20 Mart evde bakım maaşı yatan iller hangileri? e-Devlet ve SMS ile bakım aylığı sorgulama işlemi!

20 Mart evde bakım maaşı yatan iller hangileri vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Mart ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde birçok ilde evde bakım maaşları hesaplara yatırıldı. Aylıkların hangi illerde yatırıldığını öğrenmek isteyenler arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor. e-Devlet'ten ya da SMS aracılığıyla sorgulama işlemi rahatlıkla yapılabiliyor. İşte e-Devlet ve SMS ile bakım aylığı sorgulama işlemi...

Giriş Tarihi 20 Mart 2020, 16:17 Güncelleme 20 Mart 2020, 16:17
20 Mart evde bakım maaşı yatan iller hangileri? e-Devlet ve SMS ile bakım aylığı sorgulama işlemi!

İÇİNDEKİLER

20 Mart evde bakım maaşı yatan iller hangileri sorusu yoğun olarak araştırılmaya başlandı. e-Devlet ve SMS ile bakım aylığı sorgulama işlemi hakkında detayları öğrenmek isteyenler araştırmalarına devam ediyor. Bugüne kadar birçok ilde evde bakım maaşlarının ödendiğine dair bilgiler geliyor. Peki, evde bakım maaşı yatan iller sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar...

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER HANGİLERİ?

1- Kırşehir 2- Tokat 3- Kırklareli

4- Aksaray 5- Samsun 6- Hatay

7- Sakarya 8- Diyarbakır 9- Osmaniye

10- Antalya 11- Afyonkarahisar 12- Kırıkkale

13- Isparta 14- Kars 15- Erzurum

16- İzmir 17- Zonguldak 18- Ankara

19- Balıkesir 20- İstanbul 21- Mersin

22- Ordu 23- Uşak 24- Konya 25-Adıyaman

26-Manisa 27-Şanlıurfa 28-Bilecik 29-Karabük

30-Rize 31- Denizli 32- Çanakkale

33- Adana 34-Bursa 35-Kütahya

36- Kayseri 37- Düzce 38- Giresun

EVDE BAKIM AYLIĞI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Evde Bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.

EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

SMS İLE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e SMS atarak sorgulayabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM AYLIĞI NASIL TAKİP EDİLİR?

Engelli aylığından yararlanmak isteyen kişiler Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nden aldıkları sevk ile sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelere gidiyorlar. Raporda belirlenen engellilik oranı sonrası muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor ve engellilik oranına göre belirlenen evde bakım aylığı bağlanıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından verilen hasta bakım parasıdır. Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilir.

Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.

BAKAN SELÇUK'TAN EVDE BAKIM VE ENGELLİ AYLIĞI AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Evde Bakım Yardımı"ndan ve engelli aylıklarından yararlanan engellilerin, rapor sürelerinin bitmesi durumuna hak kaybına uğramaması için, mevcut raporları Mayıs ayı sonuna kadar geçerli kabul edeceklerini duyurdu.
Türkiye'yi de etkileyen yeni koronavirüse karşı alınacak tedbirler kapsamında, hem sağlık kuruluşlarını meşgul etmemek hem de vatandaşların mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmalarını sağlamak için önlemler aldıklarını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu tedbirleri kapsamında sağlık raporlarının SGK tarafından yapılacak ikinci bir duyuruya kadar uzatıldığını ve bu raporlara istinaden verilen ilaç ve tıbbi malzemelerin reçete yazdırmadan alınabileceğini hatırlattı.

Bakan Selçuk; "Evde Bakım Yardımı ile engelli aylıklarından yararlananlar süreli Engelli Sağlık Kurulu raporlarını belirli aralıklarla yenilemek durumunda. Süresi dolan raporlar nedeniyle engellilerimizin mağdur olmasını önlemek amacıyla, raporlarını Mayıs ayı sonuna kadar geçerli kabul edeceğiz." dedi.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, "Belirlenen süre sonunda, bu durumdaki engelli vatandaşlarımız için yeni bir bilgilendirmede bulunacağız." hatırlatmasında da bulundu.