Entübe hasta sayısı artıyor! Entübe hasta ne demek? Entübe nedir?

Entübe nedir? Entübe hasta ne demek? Koronavirüse ilgili raporlarda sık sık "entübe" hasta ifadesi geçiyor. Peki, entübe ne demek?Koronavirüsle mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyunu bilgilendirmek adına gün gün tablo açıklanıyor. Açıklanan tablolarda ise entübe hastalar yer alıyor. Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

Giriş Tarihi 01 Nisan 2020, 09:54 Güncelleme 01 Nisan 2020, 09:54
Entübe hasta sayısı artıyor! Entübe hasta ne demek? Entübe nedir?

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan raporlarda ismi geçen "entübe hasta" ne demek? Entübe nedir? Yeni tip koronavirüsle mücadele tüm hızıyla sürerken, Sağlık Bakanlığı her gün sonuçları duyuruyor. Yapılan test, yeni vaka ve ölü sayıları belirtilirken, raporda entübe hastalar da dikkat çekiyor. Peki entübe nedir? Entübe hasta ne demek?

ENTÜBE NEDİR?

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

Hastanın solunum yetmezliğine yol açan durumu ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefesi alır hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılabilir. Bu işleme de tıpta "ekstübasyon" adı verilir. Entübasyon süresi bazen çok uzayabilir.