Taşeron işçi ikramiyeleri için son durum nedir? Taşeron ve 4/D'li işçilerin maaş zammı var mı?

Taşeron işçiler kadroya geçerken, birçok kazanım elde etti. Asgari ücret zammı sonrası taşeron işçiler elde ettikleri kazanıma ek enflasyon farkının olup olmayacağını merak etmeye başladı. Belediyeler de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na, asgari ücret artışı taşeron işçilere yansıtılacak mı sorusu soru. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı belediyeler tarafından sorulan soru üzerine iki farklı görüş iletti. Bakanlık, işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine işaret etti. Fakat taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusunda atılmış herhangi bir adım yok.

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 10:17 Güncelleme 13 Mart 2020, 10:17
Taşeron işçi ikramiyeleri için son durum nedir? Taşeron ve 4/D’li işçilerin maaş zammı var mı?

İÇİNDEKİLER

Taşeron ve 4/D'li işçilerin maaş zammı ile gelişmeler yakından takip ediliyor. Bu bağlamda Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak. Ayrıca kadro kazanan işçiler asgari ücret zammının yani enflasyon farkının maaşlarına yansıtılıp, yansıtılmayacağını araştırmaya koyuldu. Kadroya alınan taşeron işçiler ise enflasyon farkından da yararlanmak istiyor. Ayrıca 4 günlük ikramiyeleri ve kadroya geçen işçiler için tediyelerde düzenleme yapılmasını istiyor. İşte taşeron işçi ikramiyeleri için son durum nedir?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

4D'Lİ İŞÇİLER NE ZAMAN ZAM ALACAK?

Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

4D KADROLU İŞÇİ MAAŞ ZAMLARI

Yüksek Hakem Kurulunun aldığı karara göre kamudaki taşerondan 4D'li olan kadrolu işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşerondan 4D li olan kadrolu işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılması kararı alınmıştı. Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Yüksek Hakem Kurulu Toplu sözleşmede taşerondan kadroya geçen işçiler için yer alan madde şu şekildedir:

"696 sayılı KHK kapsamında daimi işçi kadrosuna geçirilen alt işveren işçilerle ilgili çalışmalar 2020 yılından itibaren yapılacaktır." Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. İzin süreleri uzatılacak, bir sonraki yıla devredilebilecek. Taşeron düzenlemesi ile geçici personel statüsünden (4C) 4B'ye geçen personelin maaş takviminde de eşitlik sağlanıyor. Yansıma olayına gelince 400 tl civarındaki zammın tamamı taşeron olarak çalışan arkadaşlarımıza yansıyacaktır.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusunda atılmış herhangi bir adım yok. Toplu sözleşmede maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa maaşları asgari ücret seviyesine çekilecek.

Taşeron işçi olarak çalışırken 2 Nisan itibariyle sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen çalışanlar için ise Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümleri 2020 yılına kadar geçerli olacak sosyal ve mali hakları düzenlenmişti.

Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesine göre, işçilere 6 şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 şeklinde zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak o dönem işçiler sonuçtan memnun kalmamış, alınan kararların mali ve sosyal haklar açısından çok eksik olduğunu dile getirmişti.

EN ÖNEMLİ TALEP: MAAŞ ZAMMI

İşçilerin maaş zammı için önemli talepleri var. Yüzde 12 'den fazla gelen enflasyon karşısında yüzde 8 maaş zammı alan işçiler, enflasyona ezilmek istemediklerini istiyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde dişe dokunur bir maaş zammı istiyorlar.

İKRAMİYELER

Taşeron işçiler ile kadroya geçen işçiler , eğitim yardımları, yılda iki defa aldıkları 4 günlük ikramiyeleri ve kadroya geçen işçiler için tediyelerde düzenleme yapılmasını istiyor.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ TARİHİ

Belediyeler bünyesinde çalışmakta olan işçiler için toplu sözleşme 30 Haziran 2020 günü , diğer kurumlarda çalışan işçiler için ise toplu sözleşme 31 Ekim 2020 günü imzalanacak.