde 3
Ardahan 5 Hakkari 2 Ordu 73
Artvin 15 Hatay 22 Osmaniye 31
Aydın 12 Iğdır 25 Rize 88
Balıkesir 87 Isparta 268 Sakarya 207
Bartın 8 İzmir 853 Samsun 112
Batman 7 İstanbul 8852 Siirt 32
Bayburt 18 Kahramanmaraş 15 Sinop 31
Bilecik 5 Karabük 10 Sivas 67
Bingöl 8 Karaman 12 Şanlıurfa 11
Bitlis 22 Kars 25 Şırnak 3
Bolu 6 Kastamonu 13 Tekirdağ 101
Burdur 2 Kayseri 109 Tokat 80
Bursa 135 Kırıkkale 22 Trabzon 74
Çanakkale 24 Kırklareli 35 Tunceli 6
Çankırı 13 Kırşehir 4 Uşak 38
Çorum 29 Kilis 16 Van 26
Denizli 81 Kütahya 5 Yalova: 46
Diyarbakır 26 Konya 584 Yozgat 13
Düzce 21 Kocaeli 410 Zonguldak 112

KARANTİNAYA ALINAN İLÇELER KÖYLER VE BELDELER

Malatya'da 5 mahalle daha koronavirüs karantinasında.

Kente farklı illerden ve yurt dışından gelenlerin Darende, Hekimhan, Arapgir, Pütürge ve Kuluncak ilçelerindeki yakınlarının yanlarına gitmesinin ardından 7 kişi, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurdu. Şüphe üzerine gözlem altına alınan 7 kişiye yapılan koronavirüs testleri pozitif çıktı. Bunun üzerine 7 hastanın yaşadığı Darende ilçesinin 800 nüfuslu Ilıca Mahallesi, Arapgir ilçesinin 120 nüfuslu Eğnir Mahallesi, Hekimhan ilçesinin 102 nüfuslu Kozdere Mahallesi, Pütürge ilçesinin 86 nüfuslu Sahilköy Mahallesi ile Kuluncak ilçesinin 232 nüfuslu Kaynarca Mahallesi karantina altına alındı. Jandarma ekipleri, 5 mahallenin giriş- çıkışlarına barikat kurdu. Mahallelere giriş ve çıkış izni verilmezken vatandaşların ihtiyaçları jandarma tarafından karşılanmaya başlandı..

Ordu Kabataş'ta bir mahalle karantinaya alındı!

Ordu Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Kabataş ilçesi Elbeyi Mahallesi Kazancılı Küme Evleri mevkisinde çeşitli sebeplerle diğer illerden dönüşlerin artması sonucu yapılan testler sonucunda korona virüs vakaları tespit edildi.

Ordu'nun Kabataş ilçesinde bir mahalle korona virüs vakaları tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

Ordu Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Kabataş ilçesi Elbeyi Mahallesi Kazancılı Küme Evleri mevkisinde çeşitli sebeplerle diğer illerden dönüşlerin artması sonucu yapılan testler sonucunda korona virüs vakaları tespit edildi.

Testleri pozitif çıkan kişilerin temas ettiği kişi sayısının yüksek olduğunun tespit edilmesi üzerine salgınının kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararıyla 2 Nisan 2020 tarihinden itibaren ikinci bir değerlendirmeye kadar mahallede karantina kararı alındı.

Karantina kararı alınması nedeniyle Kabataş ilçesi Elbeyi Mahallesi Kazancılı Küme Evleri mevkisine giriş ve çıkışlar kapatıldı.

Ordu Valiliği, karantina kararına uymayanlar hakkında idari ve adli işlem başlatılacağını açıkladı.

Sivas'ta 5 köy karantinada! Giriş çıkışlar yasaklandı

Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler nedeniyle Sivas'ta 5 köy karantinaya alındı. Sivas Valiliğinden yapılan açıklamada, Akıncılar ilçesinde 1 köy, Suşehri ve Koyuluhisar'da ise 2'şer köye giriş-çıkışların yasaklandığı duyuruldu.

Sivas'ta koronavirüs tedbirleri kapsamında 5 köy karantina altında alındı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Sivas'ın Akıncılar ilçesinde 1 köy, Suşehri ilçesinde 2 köy ve Koyuluhisar ilçesinde 2 köy karantina altına alındı. Sivas Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Şehir dışı çok fazla hemşehrimizi ağırladığı için her türlü olasılığa karşı tedbir amaçlı korona virüs (Kovid-19) salgınının yayılarak vatandaşlarımızın hayatını tehdit etmesini engellemek ve köylerimizin sosyal izolasyona geçmelerini sağlamak üzere Akıncılar ilçesi Şenbağlar köyü, Koyulhisar ilçesi Boyalı ve Dilekli köyleri, Suşehri Boyalıca ve Gökçekaş köylerimizde karantina kararı alınarak, giriş ve çıkışlar yasaklanmıştır" ifadelerine yer verildi..

Kütahya Valiliğinden karantina duyurusu

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Yeşildere köyünde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, "İlimiz Simav ilçesi Yeşildere köyünde tespit edilen pozitif vaka nedeniyle karantina uygulanmaktadır." ifadesine yer verildi.

Evlerinde kalmaları yönünde vatandaşların uyarıldığı açıklamada, onlardan, bulundukları şehir, belde ya da köyü terk etmemeleri, zorunlu olmadıkça seyahata çıkmamaları istendi.

Öte yandan, Valiliğin kararı doğrultusunda görevlendirilen jandarma ve sağlık ekiplerinin, karantina altına alınan köyün girişlerinde önlem aldığı görüldü.

Malatya - Kuluncak

Malatya'da yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Kuluncak ilçesine bağlı Kaynarca Mahallesi karantina altına alındı.

Alınan bilgilere göre, yaklaşık 10 gün önce İstanbul'dan Kuluncak ilçesi, Kaynarca Mahallesi -Zafer Sokak'ta bulunan evlerine dönüş yapan İ.D. ve eşi F.D.'den korona virüsü semptomları görülmesi üzerine sağlık kontrolünden geçirildi. Yapılan kontrollerde yeni tip korona virüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığı belirlenen İ.D. Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, Kaynarca Mahallesi karantina altına alındı.

Van - Çaldıran

Van'ın İran sınırındaki Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi, koronavirüs nedeniyle karantinaya alındı.

Van'ın İran sınırında bulunan Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi, jandarma ekipleri tarafından giriş ve çıkışlara kapatıldı. Kaymakamlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "İlçeye bağlı Han Mahallesi , Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı. Vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeleri esnasında kurallara ve karantina kararına uymalarının Covid-19 salgınıyla mücadelede önem arz ediyor" denildi.

Yozgat - Çekerek

Yozgat Valiliği, Çekerek ilçesine bağlı Yukarıkarahacılı Köyü'nün koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındığını duyurdu. Köy, giriş- çıkışlara kapatıldı.

Rize- Kendirli

Rize'nin merkeze bağlı Kendirli beldesi ile yakınında bulunan Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köyleri koronavirüs vakalarının önüne geçilebilmesi için karantina altına alındı.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın izni ve onayıyla Kendirli beldesi ve yakın teması olan Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köylerinin potansiyel koronavirüs vakalarının önüne geçilebilmesi için karantina altına alındığı bildirildi. Açıklamada, bu kapsamda söz konusu bu yerleşim yerlerine giriş çıkışların denetime tabi olduğu belirtirek, "Muhtarlar üzerinden bu bölgede tüm evlerdeki ateş, öksürük gibi semptomu bulunan tüm vatandaşlarımızın isimleri alınacak, akabinde sağlık ekipleri ev ev gezerek tek tek bu isimleri sağlık kontrolünden geçirecektir. Semptomu olan her kişi ya evde mutlak izalosyana alınacak ya da gerekirse hastaneye kaldırılacaktır. Yine vatandaşlarımızın ihtiyacını gideren ve satış yapan fırın, market gibi yerler çok daha sıkı denetlenecektir. Ayrıca çok acil ihtiyaçların karşılanması haricinde ve izin verilenler dışında sokağa çıkışlar ikinci bir karara kadar sınırlandırılmıştır" denildi.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemez. Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Çin'deki bir deniz ürünleri pazarındaki yılanlardan insanlara geçiş yaptığı düşünülmektedir?

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR

Ağız burun yoluyla bulaşan virüs, alt solunum yollarına ve daha sonra tüm vücuda yayılabilmektedir. Ölümlerin büyük çoğunluğu alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olmaktadır.

CORONA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Ateş
- Halsizlik ve durgunluk
- Karın bölgesinin şişmesi
- Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
- Solunum sorunları ve nezle
- Denge sorunları

CORONA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ NE?

Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalarak hastalığın yayılmasını engellemek yapılması gerekenlerdir.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Maske takılması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi gerekmektedir.

Hasta kişilerden ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durulması hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yöntemdir. Yeni tip corona virüs, bugüne kadar çoğu Asya'da olmak üzere 10'dan fazla ülke ve bölgede görüldü. Bu vakalar Çin halk cumhuriyetinde bulunmuş olan kişilerdi. Son 2 hafta içerisinde Çin Halk Cumhuriyeti seyahat öyküsü olup, ateş, nefes darlığı veya grip semptomları olan kişilerin hekim kontrolü önerilir.