Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? Kısa çalışma ödeneği ücreti ne kadar? Milyonların gündeminde...

Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? Nisan ayının gelmesiyle birlikte gözler bu sorunun yanıtına çevrildi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında devreye alınan kısa çalışma ödeneğine firmaların başvuruları alınıyor. Ayrıca çalışanların bu imkandan yararlanma şartları kolaylaştırıldı. Bu kapsamda milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneği hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? Kısa çalışma ödeneği miktarı ne kadar? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 01 Nisan 2020, 22:53 Güncelleme 01 Nisan 2020, 22:53
Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? Kısa çalışma ödeneği ücreti ne kadar? Milyonların gündeminde...

İÇİNDEKİLER

Yeni ayın ilk günlerinden milyonlarca çalışan "Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatırılacak?" sorusuyla ilgili araştırmalara başladı. Bu kapsamda kısa çalışma ödeneği hakkındaki detaylar ve son gelişmeler yakından takip ediliyor. Ödenekle ilgili başvurular alınırken başvuru şartları ve diğer detaylar da merak konusu oldu. Peki, kısa çalışma ödeneği miktarı ne kadar? Kısa çalışma ödeneği kaç ay ödenir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Corona virüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işverenler, buna ilişkin kanıtlarla birlikte 'Kısa Çalışma Talep Formu' ile 'Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini' bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine (www.iskur.gov.tr), elektronik posta göndermek suretiyle başvurabilecek.

Başvuruların işyerine gidilmeden de belge üzerinden hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için virüsten olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil eden belgelerin başvuruya eklenmesi gerekiyor. İŞKUR, gerektiğinde işverenle irtibata geçerek, ilave belgeler talep edilecek. İşverenlere, başvurusunun alındığı yine elektronik ortamda bildirilecek. İşverenin talebi İŞKUR'a bağlı iş müfettişlerinde değerlendirilecek.

Müfettişler incelemeyi işyerine gitmeden başvuru evrakları üzerinden yapacak. Kamu kurumları tarafından faaliyeti durdurulan işyerlerinin ödenekten yararlanması için yapılacak incelemede işyerlerinin kısa çalışma ödeneği kapsamına girip girmediğine bakılacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Üçte bir oranında azaltması demek, 6 iş günü çalışmanın yapıldığı işyerinde 4 gün çalışma yapılmaması anlamına geliyor. Bu kapsamda da işçilere kısa çalışma ödeneği ödeniyor ve sağlık sigortası primleri karşılanıyor.

Bunların hepsi de İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Meclis Genel Kurulunda kabul edilen yasa tasarısı ile kısa çalışma ödeneğinin şartları da kolaylaştırıldı. İşverenlerin ödenekten yararlanması için öncelikle mevcut istihdamı koruması ve bu dönemde işçi çıkarmaması gerekiyor. Düne kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için çalışanın 4 ay çalışıyor ve en az 600 gün de prim ödemiş olması gerekiyordu.

Meclis'te kabul edilen yasa ile 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı da 60 güne indirildi. Buna göre 2 ay çalışan ve 450 gün prim ödeyen çalışana kısa çalışma ödeneği ödenebilecek. Bu düzenleme de 30 Haziran 2020'e kadar geçerli olacak.

Kısa çalışma ödeneği ile çalışanlara, en son eline geçen aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60'ı ödeniyor ve en yüksek ödenecek tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini (4.414.5 lira) geçemiyor. Buna göre de çalışana damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 lira ile en yüksek 4.380.99 lira arasında kısa çalışma ödeneği ödenecek.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işveren isterse devletin ödediğinin üzerini tamamlayabilecek. Yani, kısa çalışma ödeneği ile çalışanın maaşının yüzde 60'ını devlet karşılarken, kalan yüzde 40'ını da işveren çalışana ödeyebilir. Yeni düzenleme ile işverenlere getirilen asgari ücret desteği ile çalışanın üzerine düşen yüzde 40'lık ücret de düşmüş olacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

Başvuruların değerlendirme aşamalarının tamamlanmasıyla birlikte ödenekler verilecek.

HANGİ ÇALIŞAN NE KADAR ÖDEME ALACAK?